G4Media.ro

New York Times: Criză a traumelor în Ucraina / Psihicul soldaților este…

Sursa foto: Sergey SHESTAK / AFP

New York Times: Criză a traumelor în Ucraina / Psihicul soldaților este la limită

Noaptea aduce somn puțin și vise terifiante. Ziua aduce atacuri de panică și flashback-uri. Toți sunt epuizați, iar unii se gândesc la sinucidere. Se tem de propriile gânduri și de ceea ce aceste gânduri i-ar putea împinge să facă, scrie NY Times.

Vladislav Ruziev, un sergent ucrainean în vârstă de 28 de ani, are coșmaruri recurente despre experiența sa de iarna trecută, când a fost imobilizat cu unitatea sa, neputând face nimic în fața artileriei rusești constante, a gerului năprasnic, a camarazilor pe care i-a văzut pierzându-și mâinile și picioarele. „Uneori, pământul era atât de plin de răniți încât vehiculele de evacuare treceau din greșeală peste trupurile lor în haosul creat”, a spus el, amintindu-și de scenele la care a asistat pe front la începutul acestui an.

Într-un an și jumătate de război, multe dintre trupele ucrainene au avut pauze care au totalizat doar aproximativ două săptămâni. Iar atunci când au parte de scurte răgazuri departe de front, ceea ce mulți dintre ei au nevoie cel mai mult este tratamentul pentru traume psihologice.

Această nevoie este în creștere și depășește cu mult capacitatea Ucrainei de a o rezolva, după cum a constatat un jurnalist al New York Times în timpul vizitelor la instituțiile care oferă această îngrijire și în interviurile cu soldați, terapeuți și medici.

Andrii Remezov cunoaște prea bine această suferință – după ce a plecat în 2014 să lupte împotriva forțelor proruse din est, s-a întors acasă și a intrat în cădere liberă.

„Am devenit dependent de droguri și de alcool și chiar m-am gândit la sinucidere, dar camarazii mei m-au salvat”, a spus Remezov, în vârstă de 34 de ani. A urmat un tratament, a devenit psiholog și s-a căsătorit.

S-a înrolat din nou în armată anul trecut. În timpul unei călătorii de două zile la Kiev, sorbind cafea în bucătăria soției sale, Marharita Klișkan, el a explicat că, de fiecare dată când pleacă de pe front, petrece un timp în liniște pentru a trece în revistă mental ceea ce a îndurat „pentru a putea pune totul pe un raft în mintea mea”. Altfel, a spus el, „toate aceste informații mă pot destabiliza”.

Sistemul de sănătate mintală din Ucraina poate face față doar unei fracțiuni din nevoi, a spus el, iar majoritatea soldaților comit greșeala de a încerca să reziste singuri, așa cum a făcut și el cândva.

O mână de centre din Ucraina tratează traumele psihice prin psihoterapie tradițională și tratamente alternative: stimulare electrică, timp alături de animale, yoga, terapie acvatică și altele.

La Lisova Poliana, un spital de lângă Kiev, terapeuții folosesc „terapia bio-sugestivă”, un amestec de discuții, muzică și atingeri la nivelul capului, pieptului, umerilor și brațelor. Chiar și faptul că sunt tunși de frizeri poate fi terapeutic – o întâlnire sigură cu un străin, care dă un sentiment de rutină și de grijă.

Spitalul tratează soldații care suferă atât de răni psihologice, cât și de răni fizice, inclusiv leziuni cerebrale, cum ar fi contuziile. „Acest lucru a devenit o epidemie acum, deoarece artileria rusă este ca o ploaie”, a declarat Ksenia Vojițina, directoarea. Ea a adăugat: „Lucrăm, de asemenea, cu cei care au fost torturați în timp ce se aflau în captivitate în Rusia”.

Oamenii căliți pot avea probleme în a-și coborî garda. Pentru unii, atingerea este amenințătoare. Într-o ședință de grup, războinicii hiper-vigilenți s-au luptat să se conformeze instrucțiunilor de a ține ochii închiși. Unul a tremurat incontrolabil.

Deocamdată, scopul este doar să îi facem să se simtă suficient de bine pentru a se întoarce pe front. Recuperarea pe termen lung trebuie să mai aștepte.

La o rotație anterioară, departe de linia frontului, Maksim, în vârstă de 35 de ani, și-a atacat colegul de cameră în timpul nopții, crezând că celălalt soldat era un inamic rus. După aceea, a insistat să aibă o cameră numai pentru el.

Zumzetul albinelor deasupra capului l-a pus în alertă, așteptându-se la drone. Un poligon de tragere i-a dat un flashback de luptă.

„Am pierdut majoritatea oamenilor din unitatea mea”, a spus el. „Plâng uneori. Când adorm, pot să vizualizez totul din nou.” El a adăugat: „Îmi amintesc chipurile tuturor camarazilor noștri morți”.

Maksim a văzut puțin rostul terapiilor în acest stagiu, al doilea al său, la un centru de reabilitare de lângă Harkov, în nord-estul țării. Dar, la fel ca mulți soldați, el a fost prins între ororile de pe linia frontului și sentimentul că acesta era singurul loc în care își avea locul.

„Pe front, îmi cunosc sarcina și îmi cunosc îndatoririle”, a spus el. „Dar aici, nu știu”. El a adăugat: „Poate că într-o zi, când războiul de aici se va termina, voi merge într-o altă zonă de luptă, în altă parte.”

Între ședințele de terapie, stătea afară, separat de ceilalți, fumând și privind în depărtare, cu o mână strânsă pe ceafă. Nu se putea abține să nu-și revadă mental fiecare mișcare de luptă, măcinat de vinovăție.

Cu toate acestea, spunea că se va întoarce pe front pentru că nu-și putea dezamăgi camarazii. Câteva zile mai târziu, s-a alăturat lor.

Într-o după-amiază însorită din Kiev, zeci de soldați în uniforme s-au adunat la Centrul de Reabilitare „Spirit”, pentru a face ceva ce majoritatea nu mai făcuseră niciodată: să călărească un cal.

Un instructor i-a condus pe bărbați călare în jurul unui hambar, i-a pus să facă exerciții pentru brațe și le-a spus să se aplece înainte și să-și îmbrățișeze caii. Un soldat, cu brațele înfășurate în jurul gâtului calului său, a izbucnit într-un zâmbet larg.

„Ei învață să călărească, dar le oferă și concentrare, să fie aici și acum, să fie prezenți”, a declarat Ganna Burago, fondatoarea programului de terapie ecvestră.

După aceea, ea i-a adunat pe soldați într-un cerc și i-a întrebat cum i-a făcut să se simtă experiența. Un soldat a spus că l-a făcut fericit, o emoție pe care nu se aștepta să o mai simtă vreodată.

A fost ultima sesiune de acest gen. Programul s-a încheiat din lipsă de fonduri.

În rândul veteranilor traumatizați, există o temă comună cu implicații enorme: că ceilalți nu le pot înțelege suferința, că nu știu cum să se întoarcă într-o lume civilă care acum li se pare complet străină.

„Nu poți înțelege pentru că nu ai simțit mirosul, nu ai auzit sunetele, nu ai simțit cum este să ucizi pe cineva”, a spus Maksim.

Oleksii Kotliarov, în vârstă de 36 de ani, chirurg militar, vede în fiecare răni macabre de ani de zile la o stație medicală cu personal insuficient în apropierea frontului, sub bombardamente neîncetate, cu odihnă minimă. Suferind de depresie, atacuri de panică și crize de plâns, el a fost diagnosticat cu PTSD (stres post-traumatic).

Pe teren, cu o sarcină vitală de îndeplinit, s-a adaptat la frică, a spus el, dar în capitală, unde există mulțimi și semne de viață obișnuită, s-a simțit scăpat de sub control.

Pe front, „totul este gri și distrus”, a spus el. „Aici, oamenii zâmbesc, beau cafea. Acolo, toată lumea suferă”.

O mare parte din tratamentele pe care le primesc soldații, cum ar fi sculptură în lut și terapie fizică, îi reactualizează cu o lume care nu este amenințătoare, facilitându-le contactul obișnuit cu ceilalți, inclusiv cu civilii.

„La început, soldații sunt reticenți față de terapia prin artă”, a declarat Iaroslav Ciabaniuk, instructor de olărit la centrul medical al Ministerului Afacerilor Interne din Kiev. Dar, a adăugat el, „le oferă o pauză de la propriile gânduri”.

Soldații și cei care îi tratează spun că Ucraina abia acum începe să se confrunte cu o criză de sănătate mintală care este profundă și va dura ani de zile.

Klișkan, soția lui Remezov, a spus că a fi vesel, răbdător și solidar cu el necesită multă energie, o nevoie care nu va dispărea curând. Ea a luat în considerare posibilitatea de a-și găsi un loc de muncă remunerat, dar a decis că nu le poate face pe amândouă.

„Cel mai important lucru este să nu mă aștept ca el să fie aceeași persoană ca ultima dată când ne-am văzut”, a spus ea.

Anton Kosianciuk, în vârstă de 22 de ani, unul dintre soldații care sunt tratați la Lisova Poliana din Kiev, a arătat spre un tatuaj de pe bicepsul său cu o față demonică și țipătoare.

„Aceasta este reflectarea stării mele interioare”, a spus el.

Dr. Kotliarov a vorbit în numele multor soldați când a spus: „Nu mai sunt aceeași persoană ca înainte de acest război. Am o empatie scăzută, am devenit tolerant față de violență”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...