G4Media.ro

Nazare: Nu am trimis spre avizare memorandumul privind Banca Internaţională de Investiţii…

Foto: Alexandru Nazare (InquamPhotos - George Călin)

Nazare: Nu am trimis spre avizare memorandumul privind Banca Internaţională de Investiţii înainte să primesc un acord informal. M-am consultat cu reprezentanți MAE și cu partenerii strategici ai României / Premierul se poate investiga pe el însuși

Fostul ministru de Finanțe Alexandru Nazare susține, într-o postare pe Facebook, că nu a trimis spre avizare memorandumul privind Banca Internaţională de Investiţii înainte să primească „un acord informal” și că s-a consultat cu reprezentanți MAE și cu partenerii strategici ai României.

„În primul rând, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul României si prevede o contribuție a țării noastre de 14 milioane de euro plătibili în trei tranșe între 2021-2023. Dacă era cu adevărat o problemă această participație la BII, ministrul de finanțe Florin Cîțu a avut tot anul 2020 la dispoziție pentru a denunța prezența României în BII și nu a făcut-o. Așadar, premierul se poate investiga pe el insuși în acest caz”, susține Alexandru Nazare.

Fostul ministru al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, a inițiat un memorandum prin care cere guvernului să aprobe participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro, potrivit documentului consultat de Economedia.ro. Premierul Florin Cîțu a declarat pentru Economedia.ro că respinge categoric participarea României la această majorare de capital.

Postarea integrală a lui Alexandru Nazare:

Premierul a anuntat ca deschide o investigatie sa vada cu cine m-as fi sfatuit cand am transmis draft-ul (ciorna) memorandumului BII la Guvern. In primul rand, nu l-am transmis la Guvern, ci mai intai la Ministerul Afacerilor Externe pentru analiza. Sustin investigatia si ii ofer cateva elemente, evident cat pot sa spun, fara sa aduc atingere imaginii Romaniei si partenerilor strategici. Am transmis mai intai informal schita de memorandum la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am trimis spre avizare la MAE inainte sa primesc un acord informal. Cu cine m-am consultat? Evident, cu reprezentanti MAE si cu partenerii strategici ai Romaniei.
De altfel, salut demararea „evaluarii” la Ministerul de Finante, care mai nou s-a transformat in ancheta! Si pentru ca nu exista „intarzieri in proiecte importante pentru viitor” si altceva efectiv nu s-a gasit, au ales sa dea, pe surse, direct de la cabinetul Premierului, draft-urile unor documente sensibile, doar cu scopul de a face anumite asocieri de imagine, care sa stinga controversa legata de remanierea mea.
In primul rand, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul Romaniei si prevede o contributie a tarii noastre de 14 milioane de euro platibili in trei transe intre 2021-2023. Daca era cu adevarat o problema aceasta participatie la BII, ministrul de finante Florin Citu a avut tot anul 2020 la dispozitie pentru a denunta prezenta Romaniei in BII si nu a facut-o. Asadar, premierul se poate investiga pe el insusi in acest caz.
Romania este cel mai important beneficiar al finantarilor BII, cu o pondere de 20% in valoarea investitiilor active. In ceea ce priveste instrumentele de datorie, Romania are o pondere de 28%. Investitiile BII care vizeaza Romania in derulare sunt in valoare de 255 mil euro, cele in curs de aprobare sunt in valoare de 130 mil euro. Toate acestea au impact direct asupra dezvoltarii economice a Romaniei.
Decizia privind platile efective, care este urmarea celei privind capitalizarea, se ia tot de catre Guvernul Romaniei, cu aprobarea Presedintelui si a Parlamentului Romaniei. Premierul nu are ce decizie sa anuleze, pentru ca decizia nu a fost vreun moment luata, ci urma sa fie discutata in Guvern, dupa obtinerea unui aviz de la Ministerul Afacerilor Externe.
Conform atributiilor, dupa ce draft-ul (ciorna) de memorandum a fost examinat tehnic, legal, dupa ce a fost avizata fara observatii de toate directiile tehnice din Ministerul Finantelor, inclusiv de secretarii de stat sustinuti direct de premier, l-am transmis spre analiza Ministerului Afacerilor Externe, avand, cum am mai precizat, un acord informal in prealabil.
De altfel, se cunoaste faptul ca, in precedenta sa calitate de ministru de finante, Florin Citu ar fi spus ca nu are obiectii tehnice asupra Memorandumului, ca din punctul de vedere al finantelor publice nu sunt probleme, dar ca nu ar vrea sa aprobe o chestiune asupra careia s-ar fi opus cand era in opozitie. Premierul ar fi mentionat ca primea multe like-uri si share-uri atacand public pe subiectul BII, atunci cand era in opozitie.
PS: Si totusi, de nu a fost reprezentata Romania astazi la lucrarile consiliul ministrilor de finante (ECOFIN)? Este consiliul de ministri care va aproba PNRR-ul Romaniei.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. AdicăCatu, Domnul premier, a uitat caCatu a fost ministru al finanțelor?
    La problemele de memorie pe care le are mă tem că deja mergem cu România la vale.

  2. E clar ca Năzare este cu musca pe căciulă fiindcă agreează o banca rusa susținută clar de PSD și Orlando Teodorovici. E firesc sa fie toată ziua la Antena 3 cu justificări și acuze? Ii da fără sa vrea dreptate lui Catu.

    • Departe sa fiu de acord cu dragnea sau valcov dar nu cred ca ai inteles subiectul. Romania de tine active la aceasta banca inca din anii 70′. Ro are deja proiecte(deci bani luati) in derulare de 230 mil si altele in curs de 130 mil. Iar acesti bani nu au fost luati nici de discotecar sau altcineva. E gresit sa spunem ca ceva este rau doar pentru ca dragnea a vrut sa se asocieze cu acel ceva pentru a castiga imagine. Dragnea s-a dat nationalist, aparator al dreptului omului ba chiar a propus unirea cu Moldova la un moment dat. Ar fi pacat sa renuntam la toate aceste lucruri doar pentru ca dragnea a vrut sa castige imagine pe carca lor.

  3. Nazare s-a înconjurat de oamenii lui Darius Vâlcov și a acționat în consecință. Acum minte de îngheață apele și nu stau să-l asculte decât privitoriii de A3 și RTV.

    • Încep sa se mănânce între ei hienele din ciuma galbema și tu vb de antena 3, lasă că, ți împărtășește lumina imperealista Digi securila, mai sunteți mulți copii ai lui Soroș pe aici?

  4. Doar gunoaie nereciclabile ale societății românești după lovitura de stat din 89

  5. Kabooom!

  6. @Mihaela. De acord, ați pus punctul pe i. E clar, Năzare are bube. Catu, îndreptățit să-l elimine.

  7. In aceasta afirmatie/argumentatie se gaseste explicatia: „Daca era cu adevarat o problema aceasta participatie la BII, ministrul de finante Florin Citu a avut tot anul 2020 la dispozitie pentru a denunta prezenta Romaniei in BII si nu a facut-o. Asadar, premierul se poate investiga pe el insusi in acest caz.”

  8. Băi Nazare, dar mai las-o dracului de imagine a țării și a partenerilor strategici, varsă tot adevărul acum, că adevărul, conținutul, contează, nu imaginea care oricum este de rahat și e știuta de tot globul! Pentru cetățenii acestei țări contează doar adevarul iar voi sunteți în slujba acestor cetățeni, ‘ți-ai dracu să fiți de perverși!

  9. Și porcul ăla de Cîțu de ce nu s-o fi dus la ECOFIN sau nu a trimis un împuternicit?! N-am văzut persoană mai nesimțită!

  10. Nazare spune că problema e de pe când era Câțu monstru al finanțelor.
    Am vrut sa scriu ministru dar autocorectura știe mai bine.