New York Times, o radiografie a Conferinței de Securitate de la Munchen: Ruptura dintre Trump și Europa este acum deschisă
Liderii europeni au fost mult timp alarmați că mesajele președintelui Trump ar putea destrăma alianța trans-atlantică, care s-a dezvoltat puternic în ultimii șaptezeci de ani. Ei s-au agățat de speranța că aceste legături vor rezista și în condițiile noilor tensiuni, se arată într-un editorial New York Times.
Dar în ultimele zile ale prestigioasei conferințe de securitate anuală de la Munchen, ruptura dintre Europa și administrația Trump a devenit deschisă, spun diplomații și specialiștii.
Un oficial german important, care a cerut ca identitatea să nu îi fie dezvăluite fiindcă nu are autoritatea de a vorbi despre acest subiect, a ridicat din umeri și a spus: „Nimeni nu mai crede că lui Trump îi pasă de perspectivele sau interesele aliaților. Este distrusă.”
Pericolul imediat, avertizează diplomații și oficialii de intelligence, este că fisurile trans-atlantice riscă să fie exploatate de Rusia și China.
Chiar și sumbrul ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a remarcat că relația trans-atlantică a devenit tot mai „tensionată”. „Vedem fisuri noi și crăpături vechi”, a declarat Lavrov.
Europenii nu mai cred că Washingtonul nu se va schimba, nu cât timp Trump va vedea aliații tradiționali ca rivali economici, iar leadership-ul ca dictat. Dezgustul său pentru multilateralism și cooperare internațională este o provocare la adresa a ceea ce Europa este și trebuie să fie pentru a avea un impact în lume.
Dar dincolo de administrația Trump, un număr în creștere de europeni spun că sunt de părere că relațiile cu Statele Unite nu vor mai fi niciodată la fel.
Karl Kaiser, un analist vechi al relațiilor germano-americane, a declarat: „Doi ani cu Trump, iar acum majoritatea germanilor și francezilor au mai multă încredere în China și Rusia decât în Statele Unite.”
Thomas Kleine-Brockhoff, un fost consilier al președintelui german și directorul biroului de la Berlin al German Marshall Fund, a spus: „Dacă o alianță devine unilaterală și tranzacțională, atunci nu mai este loc pentru o alianță.”
Însă există semne care arată că nu toți liderii europeni și americani sunt gata să renunțe atât de ușor la alianță.
Pentru a-și arăta solidaritatea cu Europa, mai mult de cincizeci de parlamentari americani, atât republicani, cât și democrați – un număr record – au luat parte la Conferința de Securitate de la Munchen. Ei au venit, spune senatorul Jeanne Shaheen din partea Partidului Democrat, „pentru a arăta europenilor că există o altă ramură a guvernului care susțin cu tărie NATO și alianța trans-atlantică”.
Cel mai vizibil răspuns negativ împotriva Washingtonului a venit de la Cancelarul Germaniei Angela Merkel – care a susținut un discurs neobișnuit de însuflețit – și de la ministrul ei al apărării Ursula von der Leyen. Ele au vorbit despre pericolele acțiunilor unilaterale ale partenerilor majori care nu discută consecințele cu aliații.
Ele s-au referit la anunțurile recente ale președintelui Trump conform cărora trupele americane vor părăsi nordul Siriei și Afghanistanului, precum și la decizia administrației de a suspenda unul dintre ultimele acorduri de control a armelor rămase: tratatul INF.
Această decizie afectează securitatea europeană și nu există nicio strategie alternativă, a declarat Merkel în discursul său. Abandonarea tratatului, în ciuda încălcărilor Rusiei, ajută Germania să se decupleze de umbrela nucleară americană.
Retragerea din Siria, a continuat cancelarul german, poate ajuta numai Rusia și Iranul. Această viziune a găsit ecoi la ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, care a numit politica americană în Siria „un mister pentru mine”.
Vice președintele Mike Pence, care a vorbit după Merkel în Munchen, a întâlnit o liniște completă când a încercat să preseze aliații să se retragă din acordul nuclear cu Iranul. Aliații europeni văd pactul ca vital pentru securitatea europeană și pentru prezervarea nonproliferării nucleare.
Mai mult, europenii sunt supărați să sancțiunile reînnoite de Statele Unite afectează mai mult companiile europene decât pe cele americane.
În discursul său, Pence l-a lăudat pe Trump și ceea ce el a numit restaurarea leadership-ului american al Occidentului. Dar europenii nu au fost convinși.
„Este foarte ciudat să vorbești despre leadership-ul american al alianței când Trump este cel care a declanșat criza”, a declarat Marietje Schaake, un membru olandez al Parlamentului European. „Administrația Trump este văzută de mulți europeni ca principala responsabilă pentru tensiunile și slăbiciunea Occidentului”.
Un număr tot mai mare de voci europene avertizează că actuala discordie trans-atlantică are rădăcini mai adânci și nu va mai o întoarce la trecut.
Trump nu este cauza, spune Norbert Röttgen, președintele comitetului de relații internaționale din Parlamentul Germaniei, ci un simptom al unor schimbări tectonice geopolitice care conduc la o întoarcere la rivalitatea între marile puteri și forțele centrifuge, departe de multilateralism.
Articol tradus din limba engleză: Rift Between Trump and Europe Is Now Open and Angry
NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
44 comentarii