Nepotism la olimpiadă. Un profesor a fost evaluator la Olimpiada de Muzică pe București, deși fiul său era înscris în concurs, lucru interzis de regulament: Inspectoratul trebuie să vă dea explicații, nu eu / Șefa comisiei de organizare știa de incompatibilitate, dar abia acum a cerut explicații
Un profesor de muzică de la Colegiul Național „Dinu Lipatti” din Capitală a fost membru în comisia Olimpiadei Naționale de Muzică, faza zonală, pentru clasele III-VIII, susținută între 7 și 10 martie, în condițiile în care fiul său, elev pe care îl și pregătește la clasă, a participat la această competiție, potrivit documentelor obținute de Edupedu.ro. Regulamentul olimpiadelor și concursurilor școlare naționale interzice acest lucru. Contactat pentru un punct de vedere, profesorul care a fost în comisia care l-a evaluat și pe fiul său spune că „nu era nicio încălcare a regulamentului” și că nu avea ce să facă, dacă a primit hârtie de la inspectorat să se prezinte la comisie. Atât inspectoratul școlar București, cât și Ministerul Educației ar fi fost sesizate de mai mulți profesori, despre incident. Secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru a declarat că nu știa de situație, iar inspectoarea școlară generală adjunctă de la ISMB, Teodora Bentz, președintă de comisie la Olimpiada de Muzică, a declarat că a primit sesizare mai demult. Procedura de verificare a fost declanșată abia acum, când Bentz a fost contactată de Edupedu.ro.
Pe 2 martie 2023, profesorul de muzică Cristian Petrișor de la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București a fost numit membru în comisia de evaluare a Olimpiadei Naționale de Interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale pentru clasele III-VIII, la faza zonală desfășurată în zilele 7-10 martie. Potrivit deciziei nr. 673 din 02.03.2023, semnată de Inspectorul Școlar General din Capitală, Vlad Drinceanu, în care este aprobată „Comisia (juriul) de organizare și evaluare” pentru această fază de selecție, ținută la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” unde predă Cristian Petrișor, profesorul este trecut ca membru la secțiunea „Suflători – Lemne și Instrumente populare”.
Foto: Extras decizia ISMB nr. 673 din 2 martie pentru numirea comisiilor de la olimpiada zonală de muzică
Conform programului de la etapa zonală, publicat pe cnadl.ro, site-ul Colegiului „Lipatti” din București, pe data de 7 martie au avut loc audițiile pentru secțiunea „Suflători – Lemne și Instrumente populare”. Printre cei cinci elevi cărora Petrișor le predă la clasă și care au participat la faza aceasta de olimpiadă, la diferite secțiuni, la specializarea „Suflători” este și fiul său, elev în clasa a V-a.
Foto: Lista participanților la faza zonală a Olimpiadei Naționale de Muzică, București, 7-10 martie 2023 (fragment):
Conform metodologiei cadru de organizare și desfășurare a competiţiilor şcolare, articolul 23, la orice etapă a unei olimpiadei școlare, „locală, judeţeană/ a sectoarelor municipiului Bucureşti, interjudeţeană/regională şi naţională, nu pot fi membri ai comisiilor de organizare şi evaluare şi de soluţionare a contestaţiilor, respectiv ai Comisiei centrale a olimpiadei, cadrele didactice care au în competiţie rude şi afini până la gradul al III – lea inclusiv”.
”(3) La toate etapele olimpiadelor naţionale, membrii comisiilor vor da o declarație scrisă prin care să își asume respectarea condiţiilor menţionate la alin. (1) și (2). Modelul declaraţiei este prezentat în anexa, care face parte integrantă din prezenta metodologie-cadru”, mai scrie în actul normativ.
Potrivit surselor Edupedu.ro, profesorii din comisia secțiunii „Suflători” de la olimpiada de muzică nu ar fi primit să semneze aceste declarații, la presiunea lui Petrișor, care ar fi susținut că prevederea nu se aplică la faza zonală. Președinta comisiei de organizare a olimpiadei a susținut, însă, în primă fază, că profesorii au semnat declarațiile, pentru ca o zi mai târziu să-și nuanțeze afirmațiile făcute pentru Edupedu.ro.
Citește mai mult pe Edupedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii