Navele marinei de război britanice vor fi desfășurate în Marea Neagră pe fondul tensiunilor în creștere între Rusia și Ucraina. Patru avioane de luptă vor sosi în România
Nave de război ale Marinei Regale britanice vor naviga spre Marea Neagră luna viitoare, pe fondul situației tot mai încordate între Rusia și Ucraina, relatează Sunday Times.
Desfășurarea navelor britanice în largul coastei Ucrainei este menită să demonstreze solidaritatea cu aliații NATO de la Kiev și din regiune după ce președintele Statelor Unite , Joe Biden, a decis să anuleze desfășurarea a două nave de război americane în Marea Neagră săptămâna trecută, de teama escaladării crizei provocate de masarea trupelor rusești în zonă.
Un distrugător de tip 45 înarmat cu rachete antiaeriene și o fregată anti-submarină de tip 23 se vor desprinde din grupul de sarcini al portavionului Marinei Regale din Marea Mediterană și se va îndrepta prin Bosfor în Marea Neagră, potrivit unor surse navale de rang înalt citate de Sunday Times.
Avioanele RAF F-35B și elicopterele Merlin de vânătoare de submarine trebuie să fie pregătite pe nava pavilion a grupului de sarcini, portavionul HMS Queen Elizabeth, pentru a sprijini navele de război din Marea Neagră dacă ar fi amenințate de nave de război, submarine sau aeronave rusești. HMS Queen Elizabeth trebuie să rămână în Marea Mediterană, deoarece un tratat internațional interzice portavioanelor să intre în Marea Neagră.
Marina Regală a anunțat în februarie, înainte de actuala criză, că navele de război și avioanele de sprijin ale portavionului vor îndeplini misiunile în Marea Neagră ca parte a desfășurării HMS Queen Elizabeth în Extremul Orient. Ministerul britanic al apărării a confirmat vineri că incursiunea navală va continua, în ciuda deciziei SUA de a-și păstra navele de război în afara zonei de criză.
“Planificarea operațională continuă și aceasta include în continuare activitatea Mării Negre”, a spus o sursă a ministerului apărarii. „Decizia SUA nu va avea nicio influență asupra planurilor Carrier Strike Group pentru 2021”.
Această divergență aparentă între Londra și Washington urmează admiterii vineri de către șeful statului major al apărării, generalul Sir Nick Carter, că guvernul britanic nu a fost de acord cu decizia președintelui Biden de retragere a tuturor trupelor SUA și NATO din Afganistan până în septembrie.
Tensiunea în regiune a sporit de când Moscova a ordonat masarea de trupe lângă frontiera de est a Ucrainei la sfârșitul lunii trecute. Navele de război rusești și ucrainene s-au aflat față în față joi în apropierea coastei Crimeei.
Avioanele de ascultare RAF RC-135 Rivet Joint au efectuat opt misiuni peste Ucraina pentru a monitoriza comunicațiile militare rusești de la începutul lunii. Patru avioane de luptă Typhoon vor zbura în România de la baza Lossiemouth săptămâna aceasta pentru a participa la patrulele de poliție aeriană ale NATO peste Marea Neagră, iar sute de militari se vor îndrepta în Ucraina în timpul verii pentru un exercițiu comun, supranumit Cossack Mace, cu forța paramilitară de grăniceri a Ucrainei.
“Marea Britanie și aliații noștri internaționali sunt neclintiti în sprijinul nostru pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea ei teritorială. Colaborăm îndeaproape cu Ucraina pentru a monitoriza situația actuală și pentru a solicita în continuare Rusiei să reducă nivelul de escaladă. Forțele noastre armate continuă să sprijine Ucraina prin misiunea noastră de instruire Operațiunea Orbital, care a instruit peste 20.000 de membri ai forțelor armate din Ucraina și prin Inițiativa de instruire maritimă condusă de Marea Britanie. ” a declarat un purtător de cuvânt al ministerului apărării de la Londra.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu