G4Media.ro

New York și New Jersey au redevenit centrul infecțiilor cu coronavirus din…

sursa foto: Pexels

New York și New Jersey au redevenit centrul infecțiilor cu coronavirus din SUA. Printre cauze: relaxarea restricțiilor și noile variante ale virusului

New York și New Jersey au revenit pe lista statelor americane cu cele mai mari rate de infecții cu coronavirus, la exact un an după ce au fost epicentrul global al pandemiei. În ciuda eforturilor de vaccinare a populației, niciunul din cele două state nu a văzut o reducere dramatică a infecțiilor: New Jersey a raportat aproximativ 647 de cazuri noi pentru fiecare 100.000 de rezidenți în ultimele 14 zile, în timp ce New York are în medie 548 de cazuri. Experții se tem că statele americane se redeschid prea repede și locuitorii nu mai respectă cu strictețe regulile anti-COVID impuse de autorități, în condițiile în care variantele mai periculoase ale virusului continuă să se extindă cu repeziciune.

Cele două state se situează acum pe locurile 1 și 2 în ceea ce privește numărul de infecții pe cap de locuitor în Statele Unite. Deși campania de vaccinare s-a intensificat în ultima perioadă, numărul de infecții noi din New Jersey a crescut cu 37% în puțin mai mult de o lună, ajungând la circa 23.600 de cazuri la fiecare șapte zile. Aproximativ 54.600 de locuitori din New York au avut rezultate pozitive pentru virus în ultima săptămână, număr care a început să crească constant de la mijlocul lunii februarie.

Statul New Jersey a raportat aproximativ 647 de cazuri noi pentru fiecare 100.000 de rezidenți în ultimele 14 zile. New Yorkul are în medie 548 de cazuri.

Situația din New York și New Jersey reflectă o tendință națională, după ce Statele Unite au înregistrat un număr din ce în ce mai mare de cazuri în ultimele zile. Astfel, America înregistrează în medie aproape 62.000 de cazuri de infecții cu COVID-19 pe zi, în creștere față de 54.000 de cazuri zilnice în urmă cu două săptămâni.

Profesorul și neuroepidemiologul Sean Clouston de la Universitatea Stony Brook a declarat că numărul crescut de cazuri noi se înregistrează îndeosebi în rândul persoanelor mai tinere. Specialistul a afirmat că, de exemplu, tinerii nu se pot vaccina în New York decât dacă suferă de afecțiuni specifice sau lucrează în anumite joburi considerate ca fiind „esențiale.” El a spus că, cel mai probabil, ratele lor de infectare vor scădea după ce vor deveni eligibili să primească vaccinul.

Deși sunt într-o situație delicată, niciunul dintre cele două state nu se confruntă cu o situație similară cu cea din primăvara trecută, când spitalele lor au fost foarte aproape de colaps din cauza numărului mare de pacienți, în timp ce morgile nu mai făceau față deceselor. În plus, la fel ca și restul Americii, New York și New Jersey se află în prezent într-o situație mult mai bună decât cea din luna ianuarie, când s-a înregistrat vârful pandemiei din perioada de iarnă.

Dar lipsa de progrese sau chiar regresul din ultimele săptămâni au provocat temeri legate de faptul că statele americane se deschid prea repede și oamenii au lăsat garda jos, în condițiile în care variantele potențial mai contagioase ale virusului se răspândesc cu repeziciune.

Restricții relaxate

De exemplu, în februarie, guvernatorul de New York, Andrew Cuomo, a permis celor mai mari stadioane din stat să găzduiască din nou evenimente sportive și concerte, deși la doar 10% din capacitatea normală. Cinematografele din New York au primit permisiunea de a se redeschide, în timp ce restaurantele pot funcționa acum la o capacitate de 50% în orașul New York și la o capacitate de 75% în alte părți din stat. De asemenea, s-au reluat și cursurile de fitness în interior.

La rândul său, guvernatorul statului New Jersey, Phil Murphy, a permis o redeschidere similară a afacerilor. Restaurantele din stat au fost și ele autorizate să funcționeze la jumătate de capacitate, în timp ce frizeriile, saloanele de coafură și alte companii din domeniul îngrijirii personale și-au reluat și ele activitățile.

Agenția AP, care a scris despre acest subiect, a precizat că situații similare se înregistrează și în alte părți din America. Utah, Alabama, Arkansas și Indiana vor renunța la obligativitatea purtării măștii pentru față la începutul lunii aprilie, ele alăturându-se unor state precum Arizona, Texas, Mississippi, Montana și Iowa care au eliminat deja această obligativitate în ultimele săptămâni. De asemenea, unele dintre aceste state permit companiilor să funcționeze la capacitate maximă.

Una dintre puținele excepții s-a înregistrat în Illinois, unde directorul de stat pentru sănătate publică a subliniat vineri necesitatea de a purta măști și de a păstra distanța fizică pe fondul creșterii cazurilor și internărilor. Numărul total de cazuri confirmate și cazuri probabile de boală în acest stat a depășit vineri cifra de 3.000, pentru prima dată în șapte săptămâni, iar spitalizările au crescut cu 15% în ultimele cinci zile.

Numărul de persoane din New York spitalizate cu după ce au contractat virusul s-a ridicat la aproximativ 4.600 de la mijlocul lunii martie. Spitalele din New Jersey raportează aproximativ 2.200 de pacienți – cu aproximativ 300 mai mult decât în ultimele două săptămâni. Acest lucru a făcut ca guvernatorul Murphy să declare că amână eliminarea restricțiilor.

„Infecțiile se răspândesc mai repede, iar ratele noastre de vaccinare se îmbunătățesc în fiecare săptămână, dar cu siguranță ele nu sunt acolo unde vrem noi să fie,” a spus Bruce Farber, șef al Departamentului de boli infecțioase, sănătate publică și epidemiologie pentru Northwell Health, o rețea integrată de sănătate, cea mai mare de acest fel din New York.

Primarul orașului New York, Bill de Blasio, s-a întrebat dacă guvernatorul statului, Andrew Cuomo, relaxează restricțiile „din motive politice,” în ciuda motivelor reale de îngrijorare. Guvernatorul democrat se confruntă în acest moment cu cereri de demisie din cauza acuzațiilor de hărțuire sexuală aduse de cel puțin șapte femei, iar criticii nu exclud faptul ca el să încerce să abată atenția de la acest scandal cu acțiuni anti-restricții.

AP a notat însă că primarul de Blasio însuși a anunțat că 80.000 de angajați ai orașului se vor reîntoarce la muncă începând cu luna mai.

Mediatorul public din New York, Jumaane Williams, a cerut statului New York să amâne planurile de redeschidere. „Cer guvernatorului să ia în considerare știința, să aibă încredere în experți și să pună pauză redeschiderilor planificate acum, înainte ca ele să intre în vigoare și mai multe persoane să fie infectate,” a spus Williams.

Până duminică seara, numărul total de infecții din statul New York a fost de 1.849.190, respectiv 9.506 cazuri la 100.000 de locuitori. Media ultimelor șapte zile a fost de 8.721 de cazuri. De la începutul pandemiei, numărul deceselor provocate de coronavirus a fost de 49.537 în statul New York, cu o medie zilnică de 75 de morți în ultima săptămână, potrivit statisticilor New York Times.

În New Jersey, numărul total al infecțiilor înregistrate de la debutul pandemiei este de 896.650 de cazuri, respectiv 10.095 de cazuri la 100.000 de locuitori. Media zilnică a ultimei săptămâni a fost de 4.214 infecții. Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în acest stat se ridică în prezent la 24.389, cu o medie zilnică de 35 de decese în ultima săptămână.

De la începutul pandemiei, în primăvara trecută, Statele Unite au înregistrat 30,2 milioane de infecții, din care 60.302 au fost raportate sâmbătă, 27 martie. În total, 548.606 de americani și-au pierdut viața pe fondul infectării cu coronavirus, 780 de decese fiind înregistrate doar sâmbătă. Numărul persoanelor spitalizate cu COVID-19 în acest moment este de 40.325. În ultima săptămână, au existat în medie 61.583 de cazuri de infecții pe zi, o creștere de 12% față de media înregistrată cu două săptămâni mai devreme.

Până în prezent, datele Centers for Disease Control and Prevention (CDC) arată că în SUA au fost administrate 143 de milioane de vaccinuri. Peste 51 de milioane de americani (15.5% din populație) au fost vaccinați cu ambele doze, în timp ce mai mult de 93.6 milioane de persoane au primit primul vaccin. 

Potrivit CNN, din ianuarie 2020 și până acum, coronavirusul s-a răspândit în toate statele americane și în aproape toate teritoriile SUA de peste mări. 

Noile variante de virus, sursa creșterilor

Experții au citat mai mulți factori potențiali care au cauzat creșterea numărului de infecții, inclusiv răspândirea variantelor mai contagioase în New York și New Jersey, ambele dens populate.

„Se întâmplă ceva diferit în această parte a țării în comparație cu alte părți ale țării?”, s-a întrebat doctorul Ed Lifshitz, directorul medical al serviciului de boli transmisibile din cadrul Departamentului de Sănătate al statului New Jersey. „Răspunsul este probabil da”, a răspuns el.

Experții au afirmat că noi variante ale virusului au apărut constant de-a lungul pandemiei, dar trei dintre ele sunt considerate cele mai problematice, acestea fiind de altfel desemnate „variante de îngrijorare.” Ele fost depistate pentru prima dată în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, dar s-au răspândit ulterior și în alte țări.

Cea identificată în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut a fost găsită de atunci în cel puțin 51 de state și teritorii americane, cu peste 10.500 de cazuri, potrivit CDC. Varianta sud-africană a visului, denumită B.1.351, a provocat 288 de îmbolnăviri în 30 de state și teritorii din SUA, în timp ce varianta braziliană (P.1) a cauzat cel puțin 118 infecții în 22 de state și teritorii americane.

Tulpina britanică este îngrijorătoare, deoarece are atât de multe mutații, aproape două duzini. Unele se află pe proteina S (proteina cu țepi) pe care virusul o folosește pentru a se atașa și infecta celulele – și care este vizată de vaccinurile actuale și medicamentele pentru anticorpi.

Una dintre mutațiile proteinei S este văzută în variantele descoperite timpuriu în Brazilia și Africa de Sud. Celor două li s-a adăugat în ultima perioadă varianta de New York, denumită B.1.526, care a circulat pe scară largă în regiune și care reprezintă acum aproape jumătate din cazurile de infecții din stat.

Din acest motiv, experții se declară îngrijorați de creșterea numărului de cazuri din cele două state americane. Specialiștii se tem că publicul primește mesajul că vaccinarea crescută înseamnă că statul este în siguranță, chiar dacă doar o fracțiune din public a fost vaccinată cu ambele doze. Vaccinurile scad riscul de boli grave sau deces din cauza COVID-19, dar oamenii de știință încă studiază cât de bine reușesc ele să prevină răspândirea virusului.

„A permite grupurilor mai mari să se adune, să transmiți publicului mesajului că am trecut peste ce a fost mai rău și că putem reveni la normal este o greșeală,” a declarat Bruce Farber de la Northwell Health, în timp ce Roy Gulick, șeful diviziei de boli infecțioase de la Weill Cornell Medical College și New York-Presbyterian Hospital / Weill Cornell Medical Center, a afirmat: „Când observăm că nivelurile de cazuri se reduc sau cresc, atunci este momentul să regândim politicile.”

Duminică, doctorul Anthony Fauci a indicat și el variantele virusului și ridicarea restricțiilor în unele state americane ca fiind cauzele creșterii numărului de infecții. „Variantele joacă un rol, dar nu sunt complet doar ele. Ceea ce probabil vedem acum se întâmplă din cauza unor lucruri precum vacanța de primăvară și retragerea metodelor de diminuare ale răspândirii virusului pe care le-ați văzut,” a spus expertul în timpul unui interviu pentru postul CBS.

„Acum, mai multe state au făcut asta (au relaxat restricțiile). Cred că este prematur… am spus de mai multe ori că, atunci când cobori de la un vârf mare de cazuri și ajungi într-un punct și începi să ai același număr, odată ce stai la acel nivel ești într-adevăr în pericol să fii martorul unui nou val”, a mai spus el.

Surse: AP, New York Times, New York Post, CBS, Daily News

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Intre timp in Texas nu se intampla nimic deosebit cu economia pornita si fara restrictii. Nu au crescut cazurile dramatic, spitalele nu sunt blocate, etc.
    A se vedea si articolul de mai jos, inclusiv comentariile:
    https://www.g4media.ro/texas-va-fi-deschis-100-in-pofida-avertismentelor-expertilor-sanitari-mai-multe-state-americane-au-eliminat-restrictiile-impuse-de-pandemia-covid-19.html