G4Media.ro

NATO spune că Geoană a obținut o ”autorizație de securitate de la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

NATO spune că Geoană a obținut o ”autorizație de securitate de la autoritățile naționale” înainte să devină adjunct / Principala apărare a lui Geoană în scandalul cu rușii este că a fost ”verificat și acceptat” de NATO

NATO a transmis, vineri, într-un punct de vedere pentru agenția de presă News.ro, că, înainte să preia atribuțiile de adjunct al organizației nord-atlantice, Mircea Geoană a obținut o ”autorizație de securitate de la autoritățile naționale”, la fel ca toți ceilalți angajați NATO.

Declarația NATO vine în plin scandal în care o investigație internațională a Organized Crime and Corruption Reporting Project (Context.ro în România) a dezvăluit legăturile de afaceri dintre coordonatorul campaniei lui Geoană, Rareș Mănescu, și oligarhi sau propagandiști ruși apropiați de Putin. Principalul argument în apărarea lui Geoană a fost că a fost ”verificat și acceptat” de NATO și că investigația jurnaliștilor este ”o operațiune FSB”.

De altfel, Geoană a confiscat perioada în care a fost la NATO drept paravan în campania electorală: Cei cinci ani petrecuți în funcția de adjunct al lui Jens Stoltenberg ar trebui să fie un garant suficient pentru electorat, spune indirect Geoană prin ieșirile sale publice aproape de fiecare dat.

  • Dl. Geoană a îndeplinit funcţia de secretar general adjunct al NATO în perioada octombrie 2019 – septembrie 2024. Toţi angajaţii NATO trebuie să obţină o autorizaţie de securitate de la autorităţile lor naţionale pentru a-şi putea prelua atribuţiile în cadrul organizaţiei, iar dl. Geoană a făcut acest lucru. În perioada în care a fost secretar general adjunct al NATO, dl. Geoană a lucrat în mod consecvent în sprijinul Alianţei transatlantice şi în apărarea valorilor democratice ale NATO”, spune NATO în răspunsul pentru News.ro.

Laitmotivul campaniei electorale a fostului număr doi în NATO (campanie despre care jurnaliștii arată în investigație că a început încă de pe vremea când Geoană era încă la NATO, fapt interzis prin regulamentul organizației) este perioada în care a fost ”românul care a ajuns în cea mai înaltă funcție NATO”.

  • G4Media.ro a dezvăluit în premieră în iulie 2022 că Geoană intenționează să candideze și că are deja un comitet de sprijin. De atunci, G4Media.ro a semnalat în repetate rânduri anomalia: candidat la prezidențiale în uniforma NATO. Pe scurt, campania internă a lui Geoană nu a început luna trecută, ci acum aproape doi ani. 

Mircea Geoană a declarat, joi seară, la emisiunea ”Jurnalul de Seară” moderată de Cosmin Prelipceanu la Digi24, despre investigația jurnaliștilor Context.ro care arată legăturile fostului său coordonator de campanie Rareș Mănescu cu oligarhi ruși, că este ”o operațiune FSB” și că a aflat de legăturile lui Mănescu cu rușii din presă. După izbucnirea scandalului, Geoană s-a apărat de mai multe ori spunând că afirmațiile jurnaliștilor nu pot fi credibile pentru că el a fost numărul doi în NATO, iar la nivelul respectiv oamenii sunt verificați intens și riguros.

Însă Mircea Geoană nu a negat legătura cu Rareș Mănescu în campania electorală, nu a spus care sunt informațiile presupus false din investigațiile Context, ci s-a arătat deranjat că se face o legătură între el, Rareș Mănescu și partenerii de afaceri ruși ai acestuia.

Geoană mai spune că a apelat la instituțiile specializate care au legătură cu ”informațiile și contrainformațiile” și că Rareș Mănescu nu ar fi avut legătură cu rușii în timp ce făcea parte din staful său de campanie.

Tot Geoană a spus joi seară că nu știe ce rol a avut Rareș Mănescu în campania sa și a încercat să minimizeze rolul acestuia în echipa de campanie, în timp ce membrii staffului au spus vineri că Mănescu a fost coordonatorul campaniei pe București și a organizat lansarea cărții lui Geoană în teritoriu.

Fostul număr 2 în NATO a mai spus joi și că „e posibil ca operațiunea să fi fost plantată”, dacă se dovedește a fi adevărat că în timp ce făcea parte din echipa sa Mănescu făcea afaceri cu rușii.

Nu în ultimul rând, Geoană a încercat să-l compromită pe jurnalistul de investigații Attila Biro afirmând că ”ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”. Au fost două astfel de încercări”, a întărit Geoană acuzația, preluând astfel un fake news care a circulat în presa bulgărească.

În replică, jurnalistul Attila Brio a precizat că ”Dl Geoană a reluat o teorie a conspirației și un fake news grosolan care a fost condamnat de rețeaua The Organized Crime and Reporting Project”. Jurnalistul a mai explicat că o serie de publicații care ventilează fake news-uri în Bulgaria au inventat această teorie legată de fostul procuror general al Bulgariei”, după ce a investigat ani de zile ”crima organizată care acționează transfrontalier între România și Bulgaria”. Citește detalii aici. 

Context.ro a scris pe data de 1 octombrie că un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație internațională. Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro au aflat că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului. Citește investigația aici. 

Două zile mai târziu, jurnaliștii au arătat că fiul lui Rareș Mănescu, care a fost șef de campanie al lui Mircea Geoană, a vândut o companie de consultanță unei foste colaboratoare a unui oligarh sancționat internațional, apropiat al lui Putin. Citește investigația aici. 

 

știre în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Autorizația lui Geoană sigur a fost o făcătură PSD ista!