Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe îşi diversifică oferta: va găzdui inclusiv cununii religioase / Imobilul a fost restaurat cu 25 de milioane de lei, fonduri europene
Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, care a fost restaurat şi modernizat recent printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene, îşi va diversifica serviciile către public, propunându-şi să găzduiască, printre altele, şi cununii religioase, anunță Agerpres.
Directorul muzeului, Varga Mihaly, a declarat că în incinta acestuia a fost amenajat un altar, în mijlocul căruia se află o icoană veche de aproximativ 300 de ani dedicată Fecioarei Maria, unde, la cerere, vor fi organizate cununii religioase.
La aceste ceremonii vor putea participa un număr restrâns de persoane, iar mirii vor putea fi felicitaţi în curtea muzeului, care a fost, de asemenea, reamenajată prin acelaşi proiect cofinanţat din fonduri europene.
Vargha Mihaly a menţionat că pentru oficierea cununiilor se va percepe un anumit tarif deoarece instituţia are nevoie de fonduri suplimentare pentru întreţinerea spaţiilor şi preţioaselor colecţii pe care le deţine.
După părerea sa, multe cupluri vor profita de această oportunitate, pentru că clădirea Muzeului Naţional Secuiesc este una dintre cele mai reprezentative şi frumoase din judeţul Covasna, fiind construită în urmă cu mai bine de o sută de ani după planurile cunoscutului arhitect Kos Karoly.
„Oamenii vor putea veni să facă aici cununia religioasă, pentru nişte bani. Deja există un strat care e capabil să plătească şi pentru noi orice ban este binevenit. În anii precedenţi, de la cununia civilă, mirii au venit în curtea muzeului şi au făcut poze, iar acum punem un tarif şi vor putea face şi cununia religioasă aici. Deocamdată nu e posibil acest lucru, dar suntem în curs de pregătire. Deci vrem să ne deschidem mai mult către public, şi cu expoziţii, şi concerte şi cu tot felul de evenimente”, a declarat Varha Mihaly.
Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe a fost redeschis luna trecută, după aproximativ doi ani de la începerea lucrărilor de restaurare şi modernizare, care au vizat atât reabilitarea completă a ansamblului de clădiri, cât şi reamenajarea parcului dendrologic, în urma acestor intervenţii spaţiul expoziţional fiind mărit cu 30%.
Lucrările au costat aproximativ 25 de milioane de lei şi au fost finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi din bugetul Consiliului Judeţean Covasna.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank