G4Media.ro

Muncitori nord-coreeni ar putea fi trimiși să ajute la reconstruirea Donbasului, susține…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Muncitori nord-coreeni ar putea fi trimiși să ajute la reconstruirea Donbasului, susține ambasadorul rus la Phenian

Coreea de Nord ar putea trimite muncitori în două teritorii controlate de Rusia în estul Ucrainei, potrivit ambasadorului Rusiei la Phenian – o mișcare care ar reprezenta o provocare pentru sancțiunile internaționale împotriva programului de arme nucleare al Coreei de Nord, relatează The Guardian.

Potrivit NK News, un site cu sediul la Seul, ambasadorul Alexander Matsegora a declarat că muncitorii nord-coreeni ar putea ajuta la reconstrucția infrastructurii distruse de război în autoproclamatele republici separatiste din Donețk și Luhansk.

Matsegora a declarat că există „o mulțime de oportunități” pentru cooperarea economică între Coreea de Nord și republicile separatiste din regiunea ucraineană Donbas, în ciuda sancțiunilor ONU.

El a declarat într-un interviu acordat ziarului rus Izvestia, potrivit NK News, că „constructorii coreeni foarte calificați și muncitori, care sunt capabili să lucreze în cele mai dificile condiții, ne-ar putea ajuta să ne restabilim facilitățile sociale, de infrastructură și industriale”.

Comentariile sale vin la câteva zile după ce Coreea de Nord a devenit una dintre puținele țări care au recunoscut cele două teritorii, acuzând guvernul ucrainean că face parte din poziția „ostilă” a Washingtonului față de Phenian.

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat că „Ucraina nu are dreptul de a ridica probleme sau de a contesta exercitarea legitimă a suveranității noastre după ce a comis un act care lipsește grav de echitate și justiție între națiuni, alăturându-se în mod activ politicii ostile nedrepte și ilegale a SUA în trecut”.

Ca răspuns, Ucraina a întrerupt legăturile diplomatice cu Coreea de Nord și a acuzat-o de subminarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că apelul Rusiei la sprijinul Coreei de Nord a arătat că Moscova nu mai are „niciun aliat în lume, cu excepția țărilor care depind de ea din punct de vedere financiar și politic”.

Ucraina și-a suspendat deja contactele politice și economice cu Coreea de Nord, ca parte a sancțiunilor conduse de ONU menite să preseze Phenianul să își dezmembreze programele nucleare și balistice.

Matsegora a lăsat deschisă posibilitatea unei noi confruntări cu ONU pe tema sancțiunilor după ce a sugerat că fabricile și centralele electrice nord-coreene construite în perioada sovietică ar putea folosi echipamente construite în regiunea Donbas, unde forțele susținute de Moscova luptă cu Ucraina din 2014.

Acest lucru ar contraveni unei interdicții ONU, impusă la sfârșitul anului 2017, privind achiziționarea de către Coreea de Nord de utilaje industriale, echipamente electronice și alte articole.

Matsegora a recunoscut că sancțiunile ar putea zădărnici încercările de a stabili o legătură comercială între republici și Coreea de Nord, dar a declarat că legăturile economice sunt „absolut justificate”, potrivit NK News.

Go Myong-hyun, cercetător la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, a fost citat de NK News spunând că cooperarea economică ar confirma că Rusia – membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU care a impus sancțiuni Coreei de Nord – a devenit un stat necinstit.

„Odată ce Rusia încalcă chiar sancțiunile pe care le-a autorizat, consiliul de securitate ar fi subminat în mod critic”, a spus Go.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Foarte potriviți, trăiesc doar cu aer si putina apa, si daca mișca in front sunt executați imediat.

  2. Cum au trimis imb3cilii ăștia oameni în spațiu pentru mine rămâne un mister… Cât de idi0ți pot fi rușii ăștia! :)))))

    • Da, da. Este inexplicabil. Sunt petarde grav….

    • Cu nemtii furati si tehnologia furata. De aia au progresat in 60 si dupa declin.

    • Rusii sunt experți la furat tehnologie (si nu numai), dar au si ceva știința sa o folosească.

    • Cu siguranță sunt mai luminați decât românii la știință și iq și to, cu toate astea, social ai rămas la nivel de grotă.

  3. Elita la elită apelează :))))

  4. Banuiesc ca vor face Donbasul la fel de modern si infloritor ca Coreea.

    De Nord, evident.

  5. Ajung ăștia în ”raiul” capitalist mai mic.
    Pentru o țara așa de mică au realizari mai mari ca de exemplu statul român care trage mâța de coadă capitalist d.t.p.d.v.

  6. Le da piticu’ atomic cate un sac de grau,din acela furat din ucraina!