G4Media.ro

NATO va cere la summitul de la Washington o standardizare mai strictă…

sursa foto: Telegram/ Armata Ucrainei

NATO va cere la summitul de la Washington o standardizare mai strictă a muniţiei

NATO este decisă să prezinte la summitul de la Washington de săptămâna viitoare primul său angajament privitor la industria de apărare, urmând să le ceară ţărilor membre să-şi sporească producţia de armament şi să aplice o standardizare mai strictă a muniţiei pentru a face proiectilele interoperabile pe câmpul de luptă, relatează vineri agenția Reuters, citată de Agerpres.

”Ucraina a arătat că standardizarea noastră este bună pe hârtie, dar nu atât de bună în teren”, a declarat o oficialitate NATO, care s-a referit la muniţii precum obuzele de artilerie calibru 155 mm, care sunt insuficiente la nivel mondial pe fondul cererii crescute cauzate de invazia rusă pe scară largă începută în Ucraina în februarie 2022.

În timp ce NATO consolidează standardele pentru muniţia folosită de arme precum puştile de asalt, ceea ce le permite ţărilor aliate să folosească muniţiile reciproc, lucrurile nu sunt la fel de simple în cazul obuzelor de artilerie.

Deşi există un standard NATO pentru muniţia de artilerie, implementarea sa este voluntară, iar lipsa de adeziune a fragmentat piaţa şi a împiedicat fluxul de livrări.

Un număr de 14 ţări din NATO şi-au rezervat dreptul de a se abate de la standard, ceea ce înseamnă că există tipuri diferite de muniţie calibru 155 mm.

Muniţii diferite pot fi încă folosite de toate obuzierele, dar operatorii trebuie să verifice specificaţia proiectilelor atunci când le încarcă în armă, în caz contrar riscând să rateze ţintele cu 50 – 60 de metri, potrivit experţilor în artilerie.

Specificaţiile sunt înregistrate în tabele pe care operatorii le utilizează, dar oficialităţile susţin că uneori companiile nu furnizează toate datele necesare, lucru pe care NATO intenţionează să îl schimbe. Este avută în vedere introducerea mai multor standarde comune, ceea ce ar însemna tabele mai simple şi mai scurte.

”O lume în care ar exista o muniţie standardizată NATO, unde fiecare stat aliat produce acelaşi lucru, ar fi o lume mult mai simplă pentru comandanţii militari, pentru că atunci nu ai absolut nicio îndoială că toată lumea foloseşte aceeaşi muniţie”, a explicat reprezentantul NATO.

Iniţiativa NATO ar putea însă întâmpina opoziţia unor companii producătoare de muniţie, întrucât ea ar spori concurenţa şi ar reduce preţurile.

Ţările NATO şi-au sporit producţia de muniţii începând din 2022, de la aproximativ 100.000 de obuze de artilerie înaintea războiului din Ucraina la aproape 2 milioane în acest an şi 3 milioane aşteptate în 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Și cum mai cumpără Turcia arme din Rusia?