Negocieri dure pentru Brexit: În vreme ce Londra amenință să trântească ușa, Bruxelles-ul se pregătește pentru un eșec
Guvernul britanic a amenințat joi că va trânti ușa negocierilor post-Brexit cu Uniunea Europeană, din luna iunie, în lipsa unor progrese rapide, excluzând o aliniere la regulile comunitare cerută de Bruxelles în schimbul unui acord de liber-schimb avantajos.
(analiză preluată din La Libre Belgique, via Rador)
Publicarea mandatului de negociere britanic a confirmat prăpastia care există față de Bruxelles înaintea începerii, luni, a unor negocieri complexe, după ieșirea Regatului Unit din blocul european la sfârşitul lui ianuarie.
În ciuda dificultății sarcinii, britanicii și europenii au zece luni la dispoziție să se înțeleagă asupra noii lor relații, înaintea încheierii, pe 31 decembrie, a perioadei de tranziție în timpul căreia Regatul Unit continuă să aplice regulile europene. Londra exclude categoric să prelungească această perioadă.
“Asta lasă suficient timp, chiar dacă este limitat, pentru ca Regatul Unit și UE să ajungă la un acord”, a estimat executivul condus de conservatorul Boris Johnson.
În lipsa unei perspective serioase de acord în iunie, Londra amenință să se retragă de la negocieri, făcând să apară spectrul unui “no deal” cu consecințe economice potențial dezastruoase de ambele părți ale canalului Mânecii.
Bruxelles se pregătește pentru un eșec
Răspunzând avertismentului Londrei, care a făcut că lira să scadă față de euro, Comisia Europeană a spus că va continua să se pregătească pentru un eșec al negocierilor.
O purtătoare de cuvânt a precizat totuși că este “prea devreme pentru a ne antepronunta în legătură cu rezultatul negocierilor”, pe care Bruxellesul le abordează “într-un spirit constructiv”.
Una din pietrele de temelie este cerința Bruxellesului ca Regatul Unit să continue să respecte unele reguli ale UE pe termen lung, în special în materie de ajutoare de stat, mediu, drept al muncii sau fiscalitate, în contrapartidă cu o deschidere foarte largă a pieței europene fără taxe vamale pentru mărfuri.
“Guvernul nu va negocia niciun aranjament în care Regatul Unit să nu aibă control asupra propriilor legi și a vieții sale politice”, se arată în mandatul publicat la două zile după aprobarea de către UE a propriului document.
„Asta înseamnă că nu vom accepta nicio obligație pentru legile noastre de a se alinia la cele ale UE sau pentru ca instituțiile europene, printre care Curtea Europeană de Justiție, să aibă competențe în Regatul Unit”, precizează mandatul, declarând totuși că se dorește o “cooperare amicală” între două părți “suverane și egale”.
Obiectivul celor 27 este de a evita o concurență neloială la porțile lor.
Guvernul lui Boris Johnson nu vede așa lucrurile: scopul Brexit era tocmai de a-și asuma “independența economică și politică” a Regatului Unit, chiar dacă acest lucru implică să aibă mai multe bariere comerciale.
Marea Britanie vrea să țină în mâna propria reglementare în materie de ajutoare de stat. Dar se declară deschisă la “angajamente reciproce de a nu slabi sau reduce nivelul de protecție” existent în materie de drept al muncii sau de mediu.
Pescuitul, ultra-sensibil
Alt măr al discordiei, problema ultra-sensibilă a pescuitului. UE vrea să “mențină accesul reciproc” la apele teritoriale ale celor două părți.
O poziție greu de acceptat de către Londra, în ciuda avertismentului UE care condiționează încheierea unui parteneriat comercial de un acord privind pescuitul.
Insistând pe voința lor de a redeveni “un stat costier independent” la sfârșitul lui 2020, britanicii intenționează să negocieze în fiecare an accesul UE la apele sale, așa cum fac astăzi Norvegia sau Islanda.
Boris Johnson a repetat de mai multe ori că vrea un acord comercial de bază, că cel negociat de UE cu Canada, care ar păstra autonomia economică a țării sale.
Dificil, consideră Bruxelles-ul: a avea acces la piața unică necesită respectarea regulilor ei; și Regatul Unit constituie un caz aparte din cauza legăturilor puternice create în cinci decenii de apartenență la UE, primul său partener comercial.
Cele două părți s-au declarat gata pentru eventualitatea lipsei unui acord, ceea ce ar presupune ca relațiile economice între Bruxelles și Londra să fie reglementate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), mult mai puțin avantajoase, deoarece fixează taxe vamale pentru mărfuri.
Traducere: Gabriela Sîrbu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii