G4Media.ro

Naomi Osaka, susţinută de sponsori după decizia de a se retrage de…

Sursa foto: Facebook / Australian Open

Naomi Osaka, susţinută de sponsori după decizia de a se retrage de la Roland Garros din cauza amenzii primite pentru că a refuzat să fie prezentă la conferințele de presă

Jucătoarea japoneză Naomi Osaka, locul 2 WTA, este susţinută de sponsori, după ce a luat decizia să se retragă din turneul de la Roland Garros, din cauza amenzii pe care i-a dat-o WTA pentru că a boicotat conferinţele de presă, informează CNN, transmite News.ro.

„Gândurile noastre sunt alături de Naomi. O sprijinim şi îi recunoaştem curajul de a împărtăşi propria experienţă de sănătate mintală”, a precizat, într-un comunicat, producătorul de echipament sportiv Nike, cu care Osaka se află sub contract din 2019.

„Decizia luată de Naomi Osaka ne aminteşte tuturor cât de important este de a pune pe primul plan sănătatea şi starea generală de bine. O susţinem şi îi admirăm curajul de a aborda probleme importante, atât pe teren, cât şi în afara terenului”, a arătat Mastercard.

„Ne rugăm pentru recuperarea grabnică a lui Naomi Osaka şi îi dorim succes în continuare”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Nissin Foods, producător japonez de tăiţei (noodles) instant.

Afectată de polemica iscată atunci când a decis să boicoteze presa, jucătoarea Naomi Osaka a decis să se retragă de la turneul de la Roland-Garros.

„Cred că cel mai bun lucru ce îl pot face este să mă retrag de la Roland Garros. Pentru toţi jucătorii şi pentru sănătatea mea mintală este să mă retrag pentru ca toată lumea să se poată concentra la turneu. Nu am vrut niciodată să distrag atenţia de la turneu şi recunosc că momentul nu a fost ideal”, a declarat Osaka.

Osaka a spus că a trecut prin mai multe stadii de depresie după US Open 2018 şi că este o persoană introvertită, care cu greu îşi poate stăpâni anxietatea în public.

„Îmi cer scuze faţă de presa tenisului, care mereu a fost bună cu mine. Dar nu este în felul meu să vorbesc în public şi mereu mi-e teamă. La Paris, m-am simţit vulnerabilă şi am crezut că este mai bine să evit presa. Am spus că eu cred că regulile sunt învechite şi am vrut să ştie toată lumea”, a menţionat sportiva.

În urma retragerii japonezei, Ana Bogdan, care ar fi trebuit să fie adversara ei din turul al doilea, a promovat direct în turul al treilea.

Organizatorii turneului de la Roland Garros au anunţat, duminică, pe site-ul oficial, că Naomi Osaka a fost amendată cu 15.000 de dolari pentru că nu şi-a onorat obligaţiile contractuale legate de mass-media, decizie venită după meciul japonezei cu Patricia Ţig. Dacă ar fi continuat să refuze să se prezinte la conferinţele de presă, Osaka risca să fie chiar exclusă din competiţie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Orice disciplina sportiva are rigorile ei si cere anumite sacrificii, iar asta e cu atat mai valabil cu cat banul e mai gros – principalul motiv pentru care esti platit regeste si de sute de ori mai mult ca altii nu e faptul ca esti de sute de ori mai bun decat altii din acelasi sport, ci ca aduci incasari de sute de ori mai mari decat acei altii. O simpatizez pe Osaka si inteleg care i-a fost intentia, dar odata intrat in hora nu-ti mai alegi tu ritmul, ci mergi cu hora, iar daca nu poti, pleci. Pana la urma, e penibil ca un sportiv profesionist sa spuna ca nu discuta cu presa la RG (dar discuta la alte turnee) pt ca nu se descurca pe zgura si sigur intrebarile o vor deranja. Zau, chiar e penibil.

    • exact. si sa nu uitam: osaka a luat din publicitate 55 milioane de dolari anul trecut. si ce au in comun publicitatea cu conferintele de presa nu are sens sa mai explic.
      iti place banul gros? asta e situatia. oricum, absurd sa spui ca iti afecteaza sanatatea mentala cand esti intrebata de ce pierzi pe zgura. dar ce ar vrea, sa o intrebe de ce castiga cand ea pierde?
      cam multe talente pe multi jucatori in ultima vreme. prea multi bani nemunciti e concluzia.

    • Corect, din punct de vedere contractual și mecanic. Greșit din multe alte puncte de vedere. Fragilitatea mentală e o problemă din ce în ce mai frecventă și e reală. Depresia și anxietatea nu pot fi rezolvate prin contract. Sportul de performanță începe extrem de devreme, iar copiii care intră pe acest parcurs o fac împinși de adulți, la o vârstă la care nu pot lua o decizie bazată pe discernământ. Transformările societății moderne fac ca mulți să nu atingă în mod real discernământul nici măcar când intervine pragul legal de 18 ani. Trăim din ce în ce mai protejat. Suntem din ce în ce mai mulți cei care nu avem de-a face cu vreo traumă reală sau vreo dificultate serioasă până spre 30 de ani.

      Ce se întâmplă în sportul de performanță e că un sistem, care a devenit aproape pur comercial, crește în mod deformat copii din care încearcă să extragă ulterior spectacol și beneficii comerciale. Parte din banii obținuți astfel se întorc la baza piramidei și alimentează sportul de masă. Dar aranjamentul nu e corect față de sportivi și distruge în continuu vieți. Până la un caz Osaka sunt mii de tineri pe care sportul profesionist îi consumă și îi abandonează în fiecare an, pentru că nu sunt produs vandabil. Cei care reușesc fac, într-adevăr, o grămadă de bani. Dar dacă te uiți la un sportiv mediu și ajustezi venitul lui cu durata de activitate, constați că nici măcar așa nu e spectaculos. Povestea cu mens sana in corpore sano s-a pierdut, a rămas undeva pe terenurile școlilor particulare din anii 1850-1900, unde sportul începea după 14 ani și era practicat de oameni care nu aveau nevoie de sport ca să-și câștige pâinea. Acum creștem tineri deformați ca să umplem stadioane și să fluturăm steaguri.

      Cât despre depresia și anxietatea pe care le acuză ea, dacă sunt reale (lucru pe care nu-l poți stabili din exterior), ele nu pot fi tratate cu explicații raționale ți nu sunt fițe. Tocmai asta e problema cu ele. Anxiosul intră în stare de panică fără să aibă motivație logică iar depresivul își pierde motivația de a exista fără să aibă vreun motiv argumentabil sau măsurabil. Deci judecățile despre dacă se justifică sau nu depresia și anxietatea nu au nicio valoare, deoarece cele două se definesc prin faptul că nu se justifică. Un om care e demotivat din motive clare și care poate fi re-motivat prin argumente sau prin schimbarea situației în care se află nu e depresiv. De asemenea, un om care e stresat de niște cauze obiective și își revine dacă elimini cauzele, nu e anxios în sens medical.

      Cât despre banii pe care îi fac Osaka, sau Halep sau orice alt sportiv, banii ăia nu ne privesc pe noi. Sportivii nu ne aparțin. Contractele sunt între ei, sponsori, autoritățile sportive și oamenii din jurul lor. Susținătorii și publicul plătesc bilete sau acces la TV, ceea ce le permite să vadă spectacolul dar nu le dă proprietate (stake) în organizația din spatele spectacolului. Ce cumpărăm noi e doar un drept de acces. În rest nu ni se cuvine nimic, nu ni se oferă spre cumpărare nimic. Problema mare nu e de bani, ci de etică. Se pune problema dacă e în regulă cum finanțăm sporul de masă prin cel profesionist și dacă are sens să susținem politic astfel de dezechilibre. Care e valoarea adăugată față de pierdere? Altfel, n-are rost să le plângem de milă nici unora, nici altora. ATP-ul și WTA-ul funcționează și sunt solvabile. Sportivii de top se pot retrage și pot trăi din venituri pasive, dacă asta vor. Discuția importantă nu e asta, ci cea despre cum privim sportul ca fenomen socio-politic, care ar trebui să fie regulile, și cum abordăm problema sănătății mentale în sport, sănătatea mentală fiind una din provocările majore sociale și medicale ale secolului 21.

    • caraghiosule
      nu e adevarat

    • Comportamentul lui Naomi Osaka este corect din toate punctele de vedere. Este de inteles si reactia organizatorilor care au nevoie de presa ca de aer. Pacat ca sportiva a fost vulnerabila, dar reactia ei a fost exact cum trebuie. Sper sa isi revina repede din starea complicata in care se afla.

  2. aviz sponsorului principal NIKE
    ar fi cazul sa isi gaseasca alta sportivă pe atatia bani cat primește japoneza, nu de alta dar are prea multe fite si nici nu joacă atât de bine totdeauna.
    A facut tot acest circ pentru publicitate si daca s-a retras de la Rolland Garos inseamna ca pentru ea plăcerea de a juca tenis si a practica acest sport este NUL.
    Si cand a câștigat un grand slem la discurs părea că se smiorcaie si se alinta si afecta dizgrațios.
    Mai bine lipsa

  3. Câteva luni angajată la patron, pe o mie-doua de dolari și se vindecă garant de toate depresiile.
    Nu va mai putea dormi de nerăbdare ca să prindă conferința de presă.

  4. Pai, normal..cum sa n-o sustina sponsorii, ca doar nu-s prosti, au fler..Cu cat mai mult scandal, cu atat mai multe reflectoare pe produsele lor (tenisi, fustite, tricouri, ceasuri, bratari, sepcute…) implicit pe sigla care aminteste spectatorului sa mai arunce ceva bani pe „brand”.

  5. Prea multi bani castigati prea usor si prea multi sensibili, in general, care vor tratament preferential. Sportul are reguli clare, nu inteleg de ce nu se retrage, daca nu vrea sa le respecte. Pana la urma are destui bani pentru mai multe vieti, de ce sa se chinuie atat? In plus, pe nimeni nu intereseaza micile drame, toata lumea trece prin asa ceva, nu e nimeni mai special din aceasta cauza.

  6. Multă invidie pe aici : de ce câștigă asa multi bani ? Ptr ca a muncit , ptr ca probabil si-a sacrificat copilăria . Atunci cand a câștigat un turneu credeți că a jucat presa vreun rol , dar când a pierdut ? A ajuns cine a ajuns pentru ca a muncit si a câștigat fara ajutorul presei . E usor sa contorizezi banii castigati de alții . Exista si un sinonim ptr acest lucru se numește invidie. Daca încalcă vreun contract o sa raspunda desi mi se pare de o prostie fără de margini sa obligi pe cineva sa faca de declarații după un meci . Ps am văzut de ex dupa un meci de fotbal ca un antrenor a refuzat să vina sa faca declaratii invocând ca și-a pierdut vocea in timpul partidei. Ea macar a recunoscut că nu dorește să mai facă declarații, macar a avut tărie de caracter.