G4Media.ro

NASA va pregăti un astronaut indian pentru o călătorie către Staţia Spaţială…

Sursa foto: Twitter/ NASA

NASA va pregăti un astronaut indian pentru o călătorie către Staţia Spaţială Internaţională începând de anul viitor

Administratorul agenţiei spaţiale NASA, Bill Nelson, anunță miercuri – pe fondul aprofundării legăturilor spaţiale dintre India şi Statele Unite – că un astronaut indian va fi pregătit pentru o călătorie către Staţia Spaţială Internaţională începând de anul viitor, informează Reuters conform Agerpres.

„Există o oportunitate de a împărtăşi ştiinţa”, a declarat Bill Nelson, vorbind în cadrul unui eveniment desfăşurat la Bengaluru, unde urmează să efectueze joi o vizită la satelitul NISAR.

NASA-ISRO SAR (NISAR) este un sistem de observaţie pe orbita joasă a Pământului dezvoltat în comun de NASA şi de Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO). Având aproximativ dimensiunea unui autovehicul SUV, satelitul urmează să fie lansat din India în primul trimestru al anului viitor. Lansarea este stabilită pentru luna ianuarie.

NISAR va cartografia întreaga planetă o dată la fiecare 12 zile, furnizând date pentru înţelegerea schimbărilor la nivel de ecosisteme, masă de gheaţă, biomasă vegetală, creşterea nivelului mării, ape subterane şi riscuri naturale, cum ar fi cutremurele, tsunami-urile, vulcanii şi alunecările de teren.

India îşi propune să îşi mărească de cinci ori cota pe piaţa mondială a lansărilor de sateliţi în următorul deceniu şi a acceptat să se alăture Acordurilor Artemis ale NASA în luna iunie a acestui an.

Acordurile au drept scop clarificarea şi modernizarea principiilor Tratatului privind spaţiul cosmic din 1967, ratificat pe scară largă, îndemnând la transparenţă ştiinţifică şi stabilind reguli de coordonare pentru a evita interferenţele dăunătoare în spaţiu şi pe Lună.

În august, India a câştigat cursa cu Rusia pentru atingerea controlată a polului sud al Lunii, după ce modulul rusesc Luna-25 s-a prăbuşit de pe orbită. Având în vedere sancţiunile occidentale impuse Moscovei în contextul războiului împotriva Ucrainei, Rusiei i-ar putea fi dificil să finanţeze un succesor.

China, care a realizat prima aselenizare controlată pe partea îndepărtată a Lunii în 2019, are planificate şi alte misiuni, după ce a cheltuit 12 miliarde de dolari pentru programul său spaţial în 2022, potrivit estimărilor, notează Reuters. Între timp, SUA sunt pe cale să cheltuiască aproximativ 93 de miliarde de dolari pentru programul lunar Artemis, până în 2025.

„Aceasta este epoca de aur a explorării spaţiale”, a declarat Nelson la evenimentul de miercuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...