G4Media.ro

Nelu Tătaru inventariază cauzele dezastrului de la Suceava: ”Distanțarea socială nu este…

Foto: Inquam Photos / George Călin

Nelu Tătaru inventariază cauzele dezastrului de la Suceava: ”Distanțarea socială nu este respectată în toată Suceava, dezordine girată de fost conducere DSP, relație încordată a conducerii spitalului cu personalul”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, într-un interviu pentru Digi24, că motivele pentru care Suceava a devenit un focar de infecție cu coronavirus sunt legate atât de probleme legate funcționarea sistemului  sanitar în județ, precum și de atitudinea generală a populației care nu a respectat normele de prevenție

”Nu era respectată distanțarea socială în spital după cum nu era respectată în toată Suceava (…) Sunt oameni pe stradă, nu poartă mască sau o poartă incorect”, a spus Nelu Tătaru, după cele două vizite făcute la Suceava.

Pe lângă afluxul mare de persoane venite din străinătate, o cauză importantă este că un număr mare de pacienți nu au declarat acest lucru, iar efectul a fost amplificat de faptul că nu au fost tratate neglijent normele de siguranță în interiorul sistemului.

”Această dezordine a fost girată de fosta conducere a DSP  Suceava, a fost și o relație încordată a fostei conduceri a Spitalului Județean cu personalul. S-au făcut anchete epidemiologice la un  moment dat și s-a pierdut șirul”, a mai spus Tătaru.

Ministrul a estimat că măsurile luate pentru remedierea situației își vor arăta rezultatele abia peste două săptămâni. ”Managementul militarizat va trebui asigurarea normelor și precauțiilor. Ele existau și înainte, dar nu erau puse în practică”, a conchis Tătaru.

Foto: Nelu Tătaru (Inquam Photos/ George Călin)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. De ancheta se ocupa parchetul, nu ministrul sanatatii.
    Exista deja mai multe dosare penale in lucru, vom vedea cand vor fi finalizate cine si cum va fi tras la raspundere.

  2. Flutur, Chirica, sparlamentarii au prioritate ca niște adevărați oameni de stat! Oare ce molimă am merita ca sa ne vina mintea la cap?

  3. Degeaba „pastram noi distanta sociala” si stam in casa, respectam Ordonantele Militare, mergem la paine pe semnatura, daca voi tot aduceti oameni in tara. Am citit ca acum ii repatriati pe cei din Spania, asta in conditiile in care acolo se moare pe capete.
    Cat timp noi, prostii care respectam legile, ne ascundem in case ca sobolanii, dar voi, guvernantii, aduceti diaspora acasa, la pulivara o sa relaxati restrictiile!

    • @Gabi
      Si daca erai tu in Spania, nu behaiai ca vrei acasa, la mama?
      Sau alegeai sa mori la groapa de gunoi, ca o jigodie?

    • sa inteleg ca pana la urma tembelul ala de Badalau stia el ce stia despre diaspora.

  4. Cam asa e @Gabi !

    Nu inteleg nici eu logica asta …

  5. ” @El
    3.4.2020 la ora 12:13 am
    sa inteleg ca pana la urma tembelul ala de Badalau stia el ce stia despre diaspora.”

    Aaaa nu @El , nu-l suspecta pe imbecilul ala manelist de asa previziuni ….

    Ar fi prea mult ..

  6. Clar, cetatenii sunt de vina in primul rand, vezi doamne nu poarta masca pe strada.
    Din recomandarile MAI:Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.

  7. Vad ca-s probleme cu pricepatorul la multi comentatori de pe aici.
    Cetatenii romani care se intorc din Spania sunt la fel de cetateni romani ca si onoratii comentatori de aici. Tot romani: aceleasi drepturi, aceeasi tara. E complet irelevant contextul, nu poate nimeni sa le refuze intoarcerea in tara lor. Nu sunteti mai romani ca ei doar pentru ca stati aici.
    P.S. Imediat dupa revolutie a aparut distinctia intre cine a mancat salam cu soia si cine nu. Vad ca sunteti in acelasi loc, nicio evolutie, nicio imbunatatire. Vai de fundul nostru…

    • Eu cred ca ai inteles gresit. Noi, cei care am ales sa nu plecam din tara, nu ne revoltam ca romanii din diaspora vor sa vina acasa. Noi ne revoltam ca ei ajung acasa, dar nu respecta izolarea la domiciliu, carantina, fac petreceri sau distrug mobilier in locurile in care sunt „carantinati”, sar pe fereasta si se duc naiba stie unde (din carantina institutionalizata), vin pana in Ungaria cu un mijloc de transport si apoi trec vama pe jos ( Nadlac), mint cu nerusinare si isi imbolnavesc familiile si implicit pe noi, etc! Apropo, am citit ca unu a cerut in carantina somon si vita
      ..cica e alergic si doar asta suporta stomacelul lui (informatie oficiala data de cei care se ocupau de cei cazati). Misto, nu?!
      Ai priceput?! Oamenii astia, care nu respecta regulile, o pot imbolnavi sau, fereasca Dumnezeu, omori pe mama ta – stau unu langa celalat la coada la paine, o pot imbolnavi pe nevasta-ta, cand se duce femeia sa iti cumpere tie mancare!
      Toti avem aceleasi drepturi, dar TOTI SUNTEM OBLIGATI SA RESPECTAM ACELEASI LEGI/REGULI!

    • Sunt destui care nu respecta regulile si printre cei care stau aici. Proportia e similara, daca nu identica.
      (Sper ca cel/cea care semneaza mai sus tot Gabi si vorbeste despre „adusul oamenilor in tara” e alta persoana decat dumneata, altminteri te contrazici urat.)

  8. cum adica *nu au fost tratate neglijent normele de siguranță în interiorul sistemului.*?

    adica sa inteleg ca tocmai respectarea normelor de siguranta a adus la aceasta situatie?

    cum adica relatia incordata a vechii conduceri cu angajatii? altfel spus, se certau aia ca prostii ( *ba p-a ma-tii, ba p-a ma-tii*) si i-a prins coronavirusul in plin scandal? m-am linistit, si eu care credeam ca este vorba de incompetenta manageriala…

    cum adica * s-au facut …si s-a pierdut sirul*? pesemne ca femeia de servici de dimineata le-a facut si aia de dupa-amiaza le-a pierdut sirul….nu au mai stat la rand analizele…

    ce exprimari ca sa ocoleasca spunerea adevarului!

    • Referitor la ce ai scris (scuze ca ma adresez la persoana a II-a) „a fost și o relație încordată a fostei conduceri a Spitalului Județean cu personalul.”
      Aicic este esenta feudala a societatii romanesti: sus, este feudalul (in acest caz putem sa-i spunem „managerul”) iar jos este masa larga de dependenti (sa le spun „slugi”?) care, desi duc greul si fac lucrurile sa se miste, sunt la discretia toanelor baronului. Baronul (pardon, „managerul”) a fost pus acolo tot de un baron (local), care la randul lui depinde de un baron central. Si iata ca asa avem imaginea societatii romanesti, care in secolul XXI arata ca si societatea din secolul XV. Ce Europa? Care EU? Sa nu mai zic de NATO!
      Dar de ce ma plang de Romania? Iata ca in Ungaria, Parlamentul (ales de popor, nu-i asa?) l-a investit pe Orban (Victor, pe numele lui) cu puteri dectatoriale! Ungaria, membra cu ifose in UE, Schengen si NATO! Iar UE nu are timp sa se sesizeze de ceeea ce se intampla!
      Dar sa revenim la Romania: se spune in zilele de azi ca pandemia este ocazia perfecta de resetare si de reasezare a societatii romanesti; dar cine sa o faca? Tot Ciolacu, Ponta, Tariceanu, Melescanu, Iohanis, Orban (Ludovic, de data asta), Olguta, Basescu ,sa nu mai zic de Iordache, Serban, cu trecere pe la Dorneanu, Enache… Ei sa faca resetarea, care sunt rezultatul si imaginea sistemului politic (si nu numai) din Romania de azi?
      PS: la un moment dat, speranta a fost USR; au avut grija unii USRisti (de exemplu Chichirau) sa ne risipeasca si orice urma de speranta: tot interesul propriu (alimentat de orgolii si IQ inferior) este cel care conteaza…
      Da, la final, ceea ce contraza: Iubesc Romania!

