G4Media.ro

Negociatorul șef al UE socotește ”inacceptabile” condițiile puse de Boris Johnson; Barnier…

Sursa: Facebook

Negociatorul șef al UE socotește ”inacceptabile” condițiile puse de Boris Johnson; Barnier cere statelor UE să se pregătească pentru un Brexit fără acord

Solicitările de modificare a acordului de divorţ formulate de noul premier britanic Boris Johnson sunt „inacceptabile” şi UE trebuie să se pregătească pentru o ieşire a Marii Britanii fără acord, a avertizat joi negociatorul şef al UE Michel Barnier, relatează AFP, citată de Agerprs.

Boris Johnson „a declarat că dacă este să se încheie un acord, trebuie eliminată ‘plasa de siguranţă’ (pentru frontiera irlandeză – n.r.). Este evident inacceptabil şi nu ţine de mandatul Consiliului European”, a afirmat Michel Barnier într-o scrisoare adresată reprezentanţilor celorlalte 27 de state membre, consultată joi de AFP.

„După cum sugerează discursul său mai degrabă agresiv, trebuie să ne pregătim pentru o situaţie în care el acordă prioritate planificării unui ‘no deal’, în parte pentru a face presiune asupra unităţii UE 27”, a adăugat Michel Barnier.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urma să discute telefonic cu Boris Johnson la ora 17.45 (15.45 GMT), a declarat purtătoarea sa de cuvânt. Aceasta ar fi prima discuţie între cei doi lideri după preluarea mandatului de premier de către Boris Johnson miercuri.

Boris Johnson a calificat joi drept „inacceptabil” acordul de retragere negociat de Theresa May, căreia i-a urmat în fruntea guvernului, şi a cerut Uniunii Europene să redeschidă negocierile.

„Vom analiza orice idee a Marii Britanii privind chestiunile retragerii care sunt compatibile cu acordul de ieşire existent şi suntem bineînţeles pregătiţi să refacem declaraţia politică, în conformitate cu liniile directoare ale Consiliului European”, explică Michel Barnier într-un e-mail.

„O absenţă a unui acord nu va fi niciodată alegerea UE, dar trebuie să fim cu toţii pregătiţi pentru toate scenariile”, a insistat el.

„Notez reacţiile numeroase şi puternice la acest discurs în Camera comunelor. În acest context, trebuie să urmărim cu atenţie noile reacţii şi evoluţii politice şi economice în Marea Britanie în urma acestui discurs”, a conchis oficialul european.

Foto: Michel Barnier (Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Este evident ca UE nu poate face nici cea mai mica concesie , dar daca MB merge spre o incercare de rupere a UE , atunci sa ne asteptam la tot ce e mai rau pe lume

    • Mafalda, de ce „rupere UE”? Toate statele si-au dat acordul pt iesirea UK. De cand cu Brexit ul, altii tentati inainte pt iesirea din uniune (Salvini, Le Pen), nu mai doresc sa iasa. UE se va schimba, dar nu se va rupe.

    • Tariceanu nu mai e eligibil la presedintia Romaniei dupa ce a jurat stramb pe Sfanta Biblie.

  2. Mare Britanie nu mai revine. Recesiunea Germaniei va afecta economia UE in general si a Romaniei in mod special daca votam tot un presedinte neamt.

    • si daca votam o presedinta de la gradina zoologica nu mai intra Germania in recesiune?

    • Logica ta e ZERO. Propaganda ieftina… Suntem satui de cei ca tine si te rugam sa te intorci de unde ai iesit.

    • Mai bine un „românaș” de-ai noștri, nu-i așa?! O Veorica, un Tăriceanu… sau de ce nu un Pleșoianu… :-/ Ne-am cam saturat de propagandiști „subtili” ca tine. Eu zic sa te întorci înapoi in pestera din care ai ieșit! Ce nu înțelegeți, nu mai prostiți pe nimeni.

    • cum evolueaza economia germaniei si a romaniei nu are nici cea mai mica legatura cu originile viitorului presedinte roman

    • Ce atributii constitutionale are in economie presedintele, mai exact? Cu ce poate influenta? Din ce stiu eu, mai nimic, asta e in ‘atributia’ guvernului/parlamentului.

  3. Dupa ce SUA a votat un papagal care sa conduca americani a venit si rândul UK sa aleagă un papagal care sa gestioneze Brexit-ul.
    Din respect pentru Regina si pentru alti PM ai regatului ma abțin sa-l compar pe acest papagal cu mulții dintre predecesorii sai.
    Dar un lucru e clar: recesiune, recesiune…
    Venirea la guvernare a acestui individ poate fi asemanata cu guvernarea „fara cusur” a pzd.
    Păstrând proporțiile.

  4. Din pacate, singurii care vor avea de suferit de pe urma „intransigentei” lui Boris Johnson sint cei ce traiesc in Marea Britanie. Si semne sint destule: mai toate companiile (mai ales cele de utilitati, dar nu numai) isi ajusteaza preturile cu coeficientul de inflatie de doua ori pe an, din pachetele de produse din magazine dispar incet incet cite o unitate (adica 8 -9 in loc de 10-12) iar cursul de schimb … a scazut de la 1.27 euro la 0.8 -0.9 la casele de schimb de pe continent.

    Si chiar dl. Boris nu mai aminteste nimic de gogoritele care l-au ajutat sa-i convinga pe britanicii mai in virsta si conservatori sa voteze in favoarea Brexit-ului. De exemplu, nici vorba de 365 de milioane de lire saptaminal pentru NHS … pentru ca nu exista o resursa pentru ele. In schimb, se pregateste sa angajeze „in urmatoarele saptamini” 20 de mii de politisti … din nou fara a avea resurse financiare pentru plata lor.

    Parca ar semana cu promisiunile si bugetul PSD inainte de alegerile din 2016 … stranie asemanare.