NATO trimite nave și avioane de luptă în Europa de Est, drept răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granița Ucrainei
Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO) a anunțat luni că va trimite mai multe nave și avioane de luptă în Europa de Est, drept răspuns la consolidarea militară a Rusiei la graniței Ucrainei, se arată într-un comunicat al Alianței.
Astfel, Danemarca va trimite o fregată în Marea Baltică și patru avioane de luptă F-16 în Lituania; Spania trimite nave în Bulgaria; Țările de Jos vor trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria în luna aprilie; Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România sub comanda NATO, iar Statele unite au precizat, de asemenea, că intenționează să sporească prezența militară în Flancul Estic.
„Salut că aliații contribuie cu forțe suplimentare la NATO. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți Aliații, inclusiv prin consolidarea părții de est a Alianței. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective.”, a declarat secretarul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg.
Context
Marea Britanie a anunțat că își retrage o parte din personalul ambasadei sale din Ucraina, ca răspuns la „o amenințare tot mai mare din partea Rusiei”, la o zi după ce Statele Unite au transmis că le ordonă membrilor familiei diplomaților să plece, notează Reuters.
„Acțiunea militară a Rusiei ar putea avea loc în orice moment”, a declarat Ambasada SUA într-un comunicat. Oficialii „nu vor fi în măsură să evacueze cetățenii americani într-o astfel de situație, așa că cetățenii americani prezenți în prezent în Ucraina ar trebui să planifice în consecință”, a adăugat acesta. Diplomaților americani de la ambasada din Kiev li sa permis să plece voluntar.
Rusia cere ca NATO să retragă promisiunea de a lăsa Ucraina să se alăture într-o zi la alianța militară și ca NATO să retragă trupele și armamentul din fostele țări comuniste din estul Europei care i s-au alăturat după Războiul Rece.
Statele Unite și Uniunea Europeană au avertizat Rusia să nu invadeze Ucraina. Danemarca a declarat că UE este pregătită să impună sancțiuni economice „nevăzute până acum”, iar miniștrii de externe ai UE, reuniți la Bruxelles, au spus că vor trimite un avertisment comun Moscovei.
Se estimează că aproximativ 100.000 de soldați ruși rămân în apropierea graniței cu Ucraina. Rusia așteaptă săptămâna aceasta un răspuns scris la cererile sale.
Ministerul de Externe al Ucrainei consideră că deplasarea ambasadei SUA este „prematură și o manifestare de precauție excesivă”.
Marea Britanie a declarat în weekend că deține informații că guvernul rus ia în considerare un fost parlamentar ucrainean drept un potențial candidat la „conducerea marionetă” pro-rusă de la Kiev.
Ministerul rus de Externe a respins acuzația britanică drept „dezinformare”, acuzând NATO de escaladarea tensiunilor asupra Ucrainei.
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că UE nu intenționează să retragă familiile diplomaților din Ucraina în acest moment. Ministrul german de externe Annalena Baerbock a afirmat că Germania va rămâne prezentă în Ucraina deocamdată, dar evaluează situația în mod continuu.
Letonia și-a avertizat cetățenii să nu călătorească în Ucraina decât în cazuri de „necesitate urgentă”. Ministrul de externe al Lituaniei a spus că Occidentul trebuie să facă sancțiunile împotriva Rusiei „insuportabile” dacă va ataca Ucraina.
Sursa foto: Royal Danish Airforce via Facebook / NATO Allied Air Command
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii