Ministrul Sănătății: Am cerut închiderea Sucevei pentru că în jur de 1000 de persoane pe care le considerăm infectate umblă libere prin oraș/ A fost o transmitere comunitară accelerată cauzată de pacienți și erori de management
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut declarații despre criza din Suceava după ce situația a escaladat în ultimele zile, iar orașul a fost introdus în carantină luni noapte prin Ordonanța Militară nr. 6. O treime din numărul de morți (21) și mai mult de un sfert din numărul pacienților infectați (593) au fost raportați în Suceava.
Nelu Tătaru a declarat că Suceava nu poate fi încă asemănată cu Lombardia de România, dar că dacă nu s-ar fi luat măsurile necesare la timp și dacă orașul nu ar fi fost închis, cel mai probabil scenariile ar fi fost similare.
Ministrul Sănătății a declarat că situația din Suceava a fost cauzată de managementul prost, dar și de nerespectarea izolării de către localnici. Tătaru a menționat că mai există două focare mici, la Deva și Arad.
Principalele declarații:
- A fost o transmitere comunitară accelerată din cauza persoanelor, dar și a erorilor cadrelor medicale și a unor anchete epidemiologice care nu și-au mai găsit finalitatea, având în vedere medicii afectați de COVID-19.
- Am găsit un DSP fără personal. Rezultatele testării au venit în general astăzi.
- Multe decese au fost raportate după ce am plecat, dar am solicitat să verificăm toate decesele, inclusiv prin necropsie.
- Managementul a fost doar o parte, avem persoane care nu au respectat izolarea, carantina. Avem în jur de 1000 de persoane pe care le considerăm infectate și umblă libere prin Suceava. Tocmai de aceea am cerut carantinarea.
- Nu ne gândim la testarea populației din Suceava, avem anchete în desfășurare.
- Nu vreau să mă gândesc că se creează un precedent în criza medicală, noi o să asigurăm tot ce e nevoie.
- Avem 2500 de paturi în spitalele de boli infecțioase. Vor fi paturi în momentul în care începem să externăm cazurile ușoare, asimptomatice, vom decongestiona spitalele.
- Când vor intra în funcțiune și spitalele suport vom avea peste 7000 de paturi.
- (dacă Suceava e Lombardia de România) Nu suntem încă acolo, dar dacă nu închideam Suceava și nu asigurăm anchete corecte putem ajunge acolo.
- (dacă se teme pentru sănătatea lui) Este o provocare destul de mare cu care nu ne-am mai întâlnit niciodată. Dacă ne gândim doar la sănătatea noastră nu am reuși să ducem la bun sfârșit.
- La Suceava au fost mai mulți pacienți zero, s-au întors mulți din afară și au găsit peste 90 de cadre medicale infectate. A fost un cumul de nereguli și de nerespectări ale restricțiilor.
- Sunt focare mici la Deva, Arad, unități sanitare, dar nu de nivelul Sucevei
- (Câte patru există în secțiile de Terapie Intensivă) 1600 de paturi ATI care au și ventilatoare.
- În acest moment avem o capacitate de 2000 de teste pe zi, dar cele care au intrat în producție nu au încă capacitatea să producă maximul. Momentan facem 1600-1700 teste pe zi, depinde de fiecare centru în parte.
- (Să își facă românii planuri de 1 Mai?) Nu. Să ne asculte și să aibă încredere în noi pentru că tot ce facem este spre binele lor.
- (mesaj pentru medici) Le mulțumesc pentru tot ce fac și îi rog să nu dezamăgim acest popor într-o perioadă de criză prin care trecem împreună. Îi asigurăm că facem pentru ei tot ce depinde de noi.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii