G4Media.ro

Muzica generată de inteligența artificială, la limita dintre exploatare și „utilizarea cinstită”:…

sursa foto: Unsplash

Muzica generată de inteligența artificială, la limita dintre exploatare și „utilizarea cinstită”: La ce riscuri sunt expuși muzicienii

Utilizarea abuzivă a muzicii protejate de drepturi de autor de către companiile de inteligență artificială poate fi o formă de exploatare a muzicienilor, a avertizat un fost director al unui important startup tehnologic, citat de Sky News.

Tehnologia este antrenată pe un număr uriaș de melodii existente, pe care le folosește pentru a genera muzică pe baza unui mesaj text.

Operele muzicale sunt deja folosite pentru a antrena modele de inteligență artificială fără permisiune, potrivit lui Ed Newton-Rex, care a demisionat din funcția de conducere a echipei audio a Stability AI deoarece nu a fost de acord cu opinia companiei conform căreia antrenarea modelelor generative de inteligență artificială pe lucrări protejate de drepturi de autor reprezintă o „utilizare cinstită” a materialului.

  • Utilizarea corectă, sau „fair use”, este o clauză legală care permite utilizarea lucrărilor protejate prin drepturi de autor fără permisiunea proprietarului în scopuri necomerciale specifice, precum cercetarea, sau în scopuri educative.

Newton-Rex a declarat pentru Sky News că problema sa nu este atât de mult legată de Stability ca și companie, cât de industria de inteligență artificială generativă în ansamblu.

„Toată lumea adoptă cu adevărat aceeași poziție și această poziție este, în esență, că putem antrena aceste modele generative pe orice dorim și putem face acest lucru fără consimțământul titularilor de drepturi, al persoanelor care au creat de fapt acel conținut și care îl dețin”, a spus el.

Newton-Rex a adăugat că unul dintre motivele pentru care marile companii de inteligență artificială nu ajung la înțelegeri cu artiștii și casele de discuri este pentru că implică „muncă de teren” care îi costă timp și bani.

Emad Mostaque, cofondator și director executiv al Stability AI, a declarat că utilizarea corectă sprijină dezvoltarea creativă.

Notabil este faptul că generatorul audio al Stability, Stable Audio, a oferit muzicienilor opțiunea de a ieși din baza de date pe care o folosește pentru a-și dezvolta produsul.

În orice caz, milioane de melodii generate de inteligența artificială sunt create online în fiecare zi, iar artiști de renume semnează chiar acorduri cu giganți din domeniul tehnologiei pentru a crea instrumente muzicale cu inteligență artificială.

Giganți tehnologici precum Google, YouTube și Sony lansează instrumente de inteligență artificială care permit oricui să genereze muzică pe baza unui text.

Artiștii au fost de acord ca operele lor să fie folosite în aceste modele, dar a existat un aflux de generatoare de inteligență artificială despre care se crede că au extras muzică fără acordul creatorului.

Bad Bunny, cântărețul din Puerto Rico, câștigător al premiului Grammy, a fost cel mai recent dintr-o serie de artiști consacrați care au criticat utilizarea vocii sale fără consimțământul său într-o melodie generată de AI care a devenit virală în noiembrie.

El le-a spus celor 20 de milioane de urmăritori ai săi de pe WhatsApp să plece dacă le place „cântecul ăsta de r***t care este viral pe TikTok … Nu vă vreau nici în turneu”.

Boomy, un generator de muzică cu inteligență artificială care susține că nu folosește lucrări protejate de drepturi de autor, a declarat că peste 18 milioane de melodii au fost produse folosind platforma până în noiembrie.

Campania Human Artistry, care reprezintă asociații muzicale din întreaga lume, a solicitat reglementări care să protejeze drepturile de autor și să se asigure că artiștilor li se oferă opțiunea de a-și licenția munca către companiile de inteligență artificială contra cost.

Moiya McTier, consilier principal al campaniei, a declarat: „Atunci când munca artiștilor este folosită în aceste modele, acei artiști trebuie să fie creditați și compensați dacă și-au dat consimțământul pentru a fi folosiți în aceste modele.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...