NASA, criticată vehement după ce a decis să renunțe la numele „ofensatoare” date unor planete și galaxii
Agenția spațială americană a fost ridiculizată după ce a decis să renunțe la utilizarea unor nume considerate „ofensatoare” pentru planete, galaxii și alte obiecte cosmice. Național Aeronautics and Space Administration (NASA) a anunțat că, de-acum înainte, toate planetele și corpurile cerești vor fi menționate numai cu numele lor științifice. De exemplu, „Eskimo Nebula” va fi cunoscută doar sub denumirea de NGC 2392, în timp ce „Siamese Twins Galaxy” vor fi NGC 4567, respectiv NGC 4568, NASA considerând ca cele două porecle au „implicații coloniale.” Criticii susțin că, prin decizia sa „prostească”, agenția spațială americană „a cedat culturii anulării” promovată de stânga liberală americană și că „a dus corectitudinea politică în spațiu.”
Într-o declarație de presă publicată zilele trecute, NASA a afirmat că planetele, galaxiile și alte corpuri cerești nu vor mai fi menționate prin porecle „ofensatoare,” ci doar prin denumirile lor științifice.
„Obiectele cosmice îndepărtate, precum planetele, galaxiile și nebuloasele sunt uneori menționate de comunitatea științifică prin porecle neoficiale. Pe măsură ce comunitatea științifică lucrează pentru a identifica și a rezolva discriminarea și inegalitatea sistemice în toate aspectele acestui domeniu, a devenit clar că anumite porecle cosmice nu numai că sunt insensibile, dar pot fi în mod activ dăunătoare. NASA examinează în prezent utilizarea terminologiei neoficiale pentru obiecte cosmice ca parte a angajamentului său pentru diversitate, echitate și incluziune”, se afirmă în declarația oficială a agenției spațiale americane.
Ca urmare a noilor reguli, „Eskimo Nebula” sau Nebuloasa Eschimosul, ce se referă la rămășițele strălucitoare ale unei stele situate la aproximativ 5.000 de ani lumină de Pământ, descoperite în 1787 de William Hershel, va fi menționată doar ca NGC 2392. Așa-numitele „Siamese Galaxy Twins”, o pereche de galaxii în spirală aflate în Roiul Fecioarei, vor fi de asemenea cunoscute numai sub denumirile științifice de NGC 4567 și NGC 4568.
NASA afirmă că „eskimo (eschimos) este considerat în mare măsură un termen colonial cu o istorie rasistă, impus indigenilor din regiunile arctice” și că „cele mai multe documente oficiale au renunțat la utilizarea lui.”
Agenția spatiala susține că, „în cazurile în care poreclele sunt inadecvate, va folosi numai denumirile oficiale date de International Astronomical Union”.
„Susțin reevaluarea continuă a numelor prin care ne referim la obiecte astronomice”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Science Mission Directorate a NASA, de la sediul central din Washington. „Scopul nostru este ca toate denumirile să fie aliniate la valorile noastre de diversitate și incluziune și vom lucra în mod proactiv cu comunitatea științifică pentru a contribui la asigurarea acestui lucru. Știința este pentru toată lumea și fiecare fațetă a muncii noastre trebuie să reflecte această valoare.”
NASA a afirmat că „poreclele sunt adesea mai abordabile și mai familiare publicului decât numele oficiale pentru obiectele cosmice, cum ar fi Barnard 33, a cărui poreclă, The Horsehead Nebula (Nebuloasa cap de cal) se referă la înfățișarea sa. Dar adesea poreclele aparent inofensive pot fi dăunătoare și pot distrage atenția de la aspectul științific.”
Administratorul asociat al NASA pentru diversitate și egalitate de șanse, Stephen T. Shih, a fost de acord cu decizia agenției, afirmând: „Aceste porecle și termeni pot avea conotații istorice sau culturale care sunt inacceptabile sau nedorite, iar NASA este ferm angajată să le ia în discuție”.
„Știința se bazează pe contribuții diverse și aduce beneficii tuturor, deci înseamnă că trebuie să o facem inclusivă.”
Agenția a precizat că va colabora cu experți în diversitate, incluziune și echitate în științele astronomice și fizice pentru a oferi îndrumări și recomandări ca sa revizuiasca alte porecle și termeni.
Referindu-se la decizia NASA, CNN a reamintit că, în luna iunie, compania Dreyer a anunțat că a renunțat la marca „Eskimo Pie” după un secol. Cuvântul este folosit în mod obișnuit în Alaska pentru a se referi la populatiile inute și Yupik, potrivit Centrului de limbi native de la Universitatea din Alaska. „Acest nume este considerat derogatoriu în multe alte locuri, deoarece a fost dat de persoane ne-inuite și s-a spus că înseamnă mâncător de carne crudă. Oamenii din Canada și Groenlanda preferă alte nume”. (Detalii aici)
În ceea ce privește demunirea de „Siamese Twins”, NASA nu a explicat de ce a renunțat la ea, deși în opinia jurnaliștilor de la CNN aceasta este considerată de multă vreme o expresie învechită, ofensatoare folosită pentru „frații siamezi”. denumire care se referea la cei doi frați originari din Siam (acum Thailanda) folosiți ca „ciudățenii” în spectacolele de circ în secolul al XIX-lea.
Sub focul criticilor
Așa cum era de așteptat, decizia agenției spațiale americane – o agentie independentă guvernamentală creată în 1958 – a provocat reacții imediate. Dacă unii comentatori au lăudat pasul important făcut de NASA în ceea ce privește diversitatea și incluziunea, numeroase voci, cele mai multe din rândul conservatorilor americani, au criticat și ridiculizat ceea ce ei au numit „decizia prostească” a agenției spațiale.
În principiu, ei afirmă că NASA „a cedat culturii anulării” și că „a dus corectitudinea politică în spațiu” (Detalii aici). Aceasta mai ales în contextul în care, în urma protestelor masive din ultimele luni privind injustiția rasială care ar există în societatea americană, o serie de produse alimentare (Uncle Ben‘s, Aunt Jemima), echipe de sport (Washington Redskins) sau formații de muzică country (Lady Antebellum, Dixie Chick) au renunțat la denumirile lor considerate „ofensatoare” și „rasiste” în favoarea unor denumiri incluzive.
Decizia NASA, susțin criticii, este un exemplu clasic al așa-numitei cancel culture, fenomenul promovat de stânga liberală și progresistă din America prin care se „anulează” persoane, branduri, emisiuni, cărți sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarci sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.
Criticii au vorbit de faptul că NASA a făcut „un pas pentru a asigura corectitudinea politică în spațiu” și au acuzat agenția că „a devenit și ea woke,” referindu-se la termenul care indică o persoană, instituție sau companie care sunt vigilente la nedreptățile din societate, în special la rasism. Cuvântul e folosit în prezent de dreapta americană ca termen peiorativ pentru a descrie activiștii progresiști.
„Wokeness – starea de a fi woke – se răspândește atât de repede, încât a trecut chiar și în modul intergalactic,” au scris cei de la publicatia Spiked , afirmând că „NASA, odată mândria națiunii americane, a cedat roiului woke.” Blogul se îndoiește că „cineva a cerut aceste schimbări” și că „ideea că o singură persoană a fost ranită de o asemenea terminologie este la fel de absurdă”.
Comentatorii conservatori americani și-au exprimat revolta și disprețul pentru decizia agenției spațiale americane. „Meseria ta, @NASA, este să explorezi spațiul și să înțelegi cosmosul. Nu să potolești cultul woke încercând să-i câștigi simpatia”, a scris psihologul Geoffrey Miller.
Scriitoarea Christina Hoff Sommers a afirmat: „Dragă NASA: Vei aborda de asemenea și următorii termeni daunatori și insensibili: Teoria Big Bang, Uranus, găuri negre, stele pitice și materie întunecată?”, în timp ce Tom Fitton, președintele organizației conservatoare Judicial Watch, a afirmat pe Twitter: „Cine conduce @NASA ca să permită acestei agenții guvernamentale să se angajeze în provocări de rasă stângiste?”
La rândul ei, comentatoarea conservatoare Ann Coulter a scris: „De câți ingineri NASA a fost nevoie pentru a stabili că numind o stea Eskimo Nebula este în mod activ dăunător? Țara e terminată”.
Surse: NASA, New York Post, CNN, Daily Mail, Spiked, Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii