”Ne-au spus că vrem transport gratuit ca să mergem la plajă. Și din alocația forfetară să punem bani de benzină sau să închiriem un autobuz”, susține lidera elevilor din Constanța/ Secretar de stat: ”Dacă statul îi plătește naveta și nu o condiționează de școală merge la păcănele, ce-i așa complicat?”
Mai multe asociații de elevi din țară cer retragerea proiectului de OUG cu privire la transportul elevilor, pus în consultare publică de Ministerul Educației, argumentând că alocația forfetară pentru transport va crea doar confuzie, iar elevii nu vor beneficia de gratuitate așa cum prevede Legea Educației.
Elevii și-au susținut punctul de vedere marți, în cadrul unei întâlniri la Guvern, cu reprezentanții mai multor ministere, între care secretari de stat din Educație, Antreprenoriat, Transporturi și Dezvoltare.
- Notă: Conform Legii Educației, transportul elevilor la școală este gratuit sau decontat în anumite condiții. Cu toate acestea, în ultimii ani, multe dintre consiliile județene nu au mai plătit transportul elevilor pentru că nu au mai dispus de fonduri de la Guvern, fapt care a revoltat elevii ale căror asociații au desfășurat nenumărate proteste, acțiuni în instanță și alte demersuri prin care au cerut aplicarea legii.
Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, prezentă la discuții, susține că în timpul discuțiilor contradictorii dintre reprezentanții elevilor și ai ministerelor, Sorin Ion, secretar de stat al Ministerului Educației, le-a reproșat elevilor că vor gratuitate pe tot parcursul anului pentru a merge la plajă:
- ”Unii politicieni sunt rupți de realitate. Secretarul de stat Sorin Ion a susținut că elevii vor transport gratuit ca să meargă la plajă. Dar elevii au gratuitate și pe tren în timpul verii, deci de ce n-ar avea și pe transportul județean? Elevii din mediul rural merg la muncă în timpul verii, merg și la alte activități, nu numai la plajă. Și dacă ar merge și la plajă, care ar fi problema? Sunt atâția elevi în județ, în special în mediul rural, în familii cu venituri mici, care nu au văzut marea. Problema nu este asta, ci faptul că prin proiectul de ordonanță se creează un paralelism legislativ, am încercat să le explicăm faptul că se va continua confuzia dezastruoasă care a fost creată de OUG nr. 50/2021. Astfel, elevii în continuare nu vor beneficia de gratuitate, în ciuda faptului că acest drept este prevăzut în mod clar și explicit în lege. Existența unei confuzii cu privire la suprapunerea alocației forfetare cu gratuitatea elevilor la transportul județean a fost susținută inclusiv de către reprezentantul Ministerului Transporturilor, acesta arătând faptul că transportul județean este serviciu public și că se pot oferi compensații. De asemenea, propunerea Ministerului Educației nu a fost agreată de către reprezentanții Ministerului Finanțelor și Curții de Conturi în totalitate. Ministerul Educației a încercat, la nivelul discuției, să prezinte suma forfetară ca pe o variantă de compromis, spunând că nu pot face altceva și că nu există altă soluție”, a explicat Ariana Dudună pentru G4Media.
Contactat telefonic, secretarul de stat Sorin Ion neagă faptul că le-ar fi reproșat elevilor că vor să meargă la plajă, dar a recunoscut că și-a exprimat uimirea când a auzit că elevii cer asigurarea transportului gratuit pe tot parcursul anului.
- ”Exclus. N-am folosit expresia asta, cel puțin nu eu. Nu știu dacă s-a înregistrat întâlnirea aia, s-ar putea să o fi spus cineva, eram 12 persoane plus cei trei copii. Nu știu ce spune ea, dacă minte sau a înțeles greșit (Ariana Dudună, n.red.). Eu am întrebat dacă sensul demersului lor este să se deplaseze cu mijloace de transport, pe orice traseu, oricând și oriunde. Răspunsul a fost că ”da”, iar întrebarea mea următoare a fost dacă asta o putem lega totuși de prezența la școală, având în vedere că au invocat riscul de abandon școlar și dacă invocăm riscul de abandon școlar, trebuie să facem legătura cu prezența la școală, și au zis că nu trebuie să facem. Recunosc că am fost foarte surprins că nu e vorba de drumul de acasă la școală, așa cum înțelege Ministerul Educației să susțină elevii. Mersul la plajă, nu am folosit expresia asta, nu știu dacă a zis-o cineva… era foarte multă lume acolo, s-a vorbit foarte mult (…) Am întrebat dacă n-are legătură transportul cu prezența la școală și mi s-a răspuns, citez ”dreptul rămâne”.
UPDATE Ora 08:06 Ariana Dudună a făcut precizări suplimentare, spunând Sorin Ion ar trebui să își asume ce a spus și că elevii sunt ”epuizați de câte prostii face Ministerul Educației:
- ”La acest moment, avem subvenții nelimitate la benzină și motorină pentru toți cetățenii, să se plimbe oriunde vor (mare, școală, etc). Totuși, când vorbim de transportul gratuit al elevilor, ne speriem când vorbim de subvenții. Cred că politicienii au alergie la transportul public. Domnul secretar de stat nu înțelege cum funcționează transportul public de persoane. De 2 ani legea este încălcată, iar de 8 ani Ministerul Educației adoptă, propune și susține aceleași ordonanțe, cu câteva cifre schimbate, așteptându-se să rezolve problemele cauzate de anterioara ordonanță. Sorin Ion denaturează adevărul, iar din răspunsul său vedem clar că nu are alt interes decât să își bată joc de elevi. În loc să mintă că nu a zis ca să se scoată, îi recomand atât domnului secretar de stat cât și domnului ministru să fie bărbați și să-și asume că au batjocorit drepturile elevilor și să facă mai bine să-și dea demisia. Suntem epuizați de câte prostii face Ministerul Educației și chiar nu mai avem resurse să ne implicăm să îndreptăm toate aceste prostii (burse, transport, legea învățământului preuniversitar, bugete etc.)”.
Elevii susțin că o altă soluție propusă la întâlnire, de data aceasta de secretarul de stat în Ministerul Turismului și Antreprenoriatului, Cătălin Canciu (fost inspector școlar județean în Brăila, timp de șase ani), a fost ca aceștia să pună ”bani la comun pentru benzină” sau să ”închirieze un autobuz”.
- ”A fost o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai mai multor ministere. La masă era prezent și un secretar de stat de la Antreprenoriat, Cătălin Canciu. Domnul Canciu a susținut în cadrul dezbaterii că, prin alocația forfetară care ar urma să vină de la Ministerul Educației, elevii își pot pune bani la comun pentru benzină sau își pot închiria autobuze. Suntem conduși de oameni paraleli cu realitățile sociale. Sau le e frică că o să aibă elevii cu ce să ajungă la școală”, a mai explicat Ariana Dudună pentru G4Media.
Contactat de G4Media, fostul șef ISJ Brăila, actual secretar de stat la Antreprenoriat, Cătălin Canciu, a susținut că transportul trebuie să fie gratuit strict pentru a merge la școală, spunând că altfel elevii pot ”face nebunii”, adică, spre exemplu, ”dacă merg la păcănele?”:
- ”Eu am fost în acea comisie pentru că am expertiza de inspector școlar județean de șase ani. Eu am dat exemplul concret, acela că în Brăila sunt localități care nu sunt legate de o rețea de transport. Și părinții mi-au zis ce facem cu copilul, stă acasă? Și oamenii au zis că dacă primesc o sumă forfetară putem să punem benzină și să ducem copiii la școală, astăzi eu cu încă trei copii, mâine alt vecin și așa mai departe. Asta era ideea. În schimb am spus într-adevăr că această sumă forfetară este foarte importantă în modificarea legii. Domnul Sorin Ion a spus pe bună dreptate dacă acești bani de transport sunt pentru navetă, pentru a ajunge la școală. Cu alte cuvinte, nu poți să-i dai unui elev bani fără să ții cont de prezența lui la școală, față de ceea ce face la școală, că altfel nu faci… Eu vă spun de județul Brăila, îl încurajezi să vină la oraș și de-acolo să apară tot felul de nebunii. (La ce nebunii vă referiți?, n.red.). Păi, da, ce-i așa de greu, un elev care vine și statul îi plătește naveta și nu e condiționată această plată de prezența lui la școală merge la păcănele ce-i atât de complicat? Această navetă e pentru a reduce abandonul școlar. Dacă vorbim numai de drepturi și nu vorbim și de obligații ajungem numai în cap cu această țară și cu această societate”, a concluzionat secretarul de stat în Ministerul Turismului și Antreprenoriatului, Cătălin Canciu, pentru G4Media.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii