Nave de război chineze şi taiwaneze au efectuat manevre militare fără precendent în jurul strâmtorii / Taiwanul a declarat că rachetele sale antinavă de la ţărm şi rachetele sol-aer Patriot sunt în aşteptare
Navele de război chineze şi taiwaneze s-au jucat de-a „şoarecele şi pisica” pe mare, duminică, înainte de încheierea programată a patru zile de exerciţii militare chineze fără precedent, lansate ca reacţie la o vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi, scrie News.ro, care citează Reuters.
Vizita lui Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, de săptămâna trecută, pe insula autonomă a înfuriat China care a răspuns cu lansări de probă de rachete balistice peste Taipei pentru prima dată şi a dus la întreruperea legăturilor cu Statele Unite.
Aproximativ 10 nave de război din China şi Taiwan au navigat în apropiere în strâmtoarea Taiwan, cu unele nave chineze care au depăşit linia mediană, un tampon neoficial care separă cele două părţi.
Ministerul Apărării al insulei a declarat, într-un comunicat, că mai multe nave militare, avioane şi drone chineze simulează atacuri asupra insulei şi marinei sale.
Pe măsură ce forţele chineze depăşesc linia, aşa cum au făcut sâmbătă, Taiwanul monitorizează şi, unde este posibil, le refuze chinezilor posibilitatea de a trece.
Taiwanul a declarat că rachetele sale antinavă de la ţărm şi rachetele sol-aer Patriot sunt în aşteptare.
Exerciţiile chineze, centrate pe şase locaţii din jurul insulei, au început joi şi sunt programate să dureze până duminică la prânz, a anunţat săptămâna trecută agenţia oficială de ştiri Xinhua.
Armata chineză a declarat sâmbătă că exerciţiile comune maritime şi aeriene, la nord, sud-vest şi est de Taiwan, s-au concentrat pe capacităţile de atac terestre şi de asalt pe mare.
Statele Unite au numit exerciţiile o escaladare.
„Aceste activităţi reprezintă o escaladare semnificativă a eforturilor Chinei de a schimba status quo-ul. Sunt provocatoare, iresponsabile”, a spus un purtător de cuvânt al Casei Albe.
China spune că relaţiile sale cu Taiwan sunt o chestiune internă şi îşi rezervă dreptul de a încerca să controleze insula, prin forţă, dacă este necesar. Taiwanul respinge afirmaţiile Chinei, spunând că numai oamenii din Taiwan pot decide viitorul lor.
China a avertizat, de asemenea, Statele Unite să nu „acţioneze imprudent” şi să nu creeze o criză şi mai mare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii