Negocierile pentru încetarea focului în Gaza se află în etapa finală, potrivit unui negociator palestinian
După luni de blocaj, există noi semne că Israelul și Hamas s-ar putea apropia de o încetare a focului în Gaza și de un acord privind eliberarea ostaticilor, potrivit BBC.
Un înalt oficial palestinian implicat în negocierile indirecte a declarat pentru BBC că discuțiile se află într-o „fază decisivă și finală”.
Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a declarat, de asemenea, că un acord este mai aproape ca niciodată.
În ultimele săptămâni, SUA, Qatarul și Egiptul și-au reluat eforturile de mediere – raportând o mai mare dorință din partea ambelor părți în acest război de 14 luni de a încheia un acord.
O delegație israeliană descrisă ca fiind „la nivel de lucru” se află în prezent în capitala Qatarului, Doha, pe fondul unei serii de veniri și plecări diplomatice în regiune.
Oficialul palestinian a prezentat un plan în trei etape care ar prevedea eliberarea civililor și a femeilor soldat ținute ostatice în Gaza în primele 45 de zile, cu retragerea forțelor israeliene din centrul orașelor, de pe drumul de coastă și de pe fâșia strategică de pământ de-a lungul frontierei cu Egiptul.
Oficialul a declarat că va exista un mecanism prin care locuitorii strămutați din Gaza să se poată întoarce în nordul teritoriului.
În a doua etapă, ostaticii rămași vor fi eliberați, iar trupele se vor retrage, înainte ca a treia etapă să pună capăt războiului.
62 de ostatici ar fi încă în viață
Israelul presupune că 62 dintre cei 96 de ostatici încă reținuți în Gaza sunt încă în viață.
Planul pare să se bazeze pe acordul pe care președintele SUA, Joe Biden, l-a prezentat la 31 mai, iar rapoartele din toate părțile subliniază că mai sunt detalii-cheie de pus la punct.
O rundă de discuții la jumătatea lunii octombrie nu a dus la un acord, Hamas respingând o propunere de încetare a focului pe termen scurt.
Potrivit purtătorului său de cuvânt, Katz a declarat luni membrilor comisiei pentru afaceri externe a parlamentului israelian: „Nu am mai fost atât de aproape de un acord privind ostaticii de la precedentul acord”, referindu-se la un schimb de ostatici și prizonieri palestinieni în Israel în noiembrie 2023.
El a scris ulterior pe X: „Poziția mea cu privire la Gaza este clară. După ce vom înfrânge puterea militară și guvernamentală a Hamas în Gaza, Israelul va deține controlul de securitate asupra Gazei, cu deplină libertate de acțiune”, comparând această situație cu cea din Cisiordania ocupată.
„Nu vom permite nicio activitate teroristă împotriva comunităților israeliene și a cetățenilor israelieni din Gaza. Nu vom permite o revenire la realitatea de dinainte de 7 octombrie”.
Astfel de comentarii sunt susceptibile de a fi considerate problematice de către negociatorii care încearcă să reducă diferențele cu Hamas. Cu toate acestea, în Israel, ele sunt considerate vitale pentru a garanta sprijinul miniștrilor israelieni de extremă dreapta care au avertizat anterior că nu vor fi de acord cu ceea ce au descris ca fiind un acord „nesăbuit” în Gaza.
Trump cere un acord de încetare a focului
La 7 octombrie 2023, gruparea armată islamistă palestiniană Hamas, care guverna Gaza, a efectuat un atac transfrontalier fără precedent în sudul Israelului. Aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise și alte 253 au fost răpite.
Mai mult de 100 de ostatici au fost eliberați prin negocieri sau prin operațiuni militare israeliene de salvare.
La 7 decembrie, se înțelege din surse palestiniene că Israelul a oprit mișcarea avioanelor și supravegherea cu drone deasupra teritoriului timp de șase ore, la cererea mediatorilor, permițând Hamas să colecteze informații despre ostatici.
Ziarul pro-Qatari al-Araby al-Jadeed a relatat apoi că Hamas a înmânat o listă cu ostatici israelieni bolnavi și în vârstă, precum și cu cei cu cetățenie americană, oficialilor serviciilor de informații egiptene. Ziarul a precizat că acolo se aflau și numele prizonierilor palestinieni pe care gruparea îi cerea ca parte a acordului.
La începutul războiului din Gaza, Israelul s-a angajat să distrugă capacitățile guvernamentale și militare ale Hamas. Mai mult de 45.000 de palestinieni au fost uciși de atunci, conform cifrelor Ministerului Sănătății condus de Hamas, care sunt considerate fiabile de către ONU și alte organizații.
Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați, s-a produs o distrugere pe scară largă și, pe fondul unei lupte continue pentru a aduce ajutoare celor care au nevoie, în prezent există o foamete în masă.
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane din noiembrie a dat un nou impuls eforturilor diplomatice.
Luni, în cadrul unei conferințe de presă, el a avertizat din nou că ar trebui să se ajungă la un acord de încetare a focului înainte de preluarea mandatului, afirmând că, în caz contrar, „nu va fi plăcut”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii