G4Media.ro

Natural vs. artificial: Ce brad de Crăciun are un impact mai mic…

Sursa Foto: Sergiu Olteanu/ Facebook

Natural vs. artificial: Ce brad de Crăciun are un impact mai mic asupra climei?

Dezbaterea nu este nouă și apare recurent în perioada dinaintea sărbătorilor de iarnă, în condițiile în care consumatorii devin din ce în ce mai atenți la impactul deciziilor lor asupra încălzirii climatice. În timp ce unii se bucură de parfumul unui brad, alții preferă simplitatea pomilor artificiali pe care îi pot refolosi ulterior. Așadar, ce fel de brad are cea mai mică amprentă de carbon – un brad natural sau un brad din plastic? Este complicat, spun experții consultați de CNN.

„Este cu siguranță mult mai nuanțat și mai complex decât credeți”, a declarat pentru Andy Finton, director de conservare a peisajului și ecologist forestier la Nature Conservancy din Massachusetts.

Argumente în favoarea brazilor artificiali

Brazii artificiali sunt de obicei fabricați din plastic de clorură de polivinil, sau PVC. Plasticul este obținut din petrol în instalații petrochimice poluante. De asemenea, studiile au asociat plasticul PVC cu cancerul și alte riscuri pentru sănătatea publică și pentru mediu.

Apoi, apare aspectul transportului. Potrivit Departamentului de Comerț al SUA, majoritatea pomilor de Crăciun artificiali sunt importați în SUA din China, ceea ce înseamnă că produsele sunt transportate cu nave alimentate cu combustibili fosili peste Oceanul Pacific, apoi sunt transportate cu camioane de mare tonaj înainte de a ajunge în cele din urmă pe rafturile distribuitorului sau la ușa consumatorului.

Asociația americană a pomilor de Crăciun, o organizație nonprofit care reprezintă producătorii de pomi artificiali, a comandat WAP Sustainability Consulting un studiu în 2018 care a constatat că impactul asupra mediului al unui pom artificial este mai redus decât al unui pom real dacă folosiți acest produs timp de cel puțin cinci ani.

„Pomii artificiali au fost analizați [în cadrul studiului] pentru factori precum fabricarea și transportul în străinătate”, a declarat Jami Warner, director executiv al ACTA, pentru CNN. „Plantarea, fertilizarea și udarea au fost luate în considerare pentru copacii reali, care au o perioadă aproximativă de cultivare pe teren de șapte până la opt ani”.

Care sunt beneficiile brazilor reali?

În medie, este nevoie de șapte ani pentru a crește complet un pom de Crăciun, potrivit Asociației Naționale a Pomilor de Crăciun. Iar pe măsură ce crește, acesta absoarbe dioxidul de carbon din aer. Protejarea pădurilor și plantarea de copaci poate contribui la evitarea celor mai grave efecte ale crizei climatice prin eliminarea din atmosferă a acestui gaz care încălzește planeta.

Dacă copacii sunt tăiați sau arși, aceștia pot elibera carbonul pe care l-au stocat înapoi în atmosferă. Dar Doug Hundley, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Pomilor de Crăciun, care militează pentru pomii adevărați, spune că tăierea unui brad de Crăciun este compensat atunci când fermierii plantează imediat mai mulți puieți pentru a-l înlocui.

„Când recoltăm pomii sau îi tăiem, îi plantăm din nou foarte repede”, a spus Hundley.

Dacă ideea de a merge prin pădure pentru a găsi bradul perfect vă intrigă, puteți cumpăra un permis de la US Forest Service, care încurajează oamenii să își taie propriul brad în loc să cumpere unul artificial. Potrivit Recreation.gov, tăierea copacilor subțiri din zonele dense poate îmbunătăți sănătatea pădurii.

„Pentru mine, avantajul de a merge la o fermă de pomi de Crăciun, care este diferit de tăierea unui copac în pădure, este că se concentrează impactul eliminării copacilor într-o singură locație”, a spus el. „Și pune responsabilitatea pe umerii fermierilor de a regenera acei copaci”.

Există, de asemenea, un beneficiu economic pentru a merge pe calea naturală, deoarece majoritatea pomilor pe care oamenii ajung să îi primească sunt crescuți la fermele din apropiere. Aproximativ 15.000 de ferme cultivă pomi de Crăciun numai în SUA, angajând peste 100.000 de persoane, fie cu normă întreagă, fie cu jumătate de normă, în această industrie, potrivit Asociației Naționale a Pomilor de Crăciun.

„Ceea ce facem prin achiziționarea unui pom de Crăciun natural este să susținem economiile locale, comunitățile locale, fermierii locali și, pentru mine, aceasta este o parte esențială a ecuației conservării”, a declarat Finton. „Atunci când un cultivator de pomi poate obține beneficii economice de pe urma terenului său, este mai puțin probabil să îl vândă pentru dezvoltare și mai puțin probabil să îl transforme pentru alte utilizări.”

Copacii se îngrămădesc pe borduri după ce se termină sărbătorile, iar destinația finală în multe locații sunt gropile de gunoi, unde contribuie la emisiile de metan – un puternic gaz cu efect de seră de aproximativ 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

În opinia lui Hundley, ar trebui să existe „zone separate pentru deșeurile de grădină, unde pot ajunge pomii de Crăciun”.

Dar unele orașe și localități refolosesc pomii pentru a aduce beneficii climei și mediului. În orașul New York, pomii lăsați pe borduri într-un anumit interval de timp sunt ridicați pentru a fi reciclați sau compostați. Departamentul de salubritate al orașului găzduiește, de asemenea, o inițiativă numită MulchFest, unde locuitorii își pot aduce pomii pentru a fi ciopliți pentru mulci și folosiți pentru a hrăni alți copaci din oraș.

Sfârșitul vieții unui brad artificial este mult diferit. Aceștia sfârșesc în depozitele de deșeuri – unde ar putea dura sute de ani pentru a se descompune – sau în incineratoare, unde eliberează substanțe chimice periculoase.

Punând în balanță avantajele și dezavantajele climatice, brazii de Crăciun adevărați au avantajul. Dar dacă alegeți să vă împodobiți casele cu brazi artificiali, luați unul pe care îl veți iubi și îl veți refolosi timp de mulți ani, recomandă CNN.

Oricum ar fi, a spus Finton, oamenii ar trebui să se simtă bine în legătură cu decizia lor și să găsească alte modalități de a aborda criza climatică.

„Este o dezbatere, dar odată ce ați luat o decizie, ar trebui să vă simțiți bine în legătură cu aceasta, deoarece există atât de multe alte lucruri pe care le putem face în viața noastră care au un impact și mai mare asupra climei – cum ar fi să conducem mai puțin sau să susținem politici care să extindă energia regenerabilă”, a spus Finton. „Bucurați-vă de sărbători și concentrați-vă asupra altor aspecte ale vieții dumneavoastră pentru a reduce impactul schimbărilor climatice.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bradul a ajuns un bun, nu mai reprezinta nimic. Comercializat, deseu, plastic ori natural e parte din fugareala de Craciun. Cel mai bun brad e ala care ramane in padure, in curte.. sau cel din plastic pe care nu-l cumperi si nu-l aduci acasa, nu-l fabtica nimeni. Se poate impodobi fereastra prin care se vad copacii de afara, o planta in ghiveci…Ar trebui sa ne placa ce este viu, nu ceea ce e mort, un brad taiat e un brad mort si sfarseste la gunoi. E trist sa vezi inianuarie brazii uscati aruncati pe strazi, la fel de trist sa-i vezi pe cei verzi taiati, mormane, zilele astea.