G4Media.ro

New York Times, o radiografie a Conferinței de Securitate de la Munchen:…

sursa foto: Avioane ale aliaților NATO

New York Times, o radiografie a Conferinței de Securitate de la Munchen: Ruptura dintre Trump și Europa este acum deschisă

Liderii europeni au fost mult timp alarmați că mesajele președintelui Trump ar putea destrăma alianța trans-atlantică, care s-a dezvoltat puternic în ultimii șaptezeci de ani. Ei s-au agățat de speranța că aceste legături vor rezista și în condițiile noilor tensiuni, se arată într-un editorial New York Times.

Dar în ultimele zile ale prestigioasei conferințe de securitate anuală de la Munchen, ruptura dintre Europa și administrația Trump a devenit deschisă, spun diplomații și specialiștii.

Un oficial german important, care a cerut ca identitatea să nu îi fie dezvăluite fiindcă nu are autoritatea de a vorbi despre acest subiect, a ridicat din umeri și a spus: „Nimeni nu mai crede că lui Trump îi pasă de perspectivele sau interesele aliaților. Este distrusă.”

Pericolul imediat, avertizează diplomații și oficialii de intelligence, este că fisurile trans-atlantice riscă să fie exploatate de Rusia și China.

Chiar și sumbrul ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a remarcat că relația trans-atlantică a devenit tot mai „tensionată”. „Vedem fisuri noi și crăpături vechi”, a declarat Lavrov.

Europenii nu mai cred că Washingtonul nu se va schimba, nu cât timp Trump va vedea aliații tradiționali ca rivali economici, iar leadership-ul ca dictat. Dezgustul său pentru multilateralism și cooperare internațională este o provocare la adresa a ceea ce Europa este și trebuie să fie pentru a avea un impact în lume.

Dar dincolo de administrația Trump, un număr în creștere de europeni spun că sunt de părere că relațiile cu Statele Unite nu vor mai fi niciodată la fel.

Karl Kaiser, un analist vechi al relațiilor germano-americane, a declarat: „Doi ani cu Trump, iar acum majoritatea germanilor și francezilor au mai multă încredere în China și Rusia decât în Statele Unite.”

Thomas Kleine-Brockhoff, un fost consilier al președintelui german și directorul biroului de la Berlin al German Marshall Fund, a spus: „Dacă o alianță devine unilaterală și tranzacțională, atunci nu mai este loc pentru o alianță.”

Însă există semne care arată că nu toți liderii europeni și americani sunt gata să renunțe atât de ușor la alianță.

Pentru a-și arăta solidaritatea cu Europa, mai mult de cincizeci de parlamentari americani, atât republicani, cât și democrați – un număr record – au luat parte la Conferința de Securitate de la Munchen. Ei au venit, spune senatorul Jeanne Shaheen din partea Partidului Democrat, „pentru a arăta europenilor că există o altă ramură a guvernului care susțin cu tărie NATO și alianța trans-atlantică”.

Cel mai vizibil răspuns negativ împotriva Washingtonului a venit de la Cancelarul Germaniei Angela Merkel – care a susținut un discurs neobișnuit de însuflețit – și de la ministrul ei al apărării Ursula von der Leyen. Ele au vorbit despre pericolele acțiunilor unilaterale ale partenerilor majori care nu discută consecințele cu aliații.

Ele s-au referit la anunțurile recente ale președintelui Trump conform cărora trupele americane vor părăsi nordul Siriei și Afghanistanului, precum și la decizia administrației de a suspenda unul dintre ultimele acorduri de control a armelor rămase: tratatul INF.

Această decizie afectează securitatea europeană și nu există nicio strategie alternativă, a declarat Merkel în discursul său. Abandonarea tratatului, în ciuda încălcărilor Rusiei, ajută Germania să se decupleze de umbrela nucleară americană.

Retragerea din Siria, a continuat cancelarul german, poate ajuta numai Rusia și Iranul. Această viziune a găsit ecoi la ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, care a numit politica americană în Siria „un mister pentru mine”.

Vice președintele Mike Pence, care a vorbit după Merkel în Munchen, a întâlnit o liniște completă când a încercat să preseze aliații să se retragă din acordul nuclear cu Iranul. Aliații europeni văd pactul ca vital pentru securitatea europeană și pentru prezervarea nonproliferării nucleare.

Mai mult, europenii sunt supărați să sancțiunile reînnoite de Statele Unite afectează mai mult companiile europene decât pe cele americane.

În discursul său, Pence l-a lăudat pe Trump și ceea ce el a numit restaurarea leadership-ului american al Occidentului. Dar europenii nu au fost convinși.

„Este foarte ciudat să vorbești despre leadership-ul american al alianței când Trump este cel care a declanșat criza”, a declarat Marietje Schaake, un membru olandez al Parlamentului European. „Administrația Trump este văzută de mulți europeni ca principala responsabilă pentru tensiunile și slăbiciunea Occidentului”.

Un număr tot mai mare de voci europene avertizează că actuala discordie trans-atlantică are rădăcini mai adânci și nu va mai o întoarce la trecut.

Trump nu este cauza, spune Norbert Röttgen, președintele comitetului de relații internaționale din Parlamentul Germaniei, ci un simptom al unor schimbări tectonice geopolitice care conduc la o întoarcere la rivalitatea între marile puteri și forțele centrifuge, departe de multilateralism.

Articol tradus din limba engleză: Rift Between Trump and Europe Is Now Open and Angry

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

44 comentarii

  1. Da, sunt turbulente mari, important e cat vor tine.

  2. E clar… tot mai mulți europeni au acum mai multă încredere in Rusia și China. Serios? Atunci își merita soarta. Sunt niște prosti care n-au învățat nimic din istorie și se întorc cu încăpățânare la ceea ce știu ei sa facă mai bine, sa slujească. Nu contează pe cine, dar este in sângele europeanului sa urmeze un tatuc, un rege, un voievod ceva. Au trecut 30 de ani de la căderea zidului Berlinului iar Europa se întoarce cu fata spre răsărit de buna voie. A treia oară nu o sa mai treacă nimeni oceanul sa va scape:))

    • Tu ai citit articolul? Nu de alta, dar nu pari, dupa raspunsul tau. Pur si simplu, Trump una zice si alta face, UE este o organizatie logica, Trump este individualist si nu asculta absolut niciun consultant, el se crede specialist in orice, de asta s-a si ajuns aici. De doi ani interactioneaza cu UE intr-un stil cow-boy(tragi si pe urma pui intrebari), nu pricepe ca nu te porti asa la acest nivel, este primul presedinte american ce arata ca-n esenta nu da o ceapa degerata pe UE. De unde ati tras concluzia ca hodoronc-tronc se-nfrateste UE cu Rusia si China? Sa fim seriosi, sunt relatii stabilite de zeci de ani care au un echilibru. Trump vine in ecuatia de 2 ani, nu asculta pe nimeni care-ar vrea sa-i spuna cum merg lucrurile si care-s echilibrele, si evident da cu batu-n balta o data(retragerea SUA din Siria), de doua ori(tratatul INF), de trei ori(denuntarea tratatului cu Iranul), pana cand europenii incep sa-si puna problema ce se intampla. Nimic de spus, acum 2 ani si americanii au avut doi candidati pe pustii la presedintie : Trump si Hillary Clinton, nu un om serios si echilibrat, cum ar trebui sa aiba in frunte prima putere a lumii.

    • „sa va scape” ? unde locuiesti?

  3. nemtii astia platesc miliarde lui Putin pentru hidrocarburi, acela la rindul sau construeste tancuri si rachete pe banii europenilor, insa de vina este iarasi SUA. Trum e trecator, poate va mai sta in fotoliu pina la sfirsitul mandatului insa NATO va exista si mai departe

    „Mai mult, europenii sunt supărați să sancțiunile reînnoite de Statele Unite afectează mai mult companiile europene decât pe cele americane.” – pai americanii nu fac business cu criminalii de razboi, cu cei ce folosesc arme chimice gen „noviciok”. si inca una: „europeni” nu inseamna numai nemti, mai sunt si alte natiuni care vad lucrurile mai adecvat. clasa politica germana e bolnava de „cancer” pe numele „banii de la gazprom”.

    • ar fi bine ca SUA sa amplaseze rachete nucleare in Romania si sa mai construiasca citeva baze militare, apoi Ucraina si Georgia sa mai intre in NATO sa fie mai multa securitate in regiune, de la nemti nu ai la ce sa te astepti. in 2014 nemtii au vrut ca Ucraina sa cada in fata lui Putin, sa cedeze toate teritoriile numai sa nu fie sanctiunile introduse, deoarece ei au proecte foarte importante cu rusii, fix ca in 1939 cind ambele au semnat pactul Molotov-Ripentrop

    • Felicitări, foarte bune observațiile d-tale.
      Subscriu!

    • Cui folosește să-i convingă pe oameni că americanii și germanii au ceva de împărțit, că unii sunt răi și ceilalți sunt buni sau invers, că se află in conflict? Rusiei, pentru că este slabă și are nevoie ca și adversarii ei să-si slăbească forțele luptându-se între ei. Cui folosește să-i convingă pe oameni că singura șansă e să fim agresivi ostentativ cu rușii? Rusiei, ca sa aibă pretext să înceapă o acțiune. Sunt doar naivi cei care vehiculează teoriile astea sau fac o treabă țintită? La fel și cei care subscriu pentru a da o confirmare celorlalți că teoriile astea sunt receptate?

  4. Inca un articol scris cu capul greu: in paragraful 6 este dubla negatie care da peste cap ideea de baza. „Europenii nu cred ca Trump nu se va schimba…”
    La final acelasi Google Translate: „nu va mai o întoarce la trecut” sau greseli gen „Această viziune a găsit ecoi la ministrul” – noroc cu litera „e” ca altfel cine stie unde ne ducea imaginatia, desi poate ar fi de dorit sa fie cineva cu „cojones” in Europa asta. Va rog, mai multa atentie!!
    NYT este mai mult decat partinitor cu democratii, a dovedit-o de atatea ori. As dori ca G4Media sa isi expuna parerea, nu doar sa puna un colaborator bursier al unei fundatii social-democrate sa traduca (prost) un articol partinitor.
    Sa revin la obiect:
    1. Sa pui baza pe cuvintele unui rus e o prostie, rusul are interesul sa destabilizeze, normal ca spune ca vede miliarde de fisuri, chiar crevase, in relatiile din NATO.
    2. Cand discuta despre Iran, Europa uita anul 1979. Ar trebui sa fie convinsi ca sentimentele nu s-au schimbat de atunci.
    3. Despre Germania care ar trebui sa scape de Merkel au vorbit altii mai sus.

  5. Germanii si francezii tin discursuri insufletite despre multiculturalism, prietenii cu China si Russia, primiri de migranti dar tancurile lor au turele inarmate cu cozi de matura. In acest timp, sua isi numara miile de morti din teatrele de operatiuni si miile de miliarde cheltuite in razboaie. Trump este foarte rational si duce o politica corecta.

    • Trump e un narcisist, e grav bolnav mintal, căzut în demenţă.

      Oricine spune că Trump e raţional e un fraier colosal.

    • Pt dobre: se pare ca nu poti accepta opinia celorlalti. Nu poti ataca ideea mea, in schimb ai atacat persoana mea.

    • Dar de ce ar trebui sa accepte cineva o opinie de genul 1 + 1 = 5 ?

      Si oricum se pare ca nici tu nu accepti opinia lui Dobre.

      Si, ca sa comentez „opinia” ta, miile de americani morti despre care vorbesti au fost in razboaiele din Afganistan (2.216 americani din totalul de 70.000 decedati din coalitie), si Irak (4.497 americani din totalul de 25.000 decedati din coalitie).

      Ambele razboaie au fost initiate de SUA, mai mult sau mai putin unilateral, si pe niste motive cel putin discutabile. A se vedea armele de distrugere in masa care n-au fost gasite niciodata in Irak.

      In schimb contra Statului Islamic SUA nu s-a implicat direct in lupta aproape deloc (doar 61 morti). Deci argumentul cu „miile de morti” si „miile de miliarde” cheltuite nu prea este valabil deloc.

      SUA cheltuie pentru ca vrea sa cheltuie. In pana mea, SUA are 24 portavioane, si adunate la un loc restul tarilor au doar 25. Rusia are un singur portavion. Nu i-a obligat nimeni pe americani sa se inarmeze ca niste nebuni.

      Dar cum asta e un sport national, nu se simte bine americanul daca nu are o arma incarcata sub perna, nu e de mirare.

    • Să așteptăm să ne răspundă Ana. Dacă nu e cumva doar o fantoșă pentru un postac, ne va spune de ce crede că Trump e rațional. Dacă e, nu ne va răspunde.

    • Trump este genial pentru ca a facut o analiza a ultimilor 50 de ani si a realizat ca in anul 2050, daca se mentin conditiile actuale, planeta pamant