G4Media.ro

Narciz Bălășoiu: Cea mai puternică lovitură pe care ar putea să o…

sursa foto: Info Sud-Est/ Adrian Anton

Narciz Bălășoiu: Cea mai puternică lovitură pe care ar putea să o primească Federația Rusă este o Ucraină liberă, care a reușit

Cea mai puternică lovitură pe care ar putea-o primi Rusia, dincolo de dimensiunea militară, este o Ucraină liberă, în care democrația și piața liberă sunt funcționale, afirmă Narciz Bălășoiu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, care subliniază că o astfel de evoluție ar arăta „care este diferența metabolică a unui stat care s-a înscris pe calea democratică și a unui stat autoritarist, cum este Federația Rusă”.

„De ce este foarte importantă sprijinirea Ucrainei și reconstrucția Ucrainei? Să știți că, dincolo de dimensiunea militară, dincolo de dimensiunea armată, cred că cea mai puternică lovitură pe care o putem da Federației Ruse este o Ucraină care a reușit, o Ucraină de succes, o Ucraină liberă, o Ucraină în care democrația, piața liberă sunt funcționale și care, prin contrapunere, prin alăturare, să arate care este diferența metabolică a unui stat care s-a înscris pe calea democratică și a unui stat autoritarist, cum este Federația Rusă”, a afirmat Bălășoiu, în cadrul dezbaterii Sierra QuadrantRăzboiul de la granița României. Scenarii economice și oportunități de dezvoltare”, găzduite de G4Media.

Narciz Bălășoiu, lector universitar doctor la Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice, a subliniat că, în ciuda unor „animozități” care au existat între România și Ucraina în cursul ultimelor trei decenii, cele două țări au o prioritate comună, și anume „adversitatea Rusiei față de această zonă de lume, față de aceste state care vor să-și asume o cale democratică”.

Acest aspect este, de altfel, unul dintre motivele „esențiale” pentru care Federația Rusă nu a acceptat niciodată decuplarea Ucrainei de „Russkiy Mir” (lumea rusească), în condițiile în care revoluția ucraineană din 2014 nu viza aderarea la NATO, ci la Uniunea Europeană, a notat expertul.

Era vorba despre „o traiectorie pe care Ucraina și-o asuma către un nou tip de destinație, un nou tip de lume, un nou model” iar Federația Rusă „a înțeles corect ce tip de dezastru ar putea însemna (acest lucru) pentru regimul dictatorial de la Moscova”.

„Eu țin foarte mult la a păstra Ucraina pe traiectoria corectă și pe traiectoria pro-occidentală, pentru a-i da Federației Ruse lovitura de grație care este Ucraina – un proiect, un experiment, dacă vreți, cu ghilimele de rigoare, reușit”, a mai spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cum adică experiment reușit???

  2. Nici borfașilor de la noi nu le prea surâde o Ucraina liberă. Acolo cu siguranță se va desfășura un proces de deborfașizare cu risc de contaminare și în România. Abia ce au scos dinții DNA -ului.

  3. Rusistanul are 2 posibilități: renunță la botoxatul crăcănat sau moare de foame!