G4Media.ro

NASA a descoperit pe Enceladus o moleculă cheie, punctul de plecare pentru…

Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

NASA a descoperit pe Enceladus o moleculă cheie, punctul de plecare pentru majoritatea teoriilor privind originea vieții – studiu publicat în Nature Astronomy

Un studiu asupra datelor colectate de NASA de pe Enceladus, luna de gheață a lui Saturn, a găsit dovezi ale unui ingredient cheie pentru viață și o sursă superîncărcată de energie pentru a o alimenta.

Oamenii de știință știau că imensa coloană de particule de gheață și vapori de apă care iese din luna Enceladus a lui Saturn este bogată în compuși organici, unii dintre aceștia fiind importanți pentru viață așa cum o cunoaștem.

Acum, cercetătorii care analizează datele de la misiunea Cassini a NASA, duc dovezile privind posibilitatea locuirii cu un pas mai departe.

Concret, ei au găsit confirmări solide ale cianurii de hidrogen, o moleculă cheie pentru originea vieții.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, dovezi că oceanul, ascuns sub coaja exterioară de gheată a lunii și care alimentează coloana de particule, conține o sursă puternică de energie chimică.

Necunoscută până acum, sursa de energie este sub forma mai multor compuși organici, dintre care unii, pe Pământ, servesc drept combustibil pentru organisme.

Descoperirile, publicate joi, 14 decembrie, în revista Nature Astronomy, indică faptul că în această mică lună ar putea exista mult mai multă energie chimică decât se credea anterior.

Cu cât este mai multă energie disponibilă, cu atât este mai probabil ca viața să se poată multiplica și să fie susținută.

„Lucrarea noastră furnizează dovezi suplimentare că Enceladus găzduiește unele dintre cele mai importante molecule atât pentru crearea elementelor de bază ale vieții, cât și pentru susținerea vieții prin reacții metabolice”, a declarat autorul principal Jonah Peter, un student doctorand la Universitatea Harvard.

El este cel care a efectuat cea mai mare parte din cercetare în timpul lucrării la Laboratorul de Propulsie a Reactorului NASA din California de Sud.

Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

„Nu numai că Enceladus pare să îndeplinească cerințele de bază pentru condiții de viață, dar acum avem o idee despre cum ar putea să se formeze moleculele complexe de biomolecule acolo și ce fel de căi chimice ar putea fi implicate.”

„Descoperirea cianurii de hidrogen a fost deosebit de entuziasmantă, deoarece reprezintă punctul de plecare pentru majoritatea teoriilor privind originea vieții”, a spus Peter.

Viața așa cum o cunoaștem necesită elemente de bază, cum ar fi aminoacizii, iar cianura de hidrogen este una dintre cele mai importante și versatile molecule necesare pentru a forma aminoacizii.

Deoarece moleculele sale pot fi aranjate în multe moduri diferite, autorii studiului se referă la cianura de hidrogen ca la „briceagul elvețian al precursorilor de aminoacizi”.

„Cu cât am încercat să găsim neconcordanțe în rezultatele noastre prin testarea modelelor alternative”, a adăugat Peter, „cu atât mai puternice au devenit dovezile. În cele din urmă, a devenit clar că nu există niciun mod de a potrivi compoziția coloanei de particule fără a include cianura de hidrogen.”

În 2017, oamenii de știință au găsit dovezi la Enceladus privind o chimie care ar putea contribui la susținerea vieții.

Combinarea dioxidului de carbon, metanului și hidrogenului în coloana de particule sugera metanogeneza, un proces metabolic care produce metan.

Metanogeneza este răspândită pe Pământ și ar fi putut fi crucială pentru originea vieții pe planeta noastră.

Ce este Enceladus

Enceladus este unul dintre sateliții naturali ai planetei Saturn. Este unul dintre cei mai mici sateliți dintre cei cunoscuți ai lui Saturn și se distinge prin prezența unei suprafețe acoperite cu gheață și activități geologice remarcabile. Satelitul a fost descoperit în 1789 de către astronomul german William Herschel.

Ceea ce face Enceladus deosebit de interesant pentru cercetători este prezența unui ocean subteran sub suprafața sa ghețată.

Activitatea geologică este evidentă în modul în care apa din acest ocean subteran ajunge să erupă în spațiu, formând un gigantesc nor de particule de apă și gheață.

Această activitate a fost observată sub forma unor geysere care sunt emise prin fisuri în scoarța ghețată a satelitului.

Studiile efectuate de navele spațiale, precum Cassini a NASA, au oferit dovezi ale compușilor organici și substanțelor chimice complexe în aceste gheizere, ceea ce a alimentat speculațiile privind potențialul de dezvoltare a vieții al satelitului Enceladus.

Descoperirile recente privind prezența cianurii de hidrogen și a altor compuși organici au adăugat la interesul pentru posibilitatea existenței vieții sau a condițiilor favorabile pentru viață pe acest mic satelit.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...