![Muzeul National de Istorie a Romaniei](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/03/Muzeul-National-de-Istorie-a-Romaniei-e1614609282711-768x506.webp)
Muzeul Naţional de Istorie a României: Ovidiu Ţentea, noul manager interimar al instituţiei
Cercetătorul Ovidiu Ţentea este, începând de joi, noul manager interimar al Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), informează pe Facebook instituţia muzeală, transmite Agerpres.
Potrivit postării MNIR, Ovidiu Ţentea (n. 4 iunie 1974, Dumbrăveni, judeţul Sibiu), cercetător ştiinţific gradul II în cadrul Secţiei Arheologie a MNIR, este un specialist recunoscut în domeniul istoriei antice şi arheologiei, cu o experienţă profesională de peste 25 de ani în cercetare, muzeografie şi management al patrimoniului cultural.
A absolvit Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1997), are studii aprofundate, doctoratul în Istorie Antică şi Arheologie (2008) şi studii postdoctorale la Academia Română (2011-2013).
Din 2023 este cadru didactic asociat la Universitatea Babeş-Bolyai. arheolog expert, înscris în Registrul Arheologilor din România, Ovidiu Ţentea este expert în bunuri de patrimoniu mobil şi are o experienţă vastă în cercetarea arheologică preventivă şi sistematică.
Fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie, Ovidiu Ţentea, autor de volume şi articole ştiinţifice, este membru al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.
În urma furtului artefactelor dacice din expoziţia de la Muzeul Drents din Assen, ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunţat pe 28 ianuarie că a procedat la denunţarea contractului de management al lui Ernest Oberlander-Târnoveanu, cu un termen de 15 zile de preaviz.
Fostul managerul al MNIR Ernest Oberlander-Târnoveanu a declarat că a refuzat să-şi dea demisia de onoare considerând că nimic nu poate afecta mai grav procesul de recuperare a celor patru bunuri de patrimoniu furate în Olanda decât ”lăsarea fără conducere a MNIR în aceste zile cruciale”.
Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr. şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, au fost furate, pe 25 ianuarie, în urma unui „incident deosebit de grav” care a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, a anunţat la acea dată Ministerul Culturii. AGERPRES / (AS – redactor: Daniel Popescu, Marius Frăţilă)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.