Negocierile privind ostaticii din Gaza şi o încetare a focului ar urma să se reia, dar speranţele unui progres major înainte de alegerile din SUA sunt scăzute
Negocierile tergiversate pentru obţinerea eliberării ostaticilor şi ajungerea la un acord privind încetarea focului în Gaza ar urma să se reia în zilele care vin, însă aşteptările privind un progres major înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, care vor avea loc în mai puţin de două săptămâni, sunt reduse, au declarat oficiali pentru CNN, transmite News.ro.
Realitatea impactului alegerilor a fost subliniată, în această săptămână, când fostul preşedinte Donald Trump a dezvăluit ce a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, de mai multe ori, în ultimele zile.
Negociatori de top din Statele Unite, Israel şi Qatar sunt programaţi să se întâlnească, duminică, la Doha, pentru a discuta despre încercările de a ajunge la un acord – prima reuniune la nivel înalt în decurs de peste două luni.
Cu toate acestea, în privat, unii oficiali ai SUA recunosc că Netanyahu – familiarizat cu urmărirea detaliilor alegerilor prezidenţiale din SUA şi a potenţialelor implicaţii asupra politicii externe a SUA – aşteaptă să ia decizii importante privind viitorul conflictului din Gaza până când află cine va focupa fotoliul de la Washington DC.
În zilele de după moartea lui Sinwar, consilierii lui Biden au exprimat un optimism prudent că negocierile privind o încetare a focului s-au putea relua – iar secretarul de stat Antony Blinken a pornit în cea de-a unsprezecea sa vizită în regiune, care a inclus o întrevedere de două ore şi jumătate cu Netanyahu.
Însă, în acel timp, a solicitat o implicare a lui Trump, candidatul republican. Trump a susţinut, la un miting mîn Georgia, că Netanyahu l-a sunat de două ori în ultimele zile.
`Bibi m-a sunat ieri, m-a sunat şi cu o zi înainte”, s-a lăudat Trump. `Vom avea grijă de Israel, iar ei ştiu asta”, a adăugat el.
Unii oficiali ai SUA indică această perspectivă ca origine pentru tendinţa lui Netanyahu de a aştepta până la aflarea rezultatului alegerilor, înainte de a lua vreo decizie semnificativă privind conflictul din Gaza – premierul crede că în curând la Washington ar putea fi un conducător american care este mult mai solidar cu scopurile sale decât preşedintele Joe Biden sau vicepreşedintele Kamala Harris.
Joe Biden a ridicat obiecţii când a fost întrebat dacă crede că Netanyahu, intensificând campaniile militare în timp ce administraţia sa solicită o dezescaladare, încearcă să influenţeze alegereile în care războiul în desfăşurare a afectat preferinţele provind democraţii în unele centre de vot, inclusiv în rândul votanţilor arab-amerciani din state cheie precum Michigan.
`Nicio administraţie nu a ajutat Israelul mai mult decât am făcut-o eu. Niciuna. Niciuna. Niciuna. Şi cred că Bibi ar trebui să îşi amintească asta”, a afirmat Biden, de la Casa Albă. `Şi nu ştiu dacă el încearcă să influenţeze alegerile, dar nu mă bazez pe asta”, a spus el.
Pe parcursul vizitei sale în Orientul Mijlociu, Antony Blinken a cerut Israelului să profite de moment după uciderea lui Sinwar, despre care SUA a afirmat că a reprezentat principalul impediment în a ajunge la un acord. Şi Netanyahu a creat obstacole privind un acord, a relatat CNN.
`Faptul că (Sinwar) nu mai este cu noi poate va crea o deschidere pentru un progres şi a ajunge la o înţelegere”, a declarat diplomatul american joi, în Qatar, menţionând că nu este clar dacă Hamas este pregătită.
Atât Qatarul, cât şi Egiptul au reluat contactele cu grupare, care nu a numit public un nou lider deocamdată.
Premierul din Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani a declarat, joi, că `ocaziile sunt din abundenţă dacă ambele părţi au voinţa de a pune capăt războiului”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank