New York Times, acuzat de fake news după ce a scris că ambasadoarea SUA la ONU a cumpărat perdele de 52.000 de dolari. Achiziția datează din perioada Obama
Publicația New York Times a fost acuzată de „iresponsabilitate” și abandonarea principiilor jurnalistice după ce a publicat în ediția sa electronică un material în care sugera că actuala ambasadoare americană la ONU, Nikky Haley, a cheltuit 52.700 de dolari din bugetul Departamentului de Stat pentru cumpărarea unor perdele pentru apartamentul de lux pe care îl folosește ca reședință oficială. De fapt, achiziția obiectelor de decor și închirierea apartamentului fuseseră aprobate în timpul Administrației Obama. În urma criticilor, ziarul din New York a fost nevoit să includă o notă editorială în care a recunoscut că a acuzat-o „în mod nejustificat” pe ambasadoarea Haley. Scandalul declanșat de articolul din New York Times a reaprins discuția despre fake news și responsabilitatea presei de a relata evenimentele cu obiectivitate.
Titlul original al materialului de joi seara din New York Times a fost „Nikki Haley’s View of New York is Priceless. Her Curtains? $52,701.” Articolul a fost ilustrat cu o imagine a ambasadoarei Haley, numită în funcție de președintele Donald Trump. Potrivit informațiilor din articol, Departamentul de Stat a cheltuit peste 52 de mii de dolari pentru perdele „personalizate și mecanizate,” folosite într-un apartament aflat vis-a-vis de sediul ONU din Manhattan, care este utilizat în prezent de ambasadoarea Haley. Ziarul a explicat că perdelele au fost cumpărate pentru a decora apartamentul de lux folosit de Haley pe First Avenue.
Times a informat că perdelele costă 29.900 dolari, în timp ce motoarele și feroneria folosite pentru a le deschide și închide automat au costat alți 22.801 dolari. Instalarea a avut loc în perioada martie-august a anului trecut.
Haley este primul ambasador american la ONU care locuiește în acel apartament, după ce o companie chineză a achiziționat hotelul Waldorf-Astoria (locul folosit înainte de ambasadorii americani la Națiunile Unite), iar Departamentul de Stat a considerat că hotelul nu mai respectă condițiile de securitate. Oficialii au decis să închirieze apartamentul în care locuiește ambasadorul american la ONU cu 58.000 de dolari pe lună.
Abia după cinci paragrafe, articolul a citat un purtător de cuvânt al ambasadoarei Haley care explică că planurile de achiziție a perdelelor au fost făcute în timpul administrației lui Barack Obama. „Un purtător de cuvânt al doamnei Haley a declarat că planurile de a cumpăra perdelele au fost făcute în 2016, în timpul administrației Obama,” se arată în material. Purtătorul de cuvânt al lui Haley a precizat că ambasadoarea nu a avut niciun cuvânt de spus în alegerea perdelelor. De asemenea, decizia de a închiria apartamentul a fost făcută tot în perioada fostei administrații, iar contractul a fost semnat de guvern, care consideră locația „o investiție.”
Articolul din New York Times a făcut referire la cumpărarea perdelelor în contextul deciziei de înghețare a angajărilor la Departamentul de Stat, hotărâtă de Administrația Trump. Ziaristul a subliniat că achiziționarea și instalarea perdelelor s-au suprapus cu reducerile bugetare planificate la Departamentul de Stat, cu eliminarea unor proiecte și reducerea numărului de americani care reprezintă țara în Adunarea Generală a Națiunilor Unite.
Așa cum era de așteptat, reacțiile la materialul din New York Times au fost imediate, politicieni democrați și analiști liberali criticând cheltuielile exagerate făcute de ambasadoarea Haley. „Cum poți, pe de o parte, să le spui diplomaților că nevoile lor de bază nu pot fi satisfăcute și, pe de altă parte, să cheltui mai mult de 50.000 de dolari pe un sistem personalizat de perdele pentru ambasadorul ONU?” s-a întrebat Brett Bruen, oficial în Administrația Obama, în timp ce congresmanul democrat Ted Lieu (California) a cerut lansarea unei anchete privind cheltuielile făcute de ambasadoarea americană la ONU.
În discuție au intervenit mai mulți ziariști și personalități din Statele Unite care au ridiculizat-o pe Haley pentru achiziția obiectelor de decor. Un jurnalist de la New York Times a scris pe Twitter: „Pentru 52.701 dolari, noile perdele ale lui Nikki Haley, finanțate de contribuabili, ar face bine să fie speciale,” în timp ce altul a răspândit articolul pe conturile de social media, caracterizându-l drept „cea mai recentă reamenajare a locuinței / decorului de pe frontul diplomatic al epocii Trump.”
Andrew Stroehlein, directorul pentru media europeană al Human Rights Watch, a afirmat și el într-un mesaj tweet: „Când @nikkihaley nu este ocupată respingând ideea drepturilor universale ale omului, ea este ocupată cu cheltuirea a 52.701 dolari din banii contribuabilului american pe perdele pentru reședința ei. Mulge oamenii, la naiba cu lumea. Priorități importante aveți voi acolo.” Activistul David Hogg, supraviețuitor al masacrului de la liceul din Parkland din luna februarie a acestui an, a cerut demisia ambasadorului: „Dragă Nikki Haley, există zilnic copii înfometați în America și tu ai obrăznicia să folosești nedrept mii de dolari din banii de taxe pentru propriul stil de viață de lux. Demisionează imediat.”
La câteva ore după publicarea materialului online, publicația a revenit însă cu precizări, incluzând o notă editorială în care a recunoscut că a acuzat-o „în mod nejustificat” pe ambasadoarea Haley pentru cheltuielile exagerate. Conducerea ziarului a precizat că obiectele fuseseră cumpărate în timpul Administrației Obama și că a greșit atunci când a lăsat să se înțeleagă că Haley a fost cea care a aprobat achiziția. Noul titlu este: „State Department Spent $52,701 on Curtains for Residence of U.N. Envoy.”
„O versiune anterioară a acestui articol și titlul său au creat o impresie nedreaptă cu privire la cine a fost responsabil pentru achiziția în cauză. În timp ce Nikki R. Haley este actualul ambasador la Organizației Națiunilor Unite, decizia de a închiria reședința ambasadorului și de a cumpăra perdelele a fost făcută în timpul Administrației lui Obama, potrivit actualilor și foștilor oficiali,” se scrie în nota ziarului. „Articolul nu ar fi trebuit să se concentreze pe doamna Haley, nici nu ar fi trebuit să fie folosită o fotografie de-a ei. Articolul și titlul au fost editate pentru a răspunde acestor preocupări, iar fotografia a fost eliminată.”
New York Times, criticat
Publicația americană a fost acuzată de „iresponsabilitate” și abandonarea principiilor jurnalistice, mai ales într-o perioadă în care Donald Trump vorbește constant de fake news și de ziariștii care răspândesc informații false despre el și administrația sa. CNN a precizat că New York Times va „revizui” articolul (lucru care s-a și întâmplat), în timp ce site-ul Mediaite a scris: „În epoca social media, un titlu înșelător ca cel folosit de Times ajunge la milioane de oameni care nu citesc mai mult de primele două paragrafe,” acuzându-l pe autorul materialului că „știa cu siguranță” că va provoca „probleme inutile pentru Haley” în condițiile în care povestea urma să se răspândească rapid. „New York Times a comis-o din nou,” a scris și Washington Examiner, vorbind despre „articolul profund înșelător.”
Senatorul republican Marco Rubio (Florida) a criticat și el „titlul complet fals și înșelător,” vorbind despre „modul subtil în care media își arată părtinirea,” în timp ce un site conservator a folosit expresia de „jurnaliști sclavi” referindu-se la ziariști de la New York Times.
Scandalul declanșat de New York Times vine la câteva luni după ce revista TIME a fost acuzată, în plină criză generată de politicile de separare a familiilor de imigranţi ajunşi la frontiera de sud a Statelor Unite, că a folosit pentru coperta unui număr din iunie imaginea unei fetiţe din Honduras care plânge în timp ce ea şi mama ei sunt reţinute de către agenţii americani în statul Texas. Fotografia micuţei Yanela Denis Sanchez, în vîrstă de doi ani, a fost modificată pentru a sugera că Yanela se uită plângând la preşedintele Trump, aflat lângă ea. Titlul de pe copertă era: „Bine ai venit în America,” iar TIME a scris că e „o imagine pe care America n-o poate ignora.” Zeci de ziare și reviste din întreaga lume au publicat imaginea fetiţei şi, ulterior, capturi cu coperta revistei TIME, alimentând valul global al indignării care l-a forţat, în cele din urmă, pe preşedintele Trump să facă pasul înapoi şi să semneze un ordin executiv ce stipulează că familiile imigranţilor ilegali nu vor mai fi separate la graniţă. Informaţii ulterioare au indicat însă faptul că fetiţa din Honduras nu fusese de fapt separată de mama ei, iar editorii revistei TIME – care au publicat o erată, insistând însă asupra simbolismului fotografiei – au fost acuzaţi că au manipulat şi inflamat situaţia din motive politice.
La rândul său, președintele Donald Trump a fost și el acuzat de răspândirea constantă de afirmații false și înșelătoare. Potrivit unei numărători făcute de ziarul liberal Washington Post, liderul de la Casa Albă rosteşte în medie 7,6 informaţii false pe zi. Trump a declarat în câteva rânduri că presa americană este „dușmanul poporului,” acuzând media că prezintă o imagine distorsionată a administrației sale. O statistică a grupului conservator Media Research Center dezvăluia recent faptul că, în primele şase luni din acest an, prezentarea lui Trump de către cele trei canale comerciale mari de televiziune (ABC, CBS, NBC) a fost negativă în proporţie de 92%.
Photo by mali maeder from Pexels
Surse: New York Times, The Hill, New York Post, Washington Post, CNN, MSN, FoxNews, Washington Examiner, Mediaite
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii