Negrescu (PSD): Comisia Europeană a trimis un nou set de critici dure față de PNRR, se arată surprinsă și de costurile ridicate pentru serviciile de consultanță, achiziția de mobilier sau personalul suplimentar
Europarlamentarul PSD (grupul S&D), Victor Negrescu, afirmă că „un nou set de comentarii și critici dure” față de Planul Național de Redresare și Reziliență a fost transmis de Comisia Europeană și acuză, din nou, că „documentul este ținut la secret”.
„Comisia Europeană a trimis un nou set de comentarii și critici dure față de PNRR-ul realizat de actualii guvernanți. De această dată, documentul se referă la reformele propuse și critică absența dialogului real cu patronatele, sindicatele și societatea civilă. Într-un mod absolut netransparent documentul este ținut la secret”, a scris Victor Negrescu vineri pe Facebook.
Victor Negrescu susține că executivul european pune sub semnul întrebării viabilitatea reformelor propuse, dar și faptul că „acestea slăbesc reziliența și coeziunea societății românești”.
„Aceștia se arată surprinși și de costurile ridicate pentru serviciile de consultanță, achiziția de mobilier sau personalul suplimentar angajat în realizarea reformelor în contextul în care în paralel se propun tăieri de personal din sistemul bugetar”, susține reprezentantul PSD.
În opinia europarlamentarului PSD, PNL și USR au propus în PNRR „reforme neoliberale și măsuri de austeritate pe care nu le-a mai recomandat și nu le-a solicitat nimeni”.
„Ce este clar este că în afară de anumiți consultanți, toată lumea este nemulțumită de acest plan. Sindicatele, patronatele și majoritatea societății civile critică la unison PNRR-ul și modul în care a fost realizat. În acest context, guvernanții nu au legitimitatea de a negocia la secret aceste reforme”, mai scrie Victor Negrescu.
Ministrul Investițiilor, Cristian Ghinea, a anunțat, pe 31 mai, că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost transmis integral în sistemul informatic al Comisiei Europene, la ora 15.30. În total, a precizat Ghinea, sunt 240 de fișiere transmise.
Documentul a fost făcut public pe 2 iunie, iar premierul Florin Cîțu, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au prezentat proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență, cifrate la 29,2 miliarde euro.
Comisia Europeană a anunțat atunci că nu a respins PNRR trimis de România, așa cum au susținut liderii PSD după apariția în presă a unor documente în care Comisia a cerut clarificări României.
Executivul european a arătat însă că România a cerut o extindere a evaluării PNRR.
Premierul Florin Cîțu a anunțat, pe 29 iunie, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României va fi aprobat la toamnă.
„Cei de la Comisia Europeană intră în vacanță. Sunt vreo șase, șapte țări care vor avea PNRR la toamnă. Nu este nicio problemă, contează să luăm toți banii. Aprobarea va fi la toamnă. Acum sunt clarificări. Sunt detalii tehnice pentru a ne asigura că vom lua acești bani. Eu vreau să mă asigur că avem un plan foarte bun”, a spus Florin Cîțu la Digi 24.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii