Myanmar: cel puţin 90 de morţi în urma reprimării violente a manifestaţiilor pro-democraţie
Junta militară aflată la putere a scos sâmbătă forţele armate să mărşăluiască pe străzile capitalei. „Cel puţin 89 de persoane au fost ucise la căderea nopţii”, a declarat Asociaţia pentru asistenţa prizonierilor politici, un ONG local care ţine evidenţa deceselor de la lovitura de stat din 1 februarie.
Puţin mai devreme, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului afirmase pentru AFP că bilanţul provizoriu se ridica „la 83-91 de persoane ucise şi sute rănite. Sunt patru rapoarte care vorbesc despre copii care au fost ucişi, printre care cel puţin un sugar”.
„Nu suntem încă în măsură să coroborăm aceste informaţii în mod independent, dar am primit multe rapoarte credibile provenind din multe locuri din ţară – cel puţin 40 de locuri distincte – care vorbesc despre unităţi de poliţie şi militari care răspund manifestaţiilor paşnice prin forţă ucigaşă”, a adăugat această purtătoare de cuvânt, Ravina Shamdasani.
Pe Twitter, Înaltul Comisariat a denunţat această „violenţă şocantă”, ca şi „arestări în masă”.
Militanţii pro-democraţie au făcut apel la o nouă serie de manifestaţii în această „Zi a armatei”. O defilare militară gigantică este organizată în fiecare an, în această zi, în faţa generalului Min Aung Hlaing, şeful armatei care este acum şeful juntei de la putere.
Violenţa a izbucnit când forţele de securitate au deschis focul asupra manifestanţilor. Această „violenţă face cu atât mai ilegitimă lovitura de stat şi agravează vina liderilor”, a scris pe Twitter Înaltul Comisariat.
În tradiţionala Zi a forţelor armate, care comemorează rezistenţa împotriva ocupaţiei japoneze în timpul celui de-al doilea război mondial, mii de soldaţi, tancuri, rachete şi elicoptere s-au succedat pe imensa esplanadă din capitala Naypyidaw, în faţa unei mulţimi de generali din delegaţiile ruseşti şi chinezeşti.
Generalul Min Aung Hlaing a apărat din nou lovitura de stat, invocând nereguli la alegerile din noiembrie, câştigate de partidul lui Aung San Suu Kyi, şi a promis un „transfer de responsabilitate a statului” după alegeri.
Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie, au condamnat „crimele” comise de armată în ţară, care trece printr-o gravă criză de la lovitura de stat militară din 1 februarie. În opinia Londrei,”un nou prag” a fost depăşit în represiune.
Sursa: La Libre Belgique / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii