Navalnîi face apel la sentința de nouă ani închisoare / Opozantul Kremlinului a fost condamnat în martie, după ce a fost acuzat de deturnare de fonduri și sfidare a instanței
Opozantul Kremlinului, Alexei Navalnîi, a făcut, marți, apel la o sentință de nouă ani de închisoare primită în martie pentru acuzații despre care el și aliații săi spun că sunt motivate politic, transmite The Moscow Times.
Audierea sa are loc în contextul în care autoritățile ruse încearcă să reducă la tăcere criticii guvernului, iar Moscova își continuă campania militară în Ucraina vecină, soldată cu mii de morți și aproximativ 10 milioane de persoane strămutate.
Un critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin, Navalnîi a fost condamnat la sfârșitul lunii martie la nouă ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri și sfidare a instanței.
El ispășește deja doi ani și jumătate într-o închisoare situată la aproximativ 100 de kilometri est de Moscova pentru încălcarea eliberării condiționate în urma unor acuzații vechi de fraudă.
Marți, Navalnîi s-a alăturat unei audieri la un tribunal din Moscova prin intermediul unei legături video din spatele gratiilor din colonia sa penitenciară pentru a face apel la prelungirea pedepsei cu închisoarea.
Purtând o uniformă neagră de deținut, Navalny a cerut judecătorului să amâne audierea cu o săptămână pentru a putea avea o întâlnire cu familia înainte de a fi mutat într-o altă colonie, a relatat un jurnalist AFP.
Judecătorul a declarat că audierea va continua astăzi.
În cazul în care noua sentință va intra în vigoare, politicianul de opoziție în vârstă de 45 de ani va fi transferat într-o colonie penală de regim strict, care îl va plasa în condiții mult mai dure, permițând inclusiv mai puține vizite ale familiei.
Noua sentință o va înlocui pe cea veche – pe care a primit-o în februarie anul trecut – ceea ce înseamnă că Navalnîi va rămâne în spatele gratiilor pentru încă opt ani.
Declarat „extremist”
Ca parte a noilor acuzații, anchetatorii l-au acuzat pe Navalnîi că a furat pentru uz personal donații în valoare de mai multe milioane de dolari care au fost acordate organizațiilor sale politice.
Navalnîi a devenit cunoscut ca blogger anticorupție și, înainte de a fi încarcerat, a mobilizat proteste antiguvernamentale în întreaga Rusie.
În 2018, el a făcut campanie ca și candidat la președinție, dar în cele din urmă i s-a interzis să candideze la alegerile în urma cărora Putin și-a asigurat un al patrulea mandat la putere.
În absența sa, echipa lui Navalnîi continuă să publice investigații privind averea elitelor rusești care au adunat milioane de vizualizări pe YouTube.
În 2020, Navalnîi a supraviețuit la limită unui atac de otrăvire cu Novichok, un agent neurotoxic de concepție sovietică. În ciuda acuzațiilor lui Navalnîi, Kremlinul a negat orice implicare.
El a fost arestat la întoarcerea sa de la reabilitarea din Germania anul trecut, provocând o condamnare pe scară largă în străinătate, precum și sancțiuni din partea capitalelor occidentale.
După arestarea sa, organizațiile politice ale lui Navalnîi din întreaga țară au fost declarate „extremiste” și închise.
Principalii aliați ai lui Navalnîi au fugit de atunci din țară, iar mai mulți dintre ei sunt căutați de autoritățile ruse pentru acuzații penale.
Recent, Rusia a intensificat presiunea asupra presei independente și a organizațiilor neguvernamentale, declarându-i pe mulți „agenți străini”, în timp ce alții și-au încetat activitatea de teama urmăririi penale.
Într-un efort de a controla și mai mult informațiile disponibile pentru publicul său intern, autoritățile au blocat accesul la rețelele sociale populare Instagram, Facebook și Twitter și au luat măsuri legale împotriva gigantului tehnologic Meta, acuzându-l că a răspândit „apeluri la uciderea” rușilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii