NATO reduce nivelul de securitate la baza aeriană Geilenkirchen din Germania după o alertă nocturnă
NATO a anunţat vineri că a redus nivelul de securitate pentru baza sa din oraşul german Geilenkirchen, după ce starea de alertă fusese ridicată peste noapte „pe baza informaţiilor care indicau o potenţială ameninţare”, relatează Reuters, transmite News.ro.
„Nivelul de securitate la baza aeriană NATO Geilenkirchen a revenit la Bravo+”, a declarat NATO pe platforma de social media X. ”Ridicarea temporară la nivelul Charlie a fost o măsură de precauţie pentru a minimiza riscul potenţial pentru organizaţia şi personalul nostru. Toate operaţiunile programate se desfăşoară conform planificării”, a transmis NATO.
Nivelul de securitate Charlie este definit astfel: „A avut loc un incident sau au fost primite informaţii care indică faptul că o formă de acţiune teroristă împotriva organizaţiilor sau personalului NATO este foarte probabilă”.
Alerta de securitate a însemnat că baza, care adăposteşte flota NATO de avioane de supraveghere AWACS, a funcţionat cu personal minim ca măsură de precauţie, în timp ce operaţiunile au continuat conform planificării. NATO nu a oferit detalii cu privire la natura ameninţării.
Charlie este a doua cea mai înaltă dintre cele patru stări de alertă, cu un nivel peste Bravo+, definită ca „o ameninţare sporită şi mai previzibilă de atac terorist, care poate viza instalaţiile şi personalul NATO”.
Este pentru a doua oară când baza a ridicat nivelul de securitate, după un incident petrecut săptămâna trecută, când o bază militară din Köln, din apropiere, a fost închisă temporar, în timp ce autorităţile investigau un posibil sabotaj al alimentării cu apă. În aceeaşi zi, baza din Geilenkirchen a raportat o tentativă de pătrundere prin efracţie care a determinat o verificare completă a incintei.
În ceea ce priveşte suspiciunea de sabotaj la baza din Köln, armata germană a dat ulterior undă verde, afirmând că rezultatele testelor au arătat că apa de la robinet nu este contaminată.
NATO a avertizat în trecut cu privire la o campanie de activităţi ostile organizate de Rusia, inclusiv sabotaje şi atacuri cibernetice. Rusia a acuzat, la rândul său, în mod regulat NATO că îi ameninţă securitatea.
În iunie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianţa militară occidentală a observat o evoluţie a unui model şi că atacurile recente au fost rezultatul faptului că serviciile secrete ruse au devenit mai active. Mai multe incidente pe teritoriul NATO au fost considerate suspecte de analişti în ultimii ani, printre care şi întreruperea unui cablu submarin vital care lega Svalbard de Norvegia continentală în 2022.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank