Muzicianul acuzat de fraudă de 10 milioane de dolari cu streamuri false generate de AI pledează nevinovat
Un muzician pus sub acuzare de guvernul SUA la începutul acestei luni pentru o presupusă fraudă de 10 milioane de dolari în domeniul streamingului a pledat nevinovat, scrie Music Business Worldwide.
După cum a raportat Law360, Michael Smith, în vârstă de 52 de ani, rezident în Carolina de Nord, a pledat joi în fața judecătorului districtual John Koeltl din Manhattan „în timpul unei proceduri scurte”.
Potrivit documentelor judiciare consultate de MBW, judecătorul John Koeltl a emis joi (18 septembrie) un ordin prin care a stabilit cauțiunea lui Smith la 500 000 de dolari.
După cum a relatat MBW la începutul acestei luni, guvernul SUA l-a acuzat pe Smith de trei infracțiuni în legătură cu o „schemă de a crea sute de mii de melodii cu ajutorul inteligenței artificiale și de a utiliza programe automate numite «boți» pentru a difuza melodiile generate de inteligența artificială de miliarde de ori”.
Smith este acuzat că a generat în mod fraudulos peste 10 milioane de dolari în redevențe prin intermediul schemei între 2017 și 2024.
El este acuzat de fraudă informatică, conspirație de fraudă informatică și conspirație de spălare de bani, fiecare dintre acestea fiind pasibilă de o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.
Actul de acuzare, care a fost dezvăluit la începutul acestei luni, susține că Smith a folosit o serie de măsuri pentru a crește în mod artificial fluxurile, inclusiv conturi de e-mail și servicii cloud false și plata unor planuri familiale pe diverse platforme de streaming.
La un moment dat, potrivit comunicatului DOJ, Smith a estimat că ar putea folosi roboți pentru a genera aproximativ 661 440 de fluxuri pe zi, generând redevențe anuale de 1 207 128 de dolari.
Săptămâna trecută, Spotify a declarat oficial că platforma sa a reprezentat mai puțin de 1% din cele 10 milioane de dolari generate în acest caz istoric de fraudă în streaming.
„Spotify investește masiv în revizuiri automate și manuale pentru a preveni, detecta și atenua impactul streamingului artificial pe platforma noastră”, a declarat un purtător de cuvânt Spotify pentru MBW într-un e-mail.
„În acest caz, se pare că măsurile noastre preventive au funcționat și au limitat redevențele pe care [Michael] Smith a putut să le genereze de la Spotify la aproximativ 60.000 de dolari din cei 10.000.000 de dolari menționați în rechizitoriu.
„Având în vedere că Spotify reprezintă, de obicei, aproximativ 50% din streamshare, acest lucru arată cât de eficienți suntem în a limita impactul streaming-ului artificial asupra platformei noastre.”
Actul de acuzare împotriva lui Smith descrie un serviciu de streaming fără nume care a fost capabil să detecteze presupusele activități frauduloase de streaming ale lui Smith și să îi întrerupă plățile încă din 2019.
Acest serviciu de streaming – denumit „Streaming Platform-1” în rechizitoriu – a fost identificat de agențiile de presă ca fiind Spotify, pe baza formulării termenilor săi de serviciu citați în rechizitoriu.
„În martie 2019 sau în jurul lunii martie 2019, Streaming Platform-I a informat o companie de distribuție muzicală („Distribution Company-3”) cu care lucra Michael Smith, inculpatul, că Streaming Platform-I credea că Smith se angajase într-o fraudă de streaming”, se arată în rechizitoriu.
„La scurt timp după aceea, [Smith] a comunicat direct cu Streaming Platform-I pentru a nega că a fost implicat în frauda de streaming și pentru a cere ca Streaming Platform-I să îi reintegreze muzica”.
Combaterea fraudei în materie de streaming continuă să fie un obiectiv-cheie pentru întreaga industrie muzicală.
În primul trimestru al anului 2024, Spotify a introdus o serie de noi modificări ale modelului său de redevențe, una dintre acestea fiind o politică de penalizare financiară a etichetelor și distribuitorilor pentru fiecare piesă atunci când se detectează „ streaming artificialflagrant « pe conținutul lor, ceea ce, potrivit companiei, ar acționa ca un »factorde descurajare” împotriva streaming-ului artificial.
După cum s-a raportat la începutul acestei luni, The Mechanical Licensing Collective a identificat nereguli în datele de streaming ale Smith și a reținut plata redevențelor aferente. Această evoluție a avut loc la o lună după ce MLC a anunțat o colaborare cu Beatdapp, o companie de detectare a fraudelor în streamingul muzical, pentru a „completa și îmbunătăți” capacitățile existente de detectare a fraudelor în streaming ale MLC. (Beatdapp a încheiat, de asemenea, un parteneriat strategic cu Universal Music Group în ianuarie).
Beatdapp a declarat în luna iulie că frauda de streaming ia aproximativ 2 miliarde de dolari din redevențele artiștilor pe an.
În alt caz, în luna iunie a anului trecut, serviciul francez de streaming muzical Deezer a stabilit o strategie de abordare a activităților frauduloase de streaming pe platforma sa.
Tot în luna iunie a anului trecut, o serie de companii muzicale, de la distribuitori la alte platforme de streaming, precum Spotify și Amazon Music , au format ceea ce au numit „o alianță fără precedent” pentru a lansa „Music Fights Fraud”, un grup operativ global „menit să eradicheze frauda în streaming”.
Acțiunea în justiție intentată de guvernul SUA împotriva lui Michael Smith este cel mai recent caz de fraudă în streaming de profil înalt care a ținut prima pagină a ziarelor la nivel mondial.
În martie, un bărbat din Danemarca a fost condamnat la 18 luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de fraudă de date și încălcarea drepturilor de autor. Bărbatul ar fi folosit roboți pentru a umfla în mod artificial numărul de fluxuri pentru 689 de piese pe care le încărcase pe platformele de streaming.
La începutul acestei luni, directorul adjunct interimar al FBI, Christie M. Curtis, a declarat „Michael Smith ar fi produs sute de mii de melodii cu ajutorul inteligenței artificiale și ar fi utilizat funcții automate pentru a difuza în mod repetat muzica pentru a genera redevențe ilegale în valoare de 10 milioane de dolari.
„Presupusa schemă a inculpatului a jucat pe integritatea industriei muzicale printr-o încercare concertată de a eluda politicile platformelor de streaming.
„FBI rămâne dedicată smulgerii celor care manipulează tehnologia avansată pentru a obține profituri ilicite și a încălca talentul artistic autentic al altora.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank