G4Media.ro

Neuralink, cum funcționează Telepathy, cipul pe care Musk l-a implantat în premieră…

Sursa foto: Captură video

Neuralink, cum funcționează Telepathy, cipul pe care Musk l-a implantat în premieră într-un creier uman / ”Vă permite să vă controlați smartphpone-ul doar cu gândul”

Un implant cu 64 de fire, 1.024 de electrozi și o baterie fără fir. Telepatia va ajuta persoanele cu deficiențe motorii să controleze smartphone-urile și computerele doar cu puterea gândului, acesta este Neuralink, dispozitivul anunțat de Elon Musk, notează Corriere della Sera.

Un pas în viitor. Sau, cel puțin, aceasta este avanpremiera viitorului pe care Elon Musk o oferă lumii într-o postare pe care a publicat-o pe X: pentru prima dată o persoană ar urma să primească un implant Neuralink, ambițiosul proiect fondat de miliardar în 2016.

Primul produs al companiei se numește „Telepathy” și promite să conecteze oamenii cu mașinile, ca în cele mai bune povești science-fiction.

Un implant compus din discuri mici și o serie de fire. Dispozitivul, care traduce semnalele creierului în acțiuni pe un computer, „vă permite să vă controlați smartphpone-ul sau computerul și, prin intermediul acestora, aproape orice alt dispozitiv doar cu gândul”, așa îl descrie Musk în anunțul făcut pe rețeaua de socializare pe care o deține (și care a fost ulterior împărtășit de contul oficial Neuralink).

Nu se cunoaște identitatea primei persoane care va fi supusă experimentului, dar ar putea fi vorba de cineva forțat la imobilitate din cauza unei leziuni la măduva spinării.

”Primii utilizatori vor fi cei care și-au pierdut folosirea membrelor”, comentează miliardarul. În septembrie, a fost deschisă căutarea de voluntari: ”Persoanele cu tetraplegie din cauza unei leziuni a măduvei spinării cervicale sau a sclerozei laterale amiotrofice (ALS) pot aplica”, se arată în postarea publicată de Neuralink.

Implantul Neuralink este alcătuit din cinci elemente: o capsulă exterioară (cea care conține implantul și este instalată în creier) care este „biocompatibilă”, o baterie care poate fi încărcată din exterior, cipurile și componentele electronice care traduc semnalele creierului și le transmit dispozitivelor și, în sfârșit, cei 1024 de electrozi distribuiți pe 64 de fire ultra-subțiri care sunt conectate la creier.

Instrumentul este un lucru, dar operația este o altă poveste. Implantarea firelor de dimensiuni microscopice poate fi făcută doar de un robot: optică ultrasensibilă și un ac „mai subțire decât un fir de păr” pentru a „țese” circuitele în creier.

Implantul este apoi conectat la o interfață între om și mașină care permite pacientului-utilizator să efectueze acțiuni pe un ecran prin gândire.

Înainte de 2022, compania nici măcar nu ar fi trimis o cerere de aprobare pentru testare. Iar prima încercare a eșuat și ea: cererea inițială fusese de asemenea respinsă din cauza îngrijorărilor legate de siguranța plantei. Printre îndoielile care au motivat respingerea se numărau posibilitatea ca implantul să nu poată fi îndepărtat de la pacient fără leziuni permanente ale creierului și siguranța bateriilor cu litiu folosite pentru funcționarea dispozitivului.

Probleme care au fost în cele din urmă rezolvate, având în vedere că agenția americană a dat undă verde Neuralink în luna mai a anului trecut. Iar din septembrie, căutarea de voluntari: „Studiul Prime va evalua siguranța implantului nostru și a robotului chirurgical. De asemenea, va studia funcționalitatea interfeței noastre creier-computer”, se putea citi în anunțul din toamna anului trecut.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Iti folosesti creierul pe post de mouse, genial. Nu stiu de ce trebuie sa fie atat de invaziv si bagat in creier efectiv, doar ca sa para interesant? Proiecte de astea cu citirea undelor cerebrale exista de cand lumea si se pot face si cu dispozitive exterioara, nu trebuie sa ii bage unui un electrod in creier.

  2. Cip de un kilobyte ( 1024 ). Voluntarii care se vor oferi, vor avea în creier un cip primitiv Chiar de ce în creier ? De ce nu-și instalează Musk unul ?