![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/01/Roverul-Perseverance-e1611826573102-768x432.webp)
NASA: Roverul Perseverance a descoperit „o comoară unică” pe Marte
Roverul autonom Perseverance a colectat o mostră de rocă pe Marte, de la marginea craterului Jezero, ce a fost caracterizată de NASA drept „o comoară unică”, transmite vineri Space.com, potrivit Agerpres.
„Cea de-a 26-a mostră culeasă, numită ‘Silver Mountain’, prezintă texturi pe are nu le-am mai întâlnit vreodată”, conform unui mesaj pe contul oficial de X al misiunii Perseverance, postat alături de o fotografie a mostrei de 2,9 centimetri.
Rocile din această zonă a planetei Marte sunt de un interes ştiinţific imens pentru că pot deschide „o fereastră rară spre trecutul îndepărtat al planetei Marte”, conform unui comunicat al NASA.
Rocile din zona în care se află roverul Perseverance în prezent se crede că provin din adâncurile Planetei Roşii şi că au fost aruncate în afară în urma unui puternic impact cu un asteroid produs în urmă cu miliarde de ani. Aceste roci sunt bogate în piroxeni cu conţinut scăzut de calciu (LCP), conform informaţiei oferite şi de site-ul digitaltrends.com.
Despre aceste roci se crede că sunt fragmente din crusta marţiană timpurie şi ar putea fi „printre cele mai vechi roci descoperite oriunde în Sistemul Solar”, conform comunicatului NASA. Studierea lor ne poate ajuta să înţelegem cum era planeta Marte şi chiar şi Terra, în copilăria Sistemului Solar.
NASA a anunţat că aceasta este prima mostră datând din Era Noachian, o perioadă din istoria geologică a planetei Marte de acum aproximativ 4 miliarde de ani, marcată de frecvente impacturi cu asteroizi şi comete care au format multe dintre craterele presărate în prezent la suprafaţa Planetei Roşii.
Roverul Perseverance a asolizat pe Marte în 2021 în apropierea Craterului Jezero având drept obiective căutarea urmelor lăsate de eventualele forme de viaţă din trecutul lui Marte, colectarea de mostre de rocă pentru o posibilă aducere a lor pe Pământ şi testarea unor noi tehnologii de explorare.
Una dintre aceste tehnologii este elicopterul Ingenuity, un mini-elicopter robotic ce urma, conform programului misiunii, să execute cinci zboruri test. Până la urmă Ingenuity a decolat de 72 de ori spre cerul marţian şi şi-a încheiat zborurile doar după o defecţiune survenită la rotor.
De-a lungul celor 4 ani petrecuţi pe Marte, roverul Perseverance a descoperit roci care prezintă posibile dovezi chimice ale interacţiunii cu apa în trecutul geologic al planetei.
În timp ce oamenii de ştiinţă sunt nerăbdători ca mostrele colectate de Perseverance să fie aduse pe Pământ, pentru a putea fi studiate în detaliu, soarta programului Mars Sample Return este încă necunoscută din cauza costurilor în creştere şi a complexităţii acestei misiuni.
După ce costurile misiunii au crescut la 11 miliarde de dolari şi după ce programul misiunii a fost împins până nu mai devreme de 2040, NASA a început o revizuire a întregului program şi a solicitat noi propuneri de la industrie şi mediul academic. NASA va decide asupra unei noi strategii în 2026.
Între timp China şi-a fixat obiectivul de a lansa propria misiune de returnare a unor mostre de rocă de pe Marte în 2028 şi astfel primele mostre ar putea ajunge pe Terra la orizontul anului 2031.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.