Nemulțumită de operatorul de salubritate, Primăria Sectorului 6 vrea să înființeze o administrație care să gestioneze serviciul de curățenie/ Mai are nevoie de avizul Consiliului General al Capitalei
Nemulțumit de modul în care este făcută curățenia în Sectorul 6 și mai ales de tarifele percepute de operatorul de salubritate (Urban SA), primarul Ciprian Ciucu intenționeză să înființeze o Administrație care să gestioneze serviciul de salubritate. Proiectul a fost votat de consilierii locali și urmează să fie dus în fața consilierilor generali.
„Prin înfiinţarea Administraţiei Serviciului Public de Salubrizare Sector 6, se vor putea face economii în raport cu sumele cheltuite prin contracte cu societăţi de salubrizare private, se va obţine o creştere a calităţii serviciului, iar Sectorul 6 va avea un control deplin în ceea ce priveşte activitatea de salubrizare.”, se arată în proiectul votat în Consiliul Local al Sectorului 6.
Din același proiect mai aflăm că după ce a analizat situația existentă a salubrizării stradale şi a deszăpezirii de pe raza Sectorului, Primăria a ajuns la conluzia că serviciile nu sunt îndeplinite așa cum trebuie.
Instituția reproșează operatorului de salubritate că:
- procentul ridicat al operațiilor executate manual comparativ cu cele executate mecanizat (de ex. aproximativ 86% din activitatea de măturat se execută manual), procent ce generează costuri foarte mari cu forța de muncă şi o calitate scăzută a prestației; nerespectarea unei hotărâri privind înlocuirea măturatului manual cu aspiratul mecanizat, în vederea îmbuntățirii calități aerului;
- dependență rezultatelor operațiilor executate de factorul uman sau de limitările materiale care pe o piață cu o populație activă din ce în ce mai îmbătrânită face ca îndeplinirea indicatorilor să se realizeze cu mare greutate printr-o supradimensionare a schemei de personal, lipsa unor investiții în echipamente moderne de măturat mecanizat, aspirat, spălat şi de strâns, curățat, topit zăpada;
- costuri mari cu întreținerea unor echipamente cu un grad crescut de uzură și consumuri mari de combustibil, costuri ce se reflectă în tarifele practicate; numeroase probleme identificate de către controalele Curții de Conturi soldate cu obligativitatea recuperării unor sume cosiderabile de la actualul operator; neadaptarea programelor de curățenie stradală în funcție de noile tendințe de dezvolatare urbană a ultimilor ani, utilizându-se programe şi orare ce nu mai corespund nevoilor locuitorilor Sectorului 6; tendința de a maximiza profitul companiei prin reducerea calității prestației”.
Activitatea de salubrizare stradală în Sectorul 6 este asigurată de SC Urban SA în baza unui contract de servicii din 1999 încheiat cu Primăria Capitalei şi a actelor adiţionale aferente încheiate în perioada 2000 – 2001 cu municipalitatea şi în perioada 2002 – 2021 cu Primăria Sectorului 6.
Până la această oră, reprezentanții societății Urban SA nu au fost de găsit pentru a ne oferi un punct de vedere. Îl vom publica în măsura în care îl vom primi.
Cu alte ocazii, Primarul Ciprian Ciucu a estimat că în aproximativ patru ani vor fi făcute economii de circa 80 de milioane de lei prin înfiinţarea unei entitati care va avea patru obiecte de activitate: salubritate stradală, deszăpezire, ridicarea deşeurilor de la ADP şi operarea staţiei de sortare a deşeurilor.
Singura primărie de sector care are propria firmă de salubritate este cea din Sectorul 3, condusă de Robert Negoiță.
In vara acestui an, tariful gunoiului menajer (în vigoare din anul 2007) a fost majorat în Sectorul 6 cu 63%. De la 7,11 lei/persoană/lună, la 11,64 lei/persoană/lună. În referatul atașat proiectului de hotărâre, creștere tarifului la gunoi e justificat de mărirea taxei pe care firma de salubritate o plătește pentru depozitare.
După închiderea gropii de gunoi de la Rudeni de către IRIDEX, firma de salubritate care are contract cu Primăria Sectorului 6 a fost nevoită să transporte gunoiul la Depozitului Ecologic Vidra, care taxează mai scump, adică 200,63 lei/tonă (fără TVA), față de 110 lei/tonă (fără TVA) cât plătea depozitului Iridex. De asemnea, taxa pentru populație s-a majorat și pentru că s-a introdus contribuția pentru economie circulară, o taxă de 80 de lei/tona de gunoi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii