Nava spațială Starship ar putea fi din nou gata de lansare în „șase până la opt săptămâni”, spune Elon Musk
De la zborul inaugural de testare al celei mai puternice rachete construite vreodată de SpaceX, inginerii companiei, autoritățile federale de reglementare și ecologiștii au încercat să evalueze consecințele exploziei navei spațiale și ce se va întâmpla în continuare, relatează CNN.
„Rezultatul a fost aproximativ în (linie) cu ceea ce mă așteptam și, poate, mi-a depășit ușor așteptările”, a declarat directorul general al SpaceX, Elon Musk, în timpul unei discuții pe Twitter Spaces.
Decolarea din 20 aprilie a Starship, așa cum se numește vehiculul, a fost extrem de puternică, provocând unele daune la rampa de lansare a SpaceX din sudul Texasului.
Musk a declarat că este „bucuros să anunțe că daunele aduse platformei sunt de fapt destul de mici”, deși va fi nevoie de „șase până la opt săptămâni” pentru a pregăti infrastructura pentru o nouă lansare. Ulterior, el a adăugat că atunci când motoarele rachetei – 30 din cele 33 de motoare pornite pentru testul de zbor – au atins „forța maximă de propulsie”, „probabil că au zdrobit betonul”.
Explozia în aer a determinat, de asemenea, o anchetă federală care ar putea dura săptămâni sau luni pentru a fi finalizată.
În cadrul misiunii de testare, nava Starship a SpaceX s-a lansat spre spațiu în vârful unui propulsor Super Heavy.
La câteva minute după decolare, se aștepta ca nava spațială să se desprindă de racheta de rapel, dar „vehiculul Super Heavy a avut mai multe motoare oprite în timpul testului de zbor, a pierdut altitudine și a început să se prăbușească”, potrivit SpaceX.
Compania a descris ceea ce s-a întâmplat drept o „dezasamblare rapidă neprogramată” – eufemismul său des folosit pentru un incident exploziv.
Funcția de încheiere a zborului sau de autodistrugere a vehiculului a fost declanșată, explodând nava spațială și propulsorul deasupra Golfului Mexic. Musk a declarat că această funcție a avut nevoie de mai mult timp decât se aștepta pentru a arunca în aer racheta, asigurându-se că aceasta nu a deviat de la curs, și că sistemul de terminare a zborului va trebui să fie recertificat. Acesta ar putea fi factorul determinant în ceea ce privește timpul necesar companiei pentru a aduce o nouă navă spațială pe rampa de lansare.
Dar au existat și vești bune: „Marjele structurale ale vehiculului par să fie mai bune decât ne așteptam”, a declarat Musk.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank