G4Media.ro

Negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană ar trebui suspendate oficial…

Sursa foto: site Parlamentul European

Negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană ar trebui suspendate oficial dacă nu își schimbă „politica externă ostilă” / Relațiile UE-Turcia sunt la un minim istoric, arată un raport adoptat de Comisia de afaceri externe a Parlamentului European

Comisia pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European a adoptat un raport prin care condamnă politica externă a Turciei, considerată „ostilă”, și propune ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să fie oficial suspendate dacă Turcia nu își schimbă atitudinea.

Raportul a fost votat joi cu 49 de voturi pentru, 4 împotrivă și 14 abțineri, rezultatele fiind anunțate vineri.

Raportul aprobat de AFET va fi transmis plenului Parlamentului European, iar, dacă va fi votat, va reprezenta poziția oficială a Parlamentului în ceea ce privește relațiile UE cu Turcia.

În ciuda faptului că Turcia este o țară candidată la aderarea la UE, în ultimii ani Guvernul Turciei s-a distanțat „în mod deliberat” și din ce în ce mai mult de valorile și standardele europene, avertizează europarlamentarii în raportul adoptat de AFET.

Potrivit acestora, declarațiile „puternice” și, uneori, provocatoare împotriva UE și a statelor membre, precum și politica sa „ostilă”, în special față de Grecia și Cipru, au dus relațiile UE-Turcia la un minim istoric.

Europarlamentarii din AFET subliniază că Turcia a dat dovadă de lipsă voință politică pentru aprobarea reformelor asumate în procesul de aderare și a eșuat în ceea ce privește punerea în aplicare a „preocupărilor serioase” ale UE cu privire la statul de drept și drepturile fundamentale. Toate acestea au afectat negativ procesul de aderare, susțin europarlamentarii.

Ei solicită Turciei să demonstreze „în mod credibil” sinceritatea angajamentului său pentru relații mai strânse cu UE, iar, dacă „actuala tendință negativă nu este inversată urgent”, Comisia ar trebui să recomande suspendarea oficială a negocierilor de aderare.

„Acest raport este probabil cel mai dur în ceea ce privește criticile față de situația din Turcia. Acesta reflectă tot ceea ce s-a întâmplat, din păcate, în țară în ultimii doi ani, în special în domeniul drepturilor omului și al statului de drept”, a declarat raportorul Nacho Sánchez Amor (grupul S&D).

Parlamentul European are programată pentru sesiunea plenară de săptămâna viitoare și o dezbatere despre reuniunea recentă UE-Turcia de la Ankara, la care vor participa președintele Consiliului European, Charles Michel, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sursa foto: site Parlamentul European

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. foarte bine nu mai este timp de glumit cu nimeni

  2. Partea de est a UE lasă mult de dorit față de educația poporului, a sentimentului de apartenență și solidaritate cu popoarele din jurul lor. Turcii nu au nici un sentiment de coeziune indiferent de locul unde trăiesc. Țări cu astfel de mentalitate a populației sunt imposibil de integrat în orice organizație care are un minim de discernământ și inteligență constructivă.

  3. daca si turcia este considerata apta pt integrare atunci ue se duce de ripa Erdogan a demonstrat ca este discipolul lui putin atit la interior cit si la exterior Asta au votat turcii asta au si nu vad sa scape prea usor Aici duce un nationalism exagerat