G4Media.ro

NASA regândește planul de returnare pe Pământ a unor mostre rare de…

Sursa foto: NASA

NASA regândește planul de returnare pe Pământ a unor mostre rare de pe Marte, colectate de roverul Perseverance

NASA caută metode inovatoare care ar putea ajuta la recuperarea eșantioanelor colectate de roverul Perseverance de pe Marte în viitor, transmite CNN.

Roverul, care a aterizat pe Marte în februarie 2021, a colectat mostre din craterul Jezero, unde a existat cândva pe planeta roșie un lac antic și o deltă fluvială. Oamenii de știință cred că eșantioanele i-ar putea ajuta să înțeleagă mai bine dacă a existat vreodată viață pe Marte.

Proiectul inițial al programului Mars Sample Return, un parteneriat între NASA și Agenția Spațială Europeană, a fost unul complex. Arhitectura presupunea mai multe misiuni lansate de pe Pământ către Marte pentru a colecta eșantioanele, iar apoi efectuarea primei lansări de rachetă de pe suprafața altei planete pentru a returna eșantioanele pe Pământ.

Dar au existat îngrijorări cu privire la faptul că programul este prea greu de gestionat din cauza complexității, a cheltuielilor și a unei date de întoarcere întârziată, care era inițial prevăzută pentru 2031, dar care a fost amânată în urma evaluărilor efectuate de o comisie de evaluare independentă. Reducerile bugetare care au afectat NASA au pus, de asemenea, programul în pericol.

Administratorul NASA, Bill Nelson, și Nicky Fox, administratorul asociat al Direcției pentru misiuni științifice a NASA, au împărtășit luni răspunsul agenției federale la comisia de evaluare independentă.

Revizuirile programului au recomandat ca returnarea eșantioanelor de pe Marte să nu coste mai mult de 5-7 miliarde de dolari, a declarat Nelson. Dar NASA este forțată să se confrunte cu constrângerile legate de reducerea cheltuielilor din cauza reducerilor bugetare pentru anii fiscali 2024 și 2025, ceea ce face ca agenția să primească o lovitură de 2,5 miliarde de dolari, a spus el.

„Mars Sample Return va fi una dintre cele mai complexe misiuni pe care NASA le-a întreprins vreodată. Concluzia este că un buget de 11 miliarde de dolari este prea scump, iar data de întoarcere din 2040 este prea îndepărtată”, a declarat Nelson. „Aterizarea în siguranță și colectarea eșantioanelor, lansarea unei rachete cu eșantioane de pe o altă planetă – ceea ce nu s-a mai făcut niciodată – și transportul în siguranță al eșantioanelor la peste 33 de milioane de mile (53 de milioane de kilometri) înapoi pe Pământ nu este o sarcină ușoară. Trebuie să avem o altă perspectivă pentru a găsi o cale de urmat care să fie atât accesibilă și să returneze eșantioanele într-un interval de timp rezonabil.”

Nelson a declarat că este inacceptabil să se aștepte până în 2040 pentru a returna mostrele pe Pământ, deoarece anii 2040 reprezintă „deceniul în care vom ateriza astronauți pe Marte”, a reiterat el în timpul unei conferințe de presă de luni.

Oficialii agenției vor anunța în curând solicitări adresate centrelor NASA și industriei pentru a dezvolta un nou plan care să combine inovația cu lecțiile învățate din tehnologia dovedită, potrivit Fox. NASA țintește anii 2030 pentru o misiune de returnare a eșantioanelor cu mai puțină complexitate, costuri și riscuri, a spus el.

Este un termen rapid pentru propuneri, iar agenția se așteaptă să aibă răspunsuri pentru cea mai bună modalitate de returnare a mostrelor de pe Marte până în toamnă, a spus Nelson.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...