G4Media.ro

Natalia Intotero anunță că peste cinci milioane și jumătate de români au…

Natalia Intotero anunță că peste cinci milioane și jumătate de români au plecat din țară, în principal din cauza sărăciei și a corupției clasei politice / Împreună cu cei din comunitățile istorice, numărul românilor care trăiesc în afara granițelor se apropie de zece milioane

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni (MPR), Natalia Intotero, a anunțat miercuri că aproximativ 9,7 milioane de români trăiesc în afara granițelor, transmite News.ro. Dintre aceștia, 5,6 milioane au plecat pentru a munci în străinătate, iar diferenţa de patru milioane se regăsește în comunităţile istorice.

Printre motivele cel mai des invocate de cei plecați din România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului şi corupţia.

În prezent, conform cifrelor comunicate de 70 de misiuni diplomatice ale României, centralizate de MPR, numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ 9,7 milioane, a precizat Intotero.

„Este greu de estimat numărul lor, pentru că nu sunt obligaţi să declare şi nu îşi stabilesc reşedinţa”, a mai spus ministrul.

Ea a explicat că aproximativ 5,6 milioane se află în Diaspora, iar diferenţa, în comunităţile istorice.

Chestionarul lansat de MRP are ca scop identificarea nevoilor conaţionalilor de peste hotare şi consolidarea comunicării cu ei.

„Am depus un proiect, pe POCA (Programul Operaţional Capacitate Administrativă), este în curs de evaluare la Ministerul dezvoltării. Nădăjduim ca la sfârşitul lunii septembrie să primim o veste bună, că suntem eligibili. Această solicitare este pe dezvoltarea capacităţii administrative a Ministerului. Dacă vom fi eligibili, vom încerca să realizăm în 24 de ţări, unde sunt comunităţi româneşti, studii pentru a afla şi un număr înspre cel adevărat al românilor din afară şi a ceea ce îşi doresc ei ca statul român să facă pentru ei în ţările în care au ales să trăiască şi ce i-ar detarmina să se întoarcă acasă sau să simtă mai mult româneşte unde se află”, a declarat ministrul Intotero.

Au fost primite 322 de răspunsuri, dintre care peste 200, din partea organizaţiilor neguvernamentale din Diaspora şi din comunităţile istorice.

„Am primit 60 de solicitări din partea românilor din afara graniţelor. Marea majorotate sunt persoane cu studii superioare”, a explicat Intotero.

Media de vârstă a respondenţilor este de 50 de ani, ocupaţiile lor sunt diverse, însă predomină activitatea în domeniul construcţiilor şi serviciilor.

Motivele cel mai des invocate când au fost întrebaţi de ce au plecat din ţară sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului şi corupţia.

Dacă ar fi remediate, acesta ar fi motivul principal pentru care ar reveni în România, însă „în următorii 4 ani, potrivit statisticii, foarte puţini dintre ei îşi vor dori să se întoarcă”, a completat ministrul.

Privind situaţia românilor în ţările în care au ales să trăiască, potrivit răspunsurilor, media aprecierii pentru implicarea statului gazdă în viaţa lor este sub 7, iar gradul de mulţumire faţă de statutul pe care îl au acolo ajunge sub 8. „Ceea ce ne demonstrează încă o dată că românii care au plecat din ţară, marea majoritate a lor, nu au plecat de bine şi că mulţi dintre ei şi-ar dori ca la un moment dat să se întoarcă acasă”.

Ei îşi doresc coagularea comunităţilor, reclamă lipsa de unitate a românilor din afara graniţelor, îşi doresc mai multe evenimente şi acţiuni în domeniul educaţional, solicită mai multe cursuri de limba română – derulate prin proiecte susţinute de MPR şi de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Institutul Limbii Române.

Chestionarul dedicat românilor aflaţi în străinătate este publicat pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Natalia Intotero a precizat miercuri, când a prezentat bilanţul mandatului pentru primele şase luni ale anului, că a solicitat o cifră estimativă actualizată a românilor din străinătate.

Foto: Români plecați din țară, stând la cozi uriașe pentru a putea vota la scrutinul din 26 mai în diverse metropole europene

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Bun. Aceste cifre sunt reale dar neasumate de statul roman pana in acest moment. Ce facem cu: 18.4 milioane de „votanti” cand numarul lor maxim este de 14 milioane? Ce facem cu adminstratia locala supradimensionata, cu sate si comune depopulate unde consilieri, primari si personal cat cuprinde se lafaie pe salarii nesimtite? Astept masurarea populatiei din 2021 sa stim cum stam si ce unitati administrative absolut inutile desfiintam.

    • Cifrele scoase de MPR sunt de rasul curcilor, nu au cum sa fie date reale. In primumul rand nu sunt 4 milioane de romani in comunitatile istorice: ai 2.5 milioane in Republica Moldova + Transnistria, vreo 400 000 in Ucraina si vreo 100 000 in Ungaria si Serbia, deci maximum 3 milioane. La fel au calculat si numarul de 5.6 milioane de romani plecati sa lucreze in strainatate, adica dupa ureche si grav nedocumentat.
      Singurul lucru care este adevarat este ca „motivele cel mai des invocate de cei plecați din România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului şi corupţia.”
      PSD, ALDE si UDMR continua sa fie extrem de incopetenti, inclusiv can vine vorba de date statistice.

    • Cred ca rolul jurnalistilor ar trebui sa fie si sanctionarea autoritatilor/verificarea datelor. Luati drept bune datele aberante furnizate de MPR. Datele nu au cum sa fie reale, vedeti comentariul de mai sus.

  2. de aia voteaza coledzii nataliei legi care sa-i ocroteasca pe infractori, sa-i scoata din inchisori daca, printr-un accident, au ajuns acolo.
    sa plece cat mai multi la „produs” in strainatate. sa trimita bani acasa sa le asigure privilegii si fonduri pentru hotii.

  3. Ai de capu’ meu!

  4. Ministru-delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni. Care e sensul acestui minister?
    Datele astea, bănuiesc, că puteau fi verificate de la începutul mandatului. Cu ce se ocupă doamna daca românii din diaspora nici măcar nu își pot exprima votul? Cauzele plecării românilor sunt arhicunoscute, a redescoperit apa caldă doamna aceasta?

  5. Copii saraci dar educati au plecat de buna voie iar cei bogatii au fost vanduti cu japca.

  6. Cam greu v-ati prins desteptilor…si ati condus tara asta, cu majoritate in Parlament si Guvernul vostru, vreo 20 de ani incepand din 1989.
    Din cauza clasei politice, a coruptiei care se regaseste in toata administratia, a locurilor de munca prost platite, a voastra, a PSD.ului adica!
    Mi-e ca daca la alegerile din toamna faceti vreo ghidusie de-a voastra si iese coana Veorica, prin frauda clar, o sa ramana in tara doar pensionarii, asistatii social, primarii si voi…aia din PSD.
    Pe mine sa nu va mai bazati sa va platesc impozite, asigurari, accize, taxe, etc! Ca mine, in mod sigur sunt multi oameni corecti, care isi fac treaba in mod responsabil, care urasc hotii, minciuna, manipularea, agramatii cocotati in fruntea statului …

  7. Citat din vocea strazii: Preturi că în UE salarii că inRO nu se mai poate!

  8. Recomand sectiunea comentarii:
    Marea criză de la Marea Neagră: 20.000 de joburi neocupate

  9. doar unirea cu Basarabia poate partial sa rezolve problema, aducem 3 milioane de basarabeni care au mai ramas in Romania in asa fel ca deficitul sa fie mai mic, ce-i drept ca si basarabenii vor pleca si ei din Romania peste ceva timp

    • Piratul a dat la 1 milion de moldoveni pasaport romanesc cu care pot circula si in EU.
      Cati din cei veniti in Romania mai sunt aici azi?

  10. O prima recunoastere din partea unei oficialitati pesediste !

  11. Sunt țări mult mai mici. Ar trebui să ne adunăm și să populam o zonă fără politicieni….

  12. OK,OK ! Dar care-i realitatea ? NATALIA INTOTERO sau EUGEN TOMAC sunt ”autorii „ acestei stiri BOMBĂ ? Am vazut alte sit-uri care dau ca initiativă PMP si EUGEN TOMAC .

  13. Samuel Langhorne Clemens known by his pen name Mark Twain:
    Lies, damned lies and statistics.
    Ca initiato(area/ru’) o fi fost intro-nati sau tolomacu’ singurul adevar relevat este ca la-baza cauza principala este submediocritatea „classei” batronale concurata „decat” de „classa” pulitika. Efect al unei „educatii” care n-a descoperit comuna primitiva, tarata de (id/t)eologie fundamentalista.