  9. A fost Neluțu in Suceava și timp de 5 minute cât a stat acolo, a deslușit toate misterele îmbolnăvirilor în masă. Asta înseamnă competență, bă băiatule!!! 5 minute i-a trebuit lui Colombo să rezolve misterul.

    • Alinuztu marsh in grota sa-ti numeri pungile si galetile adunate pentru munca destoinica dusa pt dezbinare in situatii critice. Tata Putin e mandru de tine.Ai pus tu vreun pai sa se indrepte situatia? Stai pe net te bati cu mana pe burta si ragai popcorn!

    • Mai trompeta pesedista, nici macar nu trebuia sa se deplaseze, dar ii impune functia!
      Este deja folclor competenta, inteligenta si bunul simt al functionarilor romani din orice institutie.

  10. De vină e DSP-ul .Băi Nulule de vină sunt directorii spitalului care au adus tot personalul de acasă să-l testeze pe doctorul Fluturaș.Băi Nulule chiar vă este frică să pronunțați numele Râmbu?Cine e ăsta băi Nulule e șeful mafiei de vă e frică ?

  11. Băi Nulule,de vină au fost directorii spitalului decorat de alt Nul.Ce vă face băi Nulule Râmbu ăsta de nu aveți curajul să-i pronunțați numele,e șeful mafiei ce aveți băi nulilor.

  12. !ion59

    daca ati *sapa* mai mult ati vedea cum de s-a *umplut * spitalul in cauza de coronavirus!

    si ca eroarea fostului director nu este doar asta…intrebati pe-acolo…prin Republica-Suceava!

    si atunci veti intelege de ce declaratia domnului ministru este una politica…

    • Pai iti spun eu ca sunt intrun judet vecin. In Republica Suceava nu se misca politistul sa iti dea permisul de conducere daca nu decartezi in euro. La spital aceeasi poveste. E un oras cu multzi tzaranoi hotzi si puturoshi!!!

  13. !eu_insumi

    descriere corecta, solutie gresita pentru ca o produceti in aceeasi paradigma a politicului, sa pleca aia sa vina ai nostri!

    solutia este depolitizarea institutiilor publice!

    in Marea Britanie, la alegerile generale se schimba 150 de posturi/oameni, la noi se schimba intre 200.000 si 300.000

    politizarea institutiilor publice este modul în care filialele partidelor isi atrag sustinatori, asigurandu-i ca daca castiga alegerile le vor da posturi….

    consecinte: politicianisme si incompetenta pe functiile publice…

    meritocratie si nu politizare!

    • Eu am pus intrebarea cine sa faca depolitizarea? Foarte corect, „meritocrati si nu politizare”. Dar cine sa faca trecerea la meritocratie? Nu-mi vine sa cred ca toti pe care i-am enumerat maine isi vor pune o galeata de cenusa in cap si vor iesi pe strada sa declare ca se dau la o parte si cer sa vina cei competenti in locul lor!
      Dar ce este meritocratia? Nu scrie pe fruntea nimanui daca este sau nu competent. Sunt curios cum se face la nemti promovarea competentelor. Sau la sud-coreeni. Sau la japonezi. Probabil ca acolo cineva care pare competent primeste initial ceva de rezolvat. Daca nu reuseste, probabil este incompetent (sau competenta lui nu trece de un anumit nivel). Daca reuseste, primeste ceva mai dificil s.a.m.d.
      Dar la noi, competenta creste odata cu accederea pe o noua treapta sociala. Urci o treapta (nu are importanat cum, poti sa o cumperi, poti lingusi pe cine trebuie, te culci cu decidentul etc), imediat competenta ta creste. Si din pacate acest lucru este adevarat peste tot…
      Iubesc Romania!

  14. !sandu

    asta este un lucru usor de remediat, daca se doreste….

    faci o echipa de politisti curati, deghizati in cetateni obisnuiti, o brigata anticoruptie si nu-ti trebuie multe *accidente* ca sa cureti politia, institutiile publice…

    imi povestea cineva din Australia cat de corecti sunt functionarii de-acolo…

    explicatia? ei nu stiu daca cel din fata lor este ultimul boschetar sau cel mai bogat om din oras! si se tem…

    cam asa ceva ne trebuie daca vrem sa asanam societatea…

    oricum parca si mie imi vine a spune ca nu intamplator la Suceava este ce este

  15. Deci concluzia: avem de toate, victimele sunt de vina, ne descurcam, voi gura mica. Spre deosebire de Colectiv, acum chiar sunt sanse s-o pateasca si dintre ei, boierii acestei tari. Nu doresc raul nimanui dar uneori raul e necesar.

  16. N-a fost şi săptămâna trecută trei zile ?
    De ce a trebuit să meargă din nou ? De pe o zi pe alta, de când a devenit ministru s-a făcut mai competent ?

    • Bineinteles ca a devenit mai competent! Nu traiesti in Romania?
      PS: a se vedea comentariul meu de mai sus. Ma bucur ca cineva este de acord cu mine!

  17. !eu_insumi

    suntem intr-un moment, cum bine spuneti, de *reasezare*…imi place sintagma, am abandonat-o pe aia de *resetare*!

    doua sunt directiile, amandoua provin din agenda publica sunt cum spun unii din *societatea civila* desi *declic* si *rezist* au facut praf conceptul, prin politizare..de aceea prefer termenul de *agenda publica*

    una, generala, ii zic, subtantiala, care vizeaza constiinta fiecaruia, de ce vrem sa traim si cum vrem sa traim, in ce lume vrem sa traim….si aceste intrebari trebuie sa le puna constant *vocile*…tarii.

    .tara are nenumarati intelectuali poupincouristi, care incurca apele, dar are si *voci* care trebuie identificate si lor trebuie sa le facem loc..

    alta, instrumentala, presiune publica pe partide…ca in agenda politica sa apara problema problema meritocratiei, sa nu poate fi evitata

    ca sa apare acolo trebuie sa apara in agenda publica, ea nu este aici, eu pe acest forum am inceput sa spun atac toate luarile de pozitie care politizeaza discursul..

    avem de lupta cu istoria…modernizarea Germaniei s-a facut pe fond protestant ( eu sunt ortodox, sa ne intelegem!) asta presupunand ca omul are in raport cu munca o relatie sacrala, pentru ca notiunea de salvare mesianica a fost transformata de Luther in vocatie profesionala….

    nu avem nici mostenirea filosofica de tip britanica, a lui Hobbes si Locke pentru care libertatea inseamna respectarea legii…caci doar respectarea legii il impiedica pe cel de langa mine sa ma blocheze in actiunea mea, adica in libertatea mea…

    uitati-va la mineriada tefelista din 10 august 2018..a unei mase de anonimi cu staif, care si-a spus ca ea este poporul si care a decis ca trebuie sa ocupe Piata Victoriei…sa blocheze ea circulatia, adica sa-i impiedice pe ceilalti sa treaca pe-acolo, ca asa vor muschii lor…

    ce lege? cum adica lege?

    am patit-o odata cand muncitorii dintr-un mare oras au ocupat un DN..si-si cereau drepturile salariale, erau organizati de un sindicat…au stat ore bune acolo….dar aici? aici nici macar nu era un organizator care sa-si asume situatia.anonimii lui Farfuridi si Branzovenescu..

    exista o doza remarcabila de lichelism la intelectualul roman!

    ca atare, dificultatea ajungerii la ideea meritocratiei este mult mai mare decat opozitia politicienilor, din agenda politica, ea provine din lichelismul traditional al intelectualitatii noastre….

    cand comunistii germani au intarziat la un congres al Cominternului Stalin i-a intrebat ce s-a intamplat si ei au spus pai am pierdut trenul caci era coada mare la casa de bilete! la care Stalin a spus ca nemtii astia nu vor fi in stare sa faca o revolutie caci n vor sa calce iarba!

    intr-un anume sens, da, nemtii respectau legea si doreau sa faca o schimbare radicala sociala prin respectarea ideii de libertate!

    la 10 august 2018 minerii-tefelisti erau cu totii sub umbrela lui Stalin!

