Ne iubim animalele de companie nespus, dar le putem pupa? Ce spun specialiștii despre riscul de transmitere a bolilor și care sunt categoriile vulnerabile
Cel mai bine este să nu vă lăsați câinele sau pisica să vă lingă fața și să vă spălați întotdeauna pe mâini după ce vă jucați cu animalul de companie sau după ce îi curățați excrementele, este sfatul specialiștilor dintr-un reportaj The Guardian.
- Acest articol a fost publicat inițial de The Conversation. Sarah McLean este conferențiar în domeniul sănătății mediului la Swinburne University of Technology. Enzo Palombo este profesor de microbiologie la Swinburne University of Technology.
Relația noastră cu animalele de companie s-a schimbat drastic în ultimele decenii. Deținerea de animale de companie este la un nivel record, un sondaj recent relevând că, spre exemplu în Australia, 69% dintre gospodării au cel puțin un animal de companie. În fiecare an, australienii cheltuiesc aproximativ 33 de miliarde de dolari australieni pentru îngrijirea animalelor de companie.
În timp ce deținerea unui animal de companie este legată de numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, animalele noastre de companie pot, de asemenea, să găzduiască boli infecțioase care uneori pot fi transmise și nouă. Pentru majoritatea oamenilor, riscul este scăzut.
Dar unii, cum ar fi persoanele însărcinate și cele cu un sistem imunitar slăbit, prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de la animale. Așadar, este important să cunoașteți riscurile și să luați măsurile de precauție necesare pentru a preveni infecțiile.
Ce boli pot purta animalele de companie?
Bolile infecțioase care trec de la animale la oameni se numesc boli zoonotice sau zoonoze. Se știe că mai mult de 70 de agenți patogeni ai animalelor de companie sunt transmisibili la oameni.
Uneori, un animal de companie care are un agent patogen zoonotic poate părea bolnav. Dar, de multe ori, este posibil să nu existe simptome vizibile, ceea ce face mai ușor pentru dumneavoastră să o prindeți, deoarece nu bănuiți că animalul dumneavoastră de companie adăpostește germeni.
Zoonozele pot fi transmise direct de la animalele de companie la oameni, cum ar fi prin contactul cu saliva, fluidele corporale și fecalele, sau indirect, prin contactul cu obiecte precum așternut, sol, alimente sau apă contaminate.
Studiile sugerează că prevalența zoonozelor asociate animalelor de companie este scăzută. Cu toate acestea, numărul real de infecții este probabil subestimat, deoarece multe zoonoze nu sunt „notificabile” sau pot avea căi de expunere multiple sau simptome generice.
Câinii și pisicile sunt rezervoare majore de infecții zoonotice (ceea ce înseamnă că agenții patogeni trăiesc în mod natural în populația lor) cauzate de viruși, bacterii, ciuperci și paraziți. În regiunile endemice din Africa și Asia, câinii sunt principala sursă de rabie, care se transmite prin salivă.
De asemenea, câinii poartă în mod obișnuit în gură și în salivă bacteria Capnocytophaga, care poate fi transmisă oamenilor prin contact apropiat sau prin mușcături. Marea majoritate a oamenilor nu se vor îmbolnăvi, dar aceste bacterii pot provoca ocazional infecții la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, ducând la boli grave și uneori la deces. Chiar săptămâna trecută, un astfel de deces a fost raportat în Australia de Vest.
Zoonozele asociate pisicilor includ o serie de boli care se răspândesc pe cale fecal-orală, cum ar fi giardioza, campilobacterioza, salmoneloza și toxoplasmoza. Acest lucru înseamnă că este deosebit de important să vă spălați pe mâini sau să folosiți mănuși ori de câte ori manipulați litiera pisicii dumneavoastră.
De asemenea, pisicile pot transmite uneori infecții prin mușcături și zgârieturi, inclusiv boala zgârieturilor de pisică, care este cauzată de bacteria Bartonella henselae.
Atât câinii, cât și pisicile sunt, de asemenea, rezervoare pentru bacteria rezistentă la meticilină.
Staphylococcus aureus (MRSA), contactul apropiat cu animalele de companie fiind identificat ca un factor de risc important pentru transmiterea zoonotică.
Păsările, broaștele țestoase și peștii pot, de asemenea, să transmită boli
Dar nu doar câinii și pisicile pot transmite boli la oameni. Păsările de companie pot transmite ocazional psitacoza, o infecție bacteriană care provoacă pneumonie.
Contactul cu broaștele țestoase de companie a fost legat de infecții cu Salmonella la oameni, în special la copiii mici. Chiar și peștii de companie au fost legați de o serie de infecții bacteriene la om, inclusiv vibrioza, micobacterioza și salmoneloza.
Contactul strâns cu animalele – și anumite comportamente în special – sporesc riscul de transmitere zoonotică. Un studiu din Țările de Jos a constatat că jumătate dintre proprietari au permis animalelor de companie să le lingă fața, iar 18% au permis câinilor să le împartă patul. (Împărtășirea patului crește durata de expunere la agenții patogeni purtați de animalele de companie). Același studiu a constatat că 45% dintre proprietarii de pisici au permis pisicii lor să sară pe chiuveta din bucătărie.
Sărutul animalelor de companie a fost, de asemenea, legat de infecții zoonotice ocazionale la proprietarii de animale de companie. Într-un caz, o femeie din Japonia a făcut meningită din cauza unei infecții cu Pasteurella multicoda după ce a sărutat în mod regulat fața câinelui ei. Aceste bacterii se găsesc adesea în cavitățile bucale ale câinilor și pisicilor.
Copiii mici sunt mai predispuși să facă lucruri care le cresc șansele de a se îmbolnăvi de la animalele de companie – cum ar fi să își bage mâinile în gură după ce se joacă cu ele.
De asemenea, copiii mici sunt mai predispuși să adopte comportamente care le cresc riscul de a se îmbolnăvi de boli transmise de animale – cum ar fi să își bage mâinile în gură după ce ating animalele de companie. De asemenea, copiii sunt mai puțin predispuși să se spele pe mâini în mod corespunzător după ce ating animalele de companie.
Deși orice persoană care intră în contact cu un agent patogen zoonotic prin intermediul animalului de companie se poate îmbolnăvi, anumite persoane sunt mai susceptibile de a suferi de boli grave. Aceste persoane includ persoanele tinere, bătrâne, însărcinate și imunodeprimate. De exemplu, în timp ce majoritatea persoanelor infectate cu parazitul toxoplasmoză vor suferi doar o boală ușoară, aceasta poate pune viața în pericol sau poate provoca malformații congenitale la fetuși.
Ce ar trebui să fac dacă sunt îngrijorat că aș putea contracta o boală de la animalul meu de companie?
Există o serie de bune practici de igienă și de creștere a animalelor de companie care vă pot reduce riscul de a vă îmbolnăvi. Acestea includ:
- Spălându-vă pe mâini după ce vă jucați cu animalul de companie și după ce îi manipulați așternutul, jucăriile sau după ce le curățați fecalele.
- Nu permiteți animalelor de companie să vă lingă fața sau rănile deschise.
- Supravegherea copiilor mici atunci când se joacă cu animalele de companie și atunci când se spală pe mâini după ce se joacă cu animalele de companie.
- Păstrarea animalelor de companie în afara bucătăriei (în special a pisicilor care pot sări pe suprafețele de preparare a alimentelor).
- Menținerea la zi cu îngrijirea veterinară preventivă, inclusiv vaccinările și tratamentele împotriva viermilor și căpușelor.
- Căutarea unui medic veterinar în cazul în care credeți că animalul dumneavoastră de companie nu se simte bine.
Este deosebit de important pentru cei care prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire să ia măsuri de precauție pentru a-și reduce expunerea la agenții patogeni zoonotici. Și dacă vă gândiți să vă luați un animal de companie, întrebați medicul veterinar ce tip de animal s-ar potrivi cel mai bine circumstanțelor dumneavoastră personale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii