Negocieri pentru majoritate: Dacian Cioloș – Nu se învârte România în jurul lui Ludovic Orban, ne trebuie o majoritate/ Vasile Dâncu – Vedem ce vor spune celelalte partide acum, că a trecut campania/ Rareș Bogdan – Așteptăm poziția președintelui. Am simțit votul românilor
Rareș Bogdan (PNL), Vasile Dâncu (PSD) și Dacian Cioloș (USRPLUS) au vorbit, luni după-amiază, despre posibilitatea formării unei majorități după ce principalele trei partide nu au reușit să obțină scoruri suficiente pentru a obține ușor susținerea Parlamentului, PRO România a ratat intrarea în noul Legislativ, iar PMP este la limită.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat că liberalii ”nu pot fi fericiți” cu scorul obținut și că vor fi analizate rezultatele din fiecare organizație:
- Noi deocamdată așteptăm poziția președintelui, vom urmări alături de întreaga țară, e un moment de responsabilitate. Am luat un scor care nu a fost cel prognozat, nu putem fi fericiți cu 25%, toate estimările ne dădeau la minimum 29%, nu am reușit mobilizarea în fiefuri tradiționale, vom analiza filială cu filială. Voi intra în sendiul central, va veni și Ludovic, e Robert acolo, Alina, ceilalți lideri. Poziția trebuie să fie una exprimată de partid, nu de persoana Rareș Bogdan, chiar și cu funcție politică importantă în PNL. Ne gândim la cum să nu lăsăm România pradă unei crize, cum să îi oferim președintelui un parteneriat, pentru ca banii europeni să ajungă aici. Urmărim cu atenție dacă PMP reușește să obțină cele 140 de voturi de care aveau nevoie ca să intre. Am simțit votul românilor. Am luat aminte, îl vom analiza. A fost o perioadă grea, e clar că multe măsuri restrictive nu au fost pe placul românilor. Cel care va hotărî și va desemna o persoană care va constitui o majoritate este președintele. Noi suntem partidul cel mai mare din cadrul forțelor Dreptei.
Vasile Dâncu a declarat că PSD așteaptă declarațiile președintelui, ale cărui afirmații din campania electorală ”au fost contrazise de realitate”, și susține că nu a renunțat la guvernare:
- Nu am participat la un concurs de frumusețe, am participat pentru a conduce, toate partidele vor să intre la guvernare. Noi ne putem afla foarte bine și în opoziție, dar nu am țintit și nu țintim nici acum opoziția. Sperăm că după ce am văzut aceste alegeri, că președintele este contrazis de realitate, poate că se va apropia mai mult de realitate, de condiția sa dată de Constituție și să meargă pe acea cutumă care spune că partidul care a câștigat are dreptul să vină cu o opțiune pentru a constitui o majoritate. Noi avem mai multe posibilități pe care le vom putea accesa și în funcție de o posibilă coaliție. Vom vedea și poziția celorlalte partide, pentru că una spun politicienii în campanie, când discută cu electoratul, și alta e după alegeri, când dai de realitate. Nu avem în acest moment nicio variantă, așteptăm să vedem ce ne va spune președintele, dar nu am renunțat la ideea de a guverna. Mai trebuie să îl convingem pe domnul profesor Rafila, care e cea mai bună variantă pentru această perioadă.
- AUR a apărut din cauza unor ezitări ale sistemului politic, care s-au văzut mai ales în pandemie. AUR este o forță politică importantă și va fi și pe viitor. Oamenii și-au pierdut încrederea în statul român, al doilea element este discursul naționalist. A rămas un loc gol în acest tip de discurs. Apoi, este important să fii empatic cu populația și nu s-a întâmplat acest lucru în ultima vreme. AUR este un semnal de alarmă pentru tot sistemul politic. Trebuie să ținem cont de voința oamenilor. Nu am vorbit cu AUR și nici nu ne gândim să facem alianță. AUR nu este un fenomen trecător sau marginal.
- Sociologic, făcând niște profile legate de electoratul AUR, o parte din acesta vine din zona PSD. Noi nu arătăm incompatibilitatea față de niciun partid, avem o majoritate care va fi greu de constituit, va fi o majoritate fragilă.
Dacian Cioloș a declarat că ”România nu se învârte în jurul lui Ludovic Orban”, iar Dreapta este obligată să facă o majoritate care să susțină reformele de care România are nevoie:
- E nevoie de un premier credibil. Evident că USRPLUS va merge cu propunerea de premier ca în campanie, dar din nevoia de a forma o majoritate care să susțină un guvern reformist, conform Constituției e cel care urmează să numească premierul. Vom fi deschiși să auzim care e formula pe care o propune președintele. Propunerea noastră e să avem un premier care să unească forțele de dreapta, cu condiția să fie un premier care să susțină reformele necesare. Nu avem o listă cu oameni care trebuie să ocupe funcții, nu funcționăm în felul acesta. Noi am venit în primul rând cu un program de guvernare. Nu o să scăpăm așa ușor de această criză. Mingea este în terenul președintelui, așteptăm să facă o propunere de premier. Nu e domnul Ludovic Orban cel în jurul căruia se învârte România, trebuie să construim o majoritate. Ne așteptăm la un nou început. Niciunul dintre partidele care pot intra la guvernare nu a obținut un rezultat foarte bun.
sursa foto: Inquam Photos/ George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii