G4Media.ro

NATO, îngrijorată de ”alinierea tot mai mare” a Chinei la Rusia, susţinerea…

sursa foto: NATO.int

NATO, îngrijorată de ”alinierea tot mai mare” a Chinei la Rusia, susţinerea economiei ruse şi activităţile militare comune ruso-chineze

NATO denunţă ”alinierea tot mai mare” a Chinei la Rusia, susţinerea chineză a economiei ruse, care permite Moscovei să compenseze consecinţele sancţiunile care i-au fost impuse de Occident, şi intensificarea activităţilor lor militare comune în regiunea Asia-Pacific, relatează AFP, citată de News.ro.

”Am discutat despre alinierea tot mai mare a Chinei la Rusia, a susţinerii sale a economiei ruse şi despre intensificarea activităţilor lor militare comune în regiunea indo-pacifică”, a anunţat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg miercuri, în urma unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Alianţei cu omologii lor din Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.

”Toate aceste lucruri sunt foarte îngrijorătoare”, a avertizat Stoltenberg.

Liderii celor patru ţări partenere NATO în regiunea Asia-Pacific au fost invitate să participe la summitul NATO prevăzut în iulie la Vilnius, în Lituania, a anunţat secretarul general.

”Urmărim foarte îndeaproape ceea ce face China, iar orice furnitură de ajutor letal către Rusia va fi o greşeală monumentală, care va avea consecinţe grave”, a avertizat el.

Jens Stoltenberg a refuzat să precizeze care vor fi aceste ”consecinţe grave”.

Însă el a subliniat că China a refuzat să condamne agresiunea Rusiei în Ucraina şi a încheiat un acord de parteneriat ”fără limite” cu Moscova.

”Comerţul cu China a devenit şi mai important pentru Rusia, din cauza sancţiunilor” economice impuse cu scopul de a împiedica Kremlinul să finanţeze efortul de război împotriva Ucrainei, a subliniat secertarul general al NATO.

”China nu este un adversar, dar la summitul de la Madrid, în iunie 2022, aliaţii au stabilit că comportamentul său tot mai agresiv reprezeintă o provocare la adresa intereselor lor, securităţilor lor şi valorilor lor”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Acest lucru face necesară o consolidare a parteneriatelor NATO cu Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, a continuat el.

”În timp ce Beijingul şi Moscova se opun ordinii internaţionale bazate pe reguli, este cu atât mai important ca noi să continuăm să rămânem uniţi ca aliaţi NATO şi parteneri animaţi de acelaşi spirit”, a îndemnat Stoltenberg.

Reiterarea acestei poziţii a celor 31 de state membre ale NATO intervine în timpul unei vizite de stat în China a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care vrea să reia dialogul faţă în faţă cu omologul său chinez Xi Jinping.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell urmează să efectueze o vizită la Baijing în perioada 13-14 aprilie, în vederea pregătirii unui summit UE-China la Beijing, la o dată pe care urmează să o stabilească Xi Jinping şi preşedinţii Consiliului European Charles Michel şi a Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Asa cum invazia rusa in UA a declanșat aderarea la NATO a Finlandei (si curând a Suediei) suportul NATO pentru UA a declanșat aproprierea Chinei de Rusia (sau invers).

  2. Numai Trump isi face iluzii ca SUA vor putea sa se concentreze pe China si combaterea unor eventuale actiuni agresive ale acestela in Asia-Pacific, lasand Rusia in seama europenilor pacifisti nepregatiti.
    China va beneficia de acelasi sprijin din partea Rusiei, atunci cand va incerca sa-si atinga obiectivele. China si Rusia trebuie luate ca o alianta, nu poti combate una fara a tine cont de cealalta.
    Va dura ani de zile pana Europa va recupera deficitul de securitate cauzat de alocarea insuficienta de fonduri pentru aparare.

    • Trump nu dă doi bani pe politică. Lui îi pasă de bani și de găleata cu pui extra-crispy.

    • @CuOchiiPeRusi: Dimpotrivă – Trump s-a rățoit de câteva ori la europeni (la Germani mai ales) sa bage bani in apărare. Golan cum este, știa ca se va ajunge la cafteala.