NATO: Suedia trebuie să înceteze cu „minciunile” privind statul de drept, afirmă o delegație parlamentară maghiară / Ungaria, singurul aliat occidental al Rusiei
Budapesta susține aderarea Suediei la NATO, dar politicienii suedezi trebuie să înceteze să mai răspândească „minciuni” despre Ungaria și statul de drept, a declarat marți șeful unei delegații parlamentare ungare, citat de Le Figaro.
Ungaria este singura țară, alături de Turcia, care nu a ratificat în parlament aderarea Suediei și Finlandei la NATO, dar ar trebui să voteze în favoarea intrării celor două țări nordice „în următoarele săptămâni”, a declarat presei vicepreședintele Parlamentului ungar Csaba Hende.
Ungaria este singurul aliat al Rusiei în interiorul UE și NATO, guvernul Orban criticând constant ajutorul occidental pentru Ucraina și sancțiunile la adresa Rusiei
Îmbunătățirea relațiilor bilaterale
„Am început dezbaterea săptămâna trecută și, în mod normal, când totul merge bine, o astfel de dezbatere se încheie în câteva săptămâni”, a declarat oficialul Fidesz al premierului naționalist Viktor Orban.
Numeroasele amânări ale ratificării de către Ungaria în ultimele luni au stârnit îngrijorări în Suedia și Finlanda, ale căror cereri sunt deja blocate de facto de Turcia. Potrivit site-ului parlamentului ungar, cea mai apropiată dată posibilă pentru o decizie privind ratificarea este 20 martie.
Csaba Hende și alți parlamentari maghiari s-au întâlnit marți dimineață cu președintele Parlamentului suedez, în cadrul unei „vizite de curtoazie” privind ratificarea cererilor suedeză și finlandeză. „A fost o discuție caldă, prietenoasă, orientată spre viitor. A arătat perspectiva unui nou început”, a declarat liderul Fidesz. „Am arătat clar că guvernul ungar, președintele și majoritatea parlamentarilor susțin aderarea Suediei la NATO”, a continuat el.
Dar el a considerat că este „necesară” îmbunătățirea „relației bilaterale” dintre Stockholm și Budapesta. Acesta a mai spus că „este nevoie de mai mult respect pentru Ungaria”, fără să precizeze care sunt „minciunile” pe care le viza din partea suedeză. El le-a cerut oficialilor suedezi „să evite să prezinte Ungaria într-un mod fals” și „să se abțină de la a vorbi despre lipsa statului de drept, care se bazează pe fapte nefondate”.
Una dintre preocupările părții suedeze este că Ungaria va folosi apartenența la NATO ca monedă de schimb în lupta sa cu Uniunea Europeană. În decembrie, Bruxellesul a decis să înghețe miliarde de euro din fondurile UE în așteptarea reformelor anticorupție, după o dispută de lungă durată cu Budapesta.
De asemenea, de la începutul invaziei din Ucraina, guvernul ungar s-a distins de restul Europei printr-o poziție ambiguă sau chiar pro-rusă, abținându-se să îl critice pe președintele rus.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu