NASA amână trimiterea unui echipaj uman pe Lună până cel puţin în 2025/ Congresul nu a alocat suficienți bani pentru sistemul de aselenizare
NASA a anunţat marţi că amână trimiterea unor astronauţi pe Lună până cel puţin în 2025, renunţând la termenul limită stabilit de administraţia Trump, potrivit nbcnews.com.
Agenţia spaţială americană avea ca obiectiv 2024 pentru prima aselenizare a unui echipaj uman în decurs de jumătate de secol.
În anunţul amânării, administratorul Bill Nelson a spus că Congresul nu a alocat suficienţi bani pentru dezvoltarea sistemului de aselenizare a programului Artemis şi că sunt necesari mai mulţi bani pentru capsula Orion. În plus, o procedură juridică a companiei Blue Origin a lui Jeff Bezos a stagnat lucrul mai multe luni la sistemul de aselenizare Starship dezvoltat de SpaceX a lui Elon Musk.
Oficialii au mai precizat că tehnologia pentru noile costume spaţiale trebuie să fie consolidată înainte ca astronauţii să se poată întoarce pe Lună.
NASA a menţinut termenul de februarie 2022 pentru primul zbor-test al rachetei lunare, Space Launch System (SLS), cu o capsulă Orion, fără echipaj uman.
Astronauţii se vor îmbarca în al doilea zbor Artemis, dincolo de Lună, dar care nu va aseleniza, în 2024, un an mai târziu decât era plănuit. Asta va amâna aselenizare până cel puţin în 2025, potrivit lui Nelson.
„Sistemul de aselenizare uman este o parte esenţială a muncii noastre de a duce prima femeie şi prima persoană de culoare pe suprafaţa selenară şi ne pregătim de asta. NASA şi-a luat angajamentul de a ajuta la restabilirea poziţiei Americii în lume”, a declarat Nelson.
El a atras atenţia asupra programului spaţial ambiţios şi agresiv al Chinei şi a avertizat că ar putea să depăşească SUA în explorarea lunară.
Cea mai recentă aselenizare a NASA a avut loc în 1972, cu misiunea Apollo 17. În total, 12 bărbaţi au explorat suprafaţa selenară.
În timpul întâlnirii National Space Council din 2019, vicepreşedintele Mike Pence a cerut ca astronauţii să ajungă pe Lună în cinci ani „prin orice mijloace”. NASA avea în plan o aselenizare în 2028, iar avansarea termenului cu patru ani a fost considerat atunci a fi extrem de ambiţioasă, dacă nu improbabilă.
Congresul va trebui să mărească fondurile alocate, începând cu bugetul din 2023, a mai spus Nelson.
Agenţia a cerut şi un buget mai mare pentru capsulele Orion, de la 6,7 miliarde de dolari la 9,3 miliarde de dolari. Costurile de dezvoltare pentru rachetă de-a lungul primului zbor Artemis de anul viitor sunt de 11 miliarde de dolari.
Vicepreşedintele Kamala Harris va participa la prima ei întâlnire a National Space Council, din poziţia de coordonator, pe 1 decembrie. Nelson a confirmat că i-a transmis noul calendar şi costurile, vineri, în timpul vizitei lor la Goddard Space Flight Center din Maryland.
sursa: News.ro, sursa foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii