G4Media.ro

Năsui (USR): Reparaţia ţevilor prin care circulă apa caldă în Bucureşti se…

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Năsui (USR): Reparaţia ţevilor prin care circulă apa caldă în Bucureşti se va termina în 89 de ani, 8 luni şi 16 zile/ Avem de ales între a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost, sau să dăm bucureştenilor dreptul de a alege cum vor să se încălzească

Deputatul USR de Bucureşti, Claudiu Năsui spune că reparaţia ţevilor prin care circulă apa caldă în Bucureşti se va termina în 89 de ani, 8 luni şi 16 zile. ”Avem de ales între a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost, sau să dăm bucureştenilor dreptul de a alege cum vor să se încălzească”, afirmă parlamentarul, precizând că sistemul de termoficare din Bucureşti nu va merge niciodată bine, iar politicienii care susţin actualul sistem ne-au minţit că el va funcţiona la un moment dat, transmite News.ro.

Deputatul USR afirmă, într-o postare, că ”reparaţia ţevilor prin care circulă apa caldă în Bucureşti se va termina în 89 de ani, 8 luni şi 16 zile”.

”Nu este o exagerare. Atât ar dura reparaţiile sistemului de încălzire centralizată de stat din Bucureşti la ritmul actual. S-ar termina în anul 2110, iar asta cu indulgenţă şi presupunând că nu se mai strică niciodată nimic. Soluţii există, dar nu cu actualul sistem de stat. Cum stau lucrurile? Sistemul are o reţea de 4.000 km de conductă, 1.000 km primară şi 3.000 km secundară. 81% din reţeaua primară are nevoie de reabilitare, 771 km din 954 km de reţea. Pe lângă asta mai e şi „reţeaua secundară” de circa 3.000 de km din care circa 2.000 de km sunt de reparat. Dar să ne concentrăm doar pe reţeaua primară şi să o ignorăm pe cea secundară”, spune Năsui.

Parlamentarul USR precizează că în ultimii 9 ani ritmul mediu al lucrărilor a fost de 8,59 km pe an, iar asta calculat optimist.

”Deci am termina de reabilitat doar reţeaua principală din sistemul de încălzire centralizat de stat abia în 89 de ani, 8 luni şi 16 de zile. Devine evident că, în realitate, sistemul de termoficare din Bucureşti nu va merge niciodată bine. În practică, inclusiv conductele noi se vor degrada şi vor trebui, la rândul lor înlocuite. Dacă vrem să avem căldură în case, trebuie să recunoaştem adevărul despre sistemul de încălzire centralizat de stat. Politicienii care susţin actualul sistem ne-au minţit că el va funcţiona la un moment dat. Domnul Oprescu a promis că îl va repara, doamna Firea a promis la fel, domnul Dan la fel. În 2024, în campanie se va promite fix acelaşi lucru. Evident nu se va rezolva nimic. Pentru că problema este însuşi sistemul, care nu poate funcţiona”, afirmă Claudiu Năsui.

Potrivit acestuia, ”avem de ales între a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost, sau să dăm bucureştenilor dreptul de a alege cum vor să se încălzească”.

”Soluţia este să nu mai fim forţaţi să stăm într-un monopol disfuncţional, ci să lăsăm concurenţa între diferite alternative să funcţioneze. Să avem dreptul să alegem cu ce ne încălzim. Şi să folosim imensa subvenţie pe care o dăm acum pentru a ajuta românii oricare ar fi soluţia pe care o aleg pentru căldură. Să lăsăm primarii de sector sau antreprenori doritori să construiască centrale cvartal. În sectorul 1 au început deja soluţii prin panouri fotovoltaice şi pompe de aer. Să lăsăm oamenii să-şi pună centrale individuale pe gaz sau pe electricitate. Cei care locuiesc suficient de aproape de CET-uri vor rămâne probabil în sistemul de stat, pentru că acolo ajunge apa caldă. Iar dacă o soluţie de încălzire nu îi mulţumeşte, vor putea să o schimbe. Vor avea alternative”, spune el.

Parlamentarul mai arată că, în prezent, ”oamenii sunt prizonierii unui monopol care le risipeşte banii, îi ţine şi în frig şi nu are nici o şansă de reabilitare în timpul vieţilor noastre”.

”Cel mai important lucru pe care îl poate face statul pentru români este să le dea dreptul să aleagă”, scrie în final Claudiu Năsui.

sursa foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. De acord, e mai bine să lăsăm piaţa să decidă în locul politrucilor care vor doar bani contra minciuni.

  2. Pai cum ramane cu poluarea centralelor de apartament?! Nooo, singura solutie e sa nu se mai dea aprobari pentru blocuri. Nicaieri in lume oamenii nu mai locuiesc in blocuri si mizeriile astea suprapuse nu se mai construiesc din anii 70. Sa inceapa daramarea blocurilor comuniste din betoane prefabricate si reorganizarea puz-urilor in asa fel incat sa nu mai avem orase cu aspect comunist.

  3. Adica cum sa-si polueze mai bine copii si pe ei Pe gaze doar centrale de scara sau de bloc cu cosuri de dispersie destul de inalte. De aeea ungurii si-au zvarlit cntralle de apartament la prostii din Baia Mare care este azi ultra poluat.
    Dar cu idi…i si dughinisti ce poti face?

    • Baia Mare a fost ultrapoluat de industia prelucratoare de metale. Noroc ca au falimentat in anii ’90. Acum traficul, gunoaiele, infractionalitatea si primarul sunt problema. Pana la centrale este drum lung. Nici la curentii de aer nu stam rau, asa pt. dispersie. Clujul sta rau la curenti si dispersie, de exemplu. Pt. ca e intr-o depresiune. Si are destule centrale de aprtament. Plus trafic infernal. Plus santiere. Plus periferie saraca care se incalzeste pe foc in soba.
      Vezi ca si Tg. Mures e doar pe centrale de apartament. Primul cronologic in Romania la acest capitol. Vezi ce gaseti acolo.

  4. sau niciodata

  5. Atâtea orase deja au sisteme de încălzire cu centrale individuale si o duc mult mai bine decât bucureștenii!
    1. Plătesc mult mai puțin.
    2. Au căldura cand vor si cat vor. Nu mai tin deschise ferestrele ca să aibă o temperatura normala.
    3. Nu mai plătesc pentru vecinul.

  6. Domnul Nasui nu stie despre experienta Varsoviei si nu cred ca vrea sa afle. In muuuuult mai putin de 89 ani, 8 luni si 16 zile (de fapt in mai putin de 18 luni !!!!!) au reusit sa schimbe 1.200 km de retea. Dar sigur ca s-au apucat de treaba nu de vorbe. Ei au lucrat serios, poate ca au si vorbit putin, dar au lucrat.
    Ar fi interesant sa intrebe macar cum au reusit. Si va ramane mirat – probabil – de pretul gigacaloriei. Fara subventie.
    Pot sa-i „suflu” o idee – toamna si iarna au facut proiectele, au planificat productia de tevi preizolate (in Polonia – ATENTIE – s-a schimbat tehnologia, se lucreaza mult mai repede, cu mai putini oameni si fara inalta calificare, fara suduri, fara vata de sticla si fara tabla), in acelasi timp au facut comenzi, tot in acelasi timp au instruit personalul (tot polonezi) iar in primavara au dat drumu’ la „strung”. Cu toate aranjate si planificate in perioada de toamna – iarna. Pana toamna urmatoare – 1.200 km schimbati. Ei au facut intr-un an jumate. Noi zicem ca ne trebuie 100 ani. Stie si domnul Bolojan, dar nu-l intraba nimeni. Sunt ocupati cu ….
    Intrati oameni buni pe internet, Varsovia, retea termoficare si daca politicienii nu stiu, o sa stiti voi.

  7. Asta chiar a fost Ministrul Economiei?
    Vai mama noastra.

    • e revolutionat ministerul doar pe fb, alt diamant, gen vv si stelica.

    • Vai de creierul tau daca nu intelegi logica elementara pe care o foloseste Nasui!

    • @ADani,
      poti sa ma scutesti, din pix le rezolvam toti, dar cand a fost de munca am desfiintat posturi neocupate si am zis ca am facut reforma.
      Daca nu a facut sarma asta nu inseamna ca nu face ND.
      Sa ma lase fiu de securache cu calculele lui, ca stie ND sa calculeze mai bine ca el.

  8. Stau in Militari si nu avem nicio problema cu caldura. Nici anul trecut nu au fost probleme.

  9. Sunt votant Usr, dar pr.ostia lui Nasui e proverbială.
    După mintea lui, reparația unor țevi puse de comuniști în câțiva ani, cu tehnologia anului 2022 va dura aproximativ 70 de ani !

    • Ar avea dreptate doar dacă Bucureștiul o să o pună iar pe Firea primar, atunci va dura o infinitate.

    • Toti auristii si pesedacii simt o nevoie nebuna sa se laude ca au votat USR…

    • Ești genul de fanatic Usr mononeuronal care sperie indecișii. Cu ochelari de cal, critica Usr-ului e interzisă.

    • Nu mai m..e. Nu ai inteles nimic. Era vorba de ritmul in care fac to’arasii treaba cu reparatiile si inlocuirile. Capisci? Si da, exista alternative mai bune la asa zisa caldura venita de la mastodontii comunisti cu ‘tevi’ de lut.

  10. E ca pe vremea lui nea’ NIcu: ei se fac ca dau caldura, voi va faceti ca o platiti…

  11. Inca odata se confirma ca G4Media este platforma de propaganda a USR. Beria ar fi mandru de voi, tovarasci! Sau poate Goebbels, cine stie!

  12. „…avem de ales între a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost…”

    Nu am nicio indoiala ca fiecare ipochimen din arealul in discutie stie (pe propria piele) si intelege INUTILITATEA sistemelor centralizate de stat de peste 70 de ani, incepand cu prima zi in care partidul a inceput sa „creeze omul nou” ….

    Problema insa nu tine doar de „simtaminte” (ipochimenii s-au obisnuit cu frigul mai bine decat aia din Siberia), problema implica si bani aruncati in vant … sute de milioane de lei, an de an, pentru a intretine o iluzie inutila.
    Problema mai implica si „emotii”, pentru ca ipochimenii deveniti de tipul „om nou” au impresia ca sistemul a fost facut cu manutele lor si au venit unii si l-au distrus … desigur, acesti ipochiment au uitat ca „pe vremea lor” zicala era: „ce-i mai rece decat apa rece? apa calda” … ca sa nu mai zic ca apa curgea „la program”, ca era maro si cu insecte.

    Dar unei incomensurabile generatii de spalati pe creier ce-i poti cere?

    PS
    Nasui, esti periculos nenicule, prea le zici „la vedere”/”pe fata” …

  13. Problema nu este al retelei centralizate. Problema este a retelei centralizate manageriata grosolan de prost. Centralele pe gaz la milioanele de locuinte din Romania ar crea o dependenta uriasa de gazul Rusesc… Am deveni practic inca un pion in jocul lor Geopolitic. Maine o Ucraina, poimaine o Moldova, raspoimaine Ro… Nu nu nu, doamne fereste, Mama Rusie ne iubeste cica.

  14. Centralele electrice ar fi o soluție foarte buna dar la noi factura de curent îți ia jumate din salariu. Daca s-ar factura corect fara alte zeci de firme căpușă, ne-am permite o centrala electrica pe apartament.