G4Media.ro

Naţiunile Unite: Spărturile din sistemul Nord Stream au dus la cea mai…

Naţiunile Unite: Spărturile din sistemul Nord Stream au dus la cea mai mare eliberare de metan în atmosferă înregistrată vreodată / ”Este foarte rău, cel mai probabil cel mai mare eveniment de emisie detectat vreodată”

Spărturile din sistemul de conducte de gaze naturale Nord Stream de sub Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare eliberare de metan, dăunătoare pentru climă, înregistrată vreodată, a potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, transmite News.ro, care citează Reuters.

Un uriaş val de metan foarte concentrat, un gaz cu efect de seră mult mai puternic, dar cu o durată mai scurtă de viaţă decât dioxidul de carbon, a fost detectat într-o analiză a imaginilor satelitare efectuate de cercetători asociaţi cu Observatorul Internaţional al Emisiilor de Metan al UNEP sau IMEO, a spus organizaţia.

”Este foarte rău, cel mai probabil cel mai mare eveniment de emisie detectat vreodată. Acest lucru nu este util într-un moment în care trebuie neapărat să reducem emisiile”, a declarat pentru Reuters Manfredi Caltagirone, şeful IMEO pentru UNEP.

Cercetătorii de la GHGSat, care utilizează sateliţi pentru a monitoriza emisiile de metan, au estimat că rata de scurgere de la unul dintre cele patru puncte de rupere a fost de 22.920 de kilograme pe oră.

Acest lucru este echivalent cu arderea a aproximativ 287 de tone de cărbune în fiecare oră, a spus GHGSat într-un comunicat.

”Această rată este foarte mare, mai ales având în vedere că sunt patru zile de la încălcarea iniţială”, a spus compania.

Cantitatea totală de metan care se scurge din sistemul de conducte condus de Gazprom poate fi mai mare decât de la o scurgere majoră care a avut loc în decembrie, de la zăcămintele de petrol şi gaze offshore din apele mexicane din Golful Mexic, în care s-a scurs în jur de 100 de tone de metan pe oră, a spus Caltagirone.

Scurgerea din Golful Mexic, vizibilă şi din spaţiu, a eliberat în cele din urmă aproximativ 40.000 de tone  de metan în 17 zile, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Politehnică din Valencia şi publicat în revista Environmental Science & Technology Letters. Acesta este echivalentul arderii a 499.000 de tonee de cărbune, conform calculatorului de echivalenţe a gazelor cu efect de seră al Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA.

Scurgerile majore care au izbucnit brusc în gazoductele Nord Stream, care merg din Rusia către Europa, au generat o mulţime de teorii, dar puţine răspunsuri clare despre cine sau ce a cauzat pagubele.

Atât Rusia, cât şi Uniunea Europeană au sugerat că rupturile au fost cauzate de sabotori.

Europa şi Statele Unite au impus sancţiuni împotriva Moscovei, ca răzbunare pentru invazia sa din Ucraina, stârnind îngrijorarea că Kremlinul va încerca să priveze Europa de aprovizionarea cu energie crucială până la iarnă.

Caltagirone a spus că, oricare ar fi cauza, deteriorarea conductelor a reprezentat o problemă dincolo de securitatea energetică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Mda păcat ca nu se spune si faptul ca in Golful Mexic a luat foc situatia pe când aici ca prin farmec nici o valvataie..mai sa fie

    • Ii doare-n cot pe bolșevici de poluare, ei trăiesc pe altă planetă 😂😂😂

    • @Petre Plete – Tot te-am vazut pe aici comentand, de ce spui jumatati de adevar? Sincer, nu inteleg. Povestea cu metanul care s-a aprins deasupra apei (sa fim intelesi, deasupra apei) s-a petrecut in vara anului trecut, in Golful Mexic, insa spartura era foarte aproape de o platforma maritima, se putea aprinde de la orice. Scurgerile din decembrie anul trecut si de anul asta din vara, tot din Golful Mexic, nu au fost urmate de incendii la suprafata apelor. Ai gasit si tu un filmulet pe you-tube si tot ii dai cu focul fara sa verifici de cand sunt. /*/

    • @ Petre Plete – Te tot zbati cu argumentul asta. Cand mai cauti pe you-tube, mai uita-te si la data. Vezi ca focul ala de zici tu din Golful Mexic a fost anul trecut in vara, iar la nici 500 de m era o platforma de foraj, cel mai probabil s-a aprins la suprafata (atentie, la suprafata) de la o sursa. Scurgerea de care se spune in articol a fost in decembrie anul trecut, fara flacara, si, apropo, a mai fost una si asta vara, tot in Golful Mexic, tot fara foc.

  2. romanii nu stiu cat e de nociv gazul asta (din cauza ca formeaza un efect de sera mult mai eficient decat alte gaze) ei cred ca e doar un gaz care pu.te altfel

    • @Alin – Banuiesc ca stii ca de fapt metanul e inodor, adica nu pute deloc, nu?

  3. Nu-i nimic, ca să compensăm ne vom ține respirația 3 zile ca să nu mai emitem bioxid de carbon și vom baga dopuri în dosul vacilor ca sa nu se mai pârțâie.

  4. In Bucuresti miroase a gaz in multe locuri.

  5. Bietii vegani!Cat smoothie trebuie sa bea, cate parturi de vaca sa salveze sa poata sterge efectele acestei scurgeri!

    Pe troti inainte!

  6. Mult ne mai rabda pamantul asta!

  7. Greta unde esti? La moscova?