G4Media.ro

Muzeul Luvru se află într-o „stare foarte proastă”, potrivit unui memoriu ajuns…

© Vitalyedush | Dreamstime.com

Muzeul Luvru se află într-o „stare foarte proastă”, potrivit unui memoriu ajuns în spațiul public

Un memoriu publicat de media franceză, al directoarei muzeul Luvru, Laurence des Cars, a dezvăluit starea dezastruoasă a celebrului obiectiv turistic. Muzeul se află într-o „stare foarte proastă”, potrivit directorului acestuia, transmite Euronews.

Directoarea Laurence des Cars i-a scris ministrului Culturii, Rachida Dati, în care detaliază diferitele deficiențe ale primei galerii de artă din Franța. Scurgerea de informații către ziarul Le Parisien, memoriul lui des Cars descrie vizitele la muzeu drept un „calvar fizic”.

„Vizita la Luvru este un calvar fizic; accesul la operele de artă necesită timp și nu este întotdeauna ușor”, scrie des Cars. „Vizitatorii nu au spațiu pentru a lua o pauză. Opțiunile alimentare și toaletele sunt insuficiente ca volum, situându-se sub standardele internaționale. Semnalizarea trebuie să fie complet reproiectată.”

Luvru este cel mai vizitat muzeu din lume, cu 8,7 milioane de oameni care îi vor trece pragul în 2024, mai mult decât dublu față de cât a fost proiectat să primească.

Des Cars, care a devenit directorul Luvrului în 2021, după ce a fost director al Musée d’Orsay și al Musée de l’Orangerie, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea pentru conservarea operelor de artă ale muzeului.

Deteriorarea spațiilor muzeului – în parte din cauza supraaglomerării – a creat „condițiile foarte precare” care „nu mai sunt etanșe, în timp ce altele suferă variații semnificative de temperatură, punând în pericol conservarea operelor de artă”.

Muzeul a fost înființat în 1793 în Palatul Louvre, inițial o fortăreață medievală construită pentru prima dată în secolul al XII-lea. În subsolul muzeului există încă rămășițe ale fortăreței din epoca lui Filip al II-lea.

Acesta a fost completată semnificativ de-a lungul anilor, mai ales cu o structură piramidală din sticlă proiectată de arhitectul chinezo-american I.M. Pei, care a fost finalizată în 1989. În anii ’90, un pasaj subteran prin piramidă a fost folosit ca intrare principală în locul intrărilor anterioare de la nivelul străzii.

Cu toate acestea, des Cars a semnalat probleme și cu piramida.

„În zilele foarte călduroase, acoperișul de sticlă creează un efect de seră, făcând acest spațiu foarte neospitalier pentru publicul care trece prin el și pentru agenții care lucrează acolo”, a scris ea.

Scrisoarea, datată 13 ianuarie, recunoaște presiunea asupra bugetului actual al țării pentru cultură, dar solicită fonduri pentru renovarea Luvrului pentru a rezista presiunii la care este supus în prezent.

Des Cars a limitat numărul zilnic de vizitatori în 2022 la 30.000, față de 45.000, cât era înainte de pandemie, în încercarea de a reduce supraaglomerarea. Ca record, 10 milioane de persoane au vizitat Louvre-ul în 2019. Ea a sugerat, de asemenea, crearea unei a doua intrări în muzeu.

Anul trecut, muzeul a majorat prețul biletelor cu 29% pentru a acoperi costurile crescute cu energia și pentru a ajuta la subvenționarea intrării gratuite pentru rezidenții din Spațiul Economic European sub 25 de ani.

Alte măsuri sugerate de des Cars includ găzduirea operei „Mona Lisa” în propria sa cameră pentru a îndepărta mulțimile de ea. „Nu mai putem accepta status quo-ul”, i-a scris ea lui Dati.

Franța se află în mijlocul supervizării unor proiecte majore de renovare a Centrului Pompidou, închizându-l pentru cinci ani. De asemenea, în apropiere se află Catedrala Notre-Dame, recent redeschisă. Lucrările de reconstrucție din 2019 au costat aproape 700 de milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Cauți o fată? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝗞𝐀.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.