    • Vreau numai sa comentez cateva cuvinte: „alta, instrumentala, presiune publica pe partide”.
      Presiunea exista! A existat din primul moment al fugii lui Ceausescu; dar politicul, fara de care nu exista nimic in Romania, pur si simplu ignora aceasta presiune.
      Sa luam un exemplu: referendumul lui Basescu referitor la Parlament cu 300 de membrii. Cred ca ideea este acceptata in proportie uriasa de romani, dar este ignorata de politicieni, oricare ar fi acela. Nu pomenesc aici decat de fostul sef de partid liberal, Crin Antonescu.
      Sau Sectia speciala: toata Europa spune ca existenta ei este impotriva statului de drept. Noul ministru al justitiei nu are o parere personala despre activitatea SS, deci incepe sa ceara informatii de la cine vrei si nu vrei (de parca aum a aterizat in Romania din Trinidad Tobago unde a stat in izolare 25 de ani). Si pana la urma, nu a modificat nimic
      Cele 2 exemple cred ca sunt de ajuns referitoare la presiunea pe partide. Daca vrem sa modificam ceva, ar trebui sa umblam la toate mecanismele puterii din Romania, caz in care toti detinatorii de posturi si functii ar pica. Ar pica toti cei care stiu cum functioneaza, cine pe cine are, unde trebuie sa ungi si cu cat.
      Asa ca „resetarea” nu stiu cum s-ar face. De catre cine. Cu ce mijloace. Si cum ar reactiona
      societatea.
      Iubesc Romania!

  18. @eu_insumi

    apreciez modul politicos de a purta un dialog!

    sigur ca putem discuta despre cum trebuie facuta presiunea …politicul nu va reactiona decat in momentul in care agenda publica inclina radical spre un lucru si in interiorul politicului exista un partid care preia mesajul…si atunci sunt sanse ca in spaima data de competitia politica sa se miste ceva…

    exemplele date nu ma conving, mai bine zis ma conving de opusul…

    iau exemplul cu ideea parlamentului de 300…Lenin a spus-o: de ce as avea nevoie de Duma ( parlament) cand am Comitet central, de ce as avea nevoie de Comitet central cand am la dispozitie Biroul executiv, de ce as avea nevoie de Biroul executiv daca sunt eu?

    cam asa si cu parlamentul de 300..presedintele controleaza guvernul ( vrea guvernul meu!), guvernul vrea parlamentul lui, prin urmare presedintele are parlamentul lui! o singura camera, 300 de insi, majoritatea parlamentara a lui….cu doua camere, lucrurile se dilueaza…se amana, se mai gandesc…se uita sa vada ce zice opinia publica….

    rostul parlamentului nu este sa ia decizii rapide, ci sa ia decizii intelepte, mai mult, el este valoros pentru ca poate frana o decizie proasta sa o poate schimba..

    ce inseamna ca legea a iesit intr-un fel de la o camera si a fost modificata la cealalta camera care este for decizional…?

    pai avem chiar cum pe tapet o decizie legata de detinuti…daca era parlament de 300 nu se mai putea face nimic…

    iar democratie inseamna distributia puterii, nu concentrarea ei…

    cat priveste sectia de investigare a magistratilor….si aceea de inspectie judiciara….

    am mai spus-o….toate golanelile si ilegalitatile care au fost savarsite in tara au fost legalizate de judecatori de aceea ei nu doresc sa fie controlati….ia cititi stirea despre *CSM a aprobat pensionarea Claudiei Silinescu Gherbovan, *..

    pai daca s-ar relua din noul anchetarea credeti ca i s-ar face rau justitiei romane?

    • Legat de „rostul parlamentului nu este sa ia decizii rapide, ci sa ia decizii intelepte, mai mult, el este valoros pentru ca poate frana o decizie proasta sa o poate schimba..”
      Stiti ca a fost o speta la Curtea constitutionala legata de completele de 5 judecatori. Referitor la aceste complete, exista (si in clipa de fata !) doua legi (!) de constituire a completelor: una cere specializare pe cazuri de coruptie , alta nu. Iar onorata Curte constitutionala a adus decizia care in mod clar favoriza inculpatii…
      Adica o speta, doua legi diferite. Cum este posibil? Curtea constitutionala ce pazeste? Nu este treaba ei sa indrepte legile daca sunt strambe? Si asta in cazul Parlementutlui cu 2 camere care, conform celor scrise de tine, face si analizeaza, gandeste si dezbate, lungeste si viseaza, etc.
      Iar referitor la” Parlamentul meu, Guvernul meu”: democratia , asa cum este ea acum, este reprezentativa. Ea a fost participativa in Grecia antica, unde fiecare cetatean al cetatii era chemat sa ia parte la treburile obstii. Azi, esenta o formeaza partidele. Care, prin definitie, reprezinta interesele unor grupuri de cetateni. Cred ca este firesc ca partidele sa aibe ca tel castigarea majoritatii, pentru a reusi sa promoveze scopurile grupurilor pe care la reprezinta. Iar de aici ajungem la alta discutie: ce este puterea, cum se exercita ea, ce rol are individul in exercitarea puterii. Si mai ales, pana unde se poate exercita puterea, ce este excesul de putere. Intreabati un politician daca are destula putere si va spune ca nu are destula. Nu va reusi sa spuna de ce, dar va divaga 2 ore pe aceasta tema.
      In concluzie, nu organizarea Parlamentul in uni sau bicameral da calitatea guvernarii, ci calitatea intrinseca a Parlamentului (calitatea parlamentarilor). La asta contribuie calitatea institutiilor, a legilor aduse, a constiintei fiecaruia.
      Dar nu mai divaghez, probabil nu sunt cel mai in masura sa continui. Un dialog cu dn-ul Parvulescu poate ca ar fi mult mai relevant. Eu oricum il apreciez in mod deosebit.
      Iubesc Romania

  19. !sandu

    am uitat sa va spun ceva…apropo de ce ati scris…

    circula vorba ca la Suceava un post de asistenta costa 10.000 euro…

    ceea ce se intampla acolo are o stransa, foarte stransa legatura cu coruptia din spital..

    si acum se striga * suntem uitati!*…nu striga nimeni * suntem patati!*

  20. V rambu, ramane pricipalul vinovat pentru ce s-a intamplat in spitalul Suceava. A condus unitatea 12 ani in mod autarhic, despotic, nu competent. S-a ocupat direct de toate problemele, nu colaborat cu subordonatii, nu a delegat nimic concret acestora. S-a ajuns sa se spuna ca nu cadea o frunza din copac, iar omul de serviciu nu o ridica fara aprobarea sa. Si nu trebuie nici sprijinul celor abilitati sa-l controleze din M.S. si C.J. prin indolenta, incompetenta si interes diverse.

  21. !florian

    daca esti intr-o barca impreuna cu alti 19 persoane si la un moment dat 15 se aseaza pe o parte a barcii, nu sunt oare sanse mari ca barca sa se rastoarne!

    iar daca conducatorul barcii nu vede si nu face nimic in acest sens, poate barca sa nu se rastoarne?

    cam asa si la Suceava….

    Suceava, o comunitate corupta (*Republica de la Suceava*)..intre 2002 si 2010 promovarea la Bac a fost in jur de 95 la suta, un examen egal o suta de euro, cu cel putin 20 de procente peste media nationala..scazand la 65 la suta dupa introducerea masurilor luate de domnul Funeriu, deci un profesor pleca din Bac cu cel putin 3000 euro, pe clasa..constiinta profesionala in acest caz?

    coruptie care exista si la nivel de spital…am auzit ca mita pentru a ocupa un post de asistenta era de 10.000 euro..constiinta profesionala?

    si cu un manager autoritar, incompetent pe post, sprijinit de structuri ( sef al garzii financiare in 1992…

    sucevenii ar trebui sa-si puna serioase probleme de constiinta, aruncarea vinii exclusiv pe manager este un mod de adormire a constiintei