G4Media.ro

Năsui, despre noile taxe puse de guvernul PSD-PNL: Toți cei care sunteți…

Sursa foto: Pixabay

Năsui, despre noile taxe puse de guvernul PSD-PNL: Toți cei care sunteți antreprenori trebuie să plătiți 14.712 lei pe an, adică taxele dintr-un salariu minim

Claudiu Năsui, vicepreședinte USR, a criticat marți noile taxe și impozite introduse de guvernul Ciucă pentru microîntreprinderi și a spus că impactul acestor modificări fiscale va duce la închiderea unor firme sau trecerea activității ”la negru”.

”Tot mai mulți antreprenori încep să realizeze ce dezastru a făcut guvernul cu microîntreprinderile. De la 1 ianuarie, nu doar că a scăzut limita de cifră de afaceri, dar toți cei care sunteți antreprenori trebuie să plătiți 14.712 lei pe an (taxele dintr-un salariu minim). Chiar dacă aveți clienți sau nu. Nu contează. Sunteți buni de plată. Și nu doar atât, dar nu mai aveți voie să dețineți nici mai mult de 3 microîntreprinderi”, a scris Năsui pe facebook.

”Așa a vrut clasa politică. Nu de alta, dar ei nu au avut niciodată afaceri. Singurele lor afaceri sunt cu firme pe PNDL, Anghel Saligny, etc. Ei au fost doar pe partea de încasare a taxelor, nu pe partea de plată. Doar nu credeați că sinecurile, furtișagurile și pensiile speciale se plătesc singure”, a mai spus fostul ministru al Economiei.

El susține că există trei reacții ale antreprenorilor:

1) Unii oameni vor închide întreprinderea și vor trece la negru total.
2) Alții, dacă au mai mult de 3 microîntreprinderi, va trebui să își găsească rude sau prieteni apropiați ca să își transfere acțiunile și să nu aibă peste 3.
3) Pentru cei care ajung pe impozitul pe profit, reîncepe practica punerii oricărei cheltuieli pe firmă. Vor strânge facturi și bonuri pentru orice. Nu contează, hârtii să fie. Oricum atunci când vine ANAF-ul în control le va da jos din cheltuieli. „Știm noi că asta nu e cheltuială a firmei” și nu prea au ce să-i facă. Pot să dea în judecată și în 3 ani poate să câștige procesul. Dar aici e un mare poate. Și chiar dacă toate cheltuielile sunt în regulă, ANAF-ul tot va da jos din ele. Chiar și dacă dau șpagă vor da jos din ele, dar mai puțin. De ce? Pentru că bate la ochi să se ducă în control și să nu găsească chiar nicio cheltuială nedeductibilă.

”De ce a făcut guvernul asta? Pentru că clasa politică vrea mai mulți bani la stat. Până la urmă și ei și funcționarii trăiesc din taxe și impozite. Ce este de neînțeles este de ce au ales să distrugă regimul microîntreprinderilor. Puteau doar să crească cota de impozitare și ar fi luat mai mulți bani. În felul acesta mențineau un sistem simplu, clar și nebirocratic de impozitare. Plătești la cât vinzi. Vinzi de 100, plătești impozite la 100. Fără discuții despre deduceri, cheltuieli deductibile, colecții de bonuri, facturi, chitanțe. Era și contabilitatea ușoară. Controlul ANAF clar și ușor. Câștiga chiar și statul mai mulți bani. Dar în prostia lor au făcut rău la toată lumea. Nici ei nu vor lua la fel de mulți bani. Și românii vor fi forțați să meargă la negru sau să facă tot felul de tertipuri ca să poată supraviețui”, a mai spus Năsui.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. De unde scoate cifrele alea ?

  2. Mi se pare corecta limita de 3 microintreprinderi pe numele tau, faci firma facturezi pe ea, ajungi la limita de tva si iti faci alta si tot asa…. si avem „antrepenori” cu 100 de firme.
    Ca doar daca esti patron de taximetre pui cate 5 masini pe cate o firma si iti faci 100 de firme ca sa platesti impozit minim.
    Daca tot iti faci o firma si vrei sa traiesti din ea, poate si produci, nu sa tinem 500k de firme degeaba.
    Cine sta sa verifice atatea firme?

    • In taximetrie nu-ti trebuie frate 1000 de firme sa nu platesti taxe. Pui soferii sa iti aduca bonurile de la benzinarie si deja esti pe 0 cu taxele. Cum s-a ajuns la cifra asta de maxim 3 firme si nu 5 de exemplu, Dumnezeu stie. Pare o lege facuta cu dedicatie. Ramane de vazut.

  3. Si in general e invers de cum spui tu. Ca microintreprindere platesti impozit pe cifra de afaceri pana la un anumit plafon. Imediat ce ai atins acel plafon treci la impozit pe profit. Eu daca vreau sa platesc cat mai putine taxe, interesul meu este sa am cat mai mult rulaj astfel incat sa ating cat mai repede acel plafon pentru ca imediat ce ajung sa platesc impozit pe profit imi pot calcula profitul cat mai mic(prin facturi de ex) si prin urmare si impozitul va fi mai mic. Tocmai de asta spun ca pare o lege cu dedicatie. Basca au micsorat si plafonul.

    • Stiu „patroni” care schimbau firma lunar si au zeci de firme pe numele lor ca sa nu plateasca TVA din pricina rulajului. Este o concurenta neloiala pentru ceilalti care au o firma si platesc statului taxe fara „optimizarea fiscala” de a avea 100 de firme pe numele tau.

    • Nu zic nu, eu spuneam doar cum vad eu lucrurile in functie de ce m-am lovit eu. Iar ce spui tu nu e nici afacere nici optimizare fiscala ci mai degraba dume si cam e de puscarie. In sensul ca mai stiu si eu patroni care nu si-au platit furnizorii si au pus aia proprire pe cont si au schimbat firmele dar acolo e caz civil, cand faci ce spui tu e caz penal si se face puscarie pentru asta. Nu poti sa lovesti in tot mediul de afaceri pentru asta, pui ANAF-ul si DIICOT-ul la treaba. Plus ca cei mai loviti vor fi cei care chiar au avut succes in afaceri si au avut motiv sa isi deschida 3 firme nu cei care au dat chix sau au facut mismasuri, alora nu le tai macaroana, isi vor face firme pe numele altora si vor continua. Cum spune Jean de mai jos, singura sansa este informatizarea dar nu se vrea.

  4. Din pacate totul este degeaba. Statul tot prost va incasa. Singura sansa sa creasca colectarea este informatizarea. Dar nu se doreste ca in malaxor vor intra si firmele “prietene” odata ce ai automatizat sistemul…asa ca, mai multe hartii, mai multe sanse de castig personal :))

  5. Practic statul nu vrea start upuri. Daca esti tanar ambitios si vrei afaceri mai bine sa iti faci firma in alta tara.
    Masura loveste firmele cu bugete mici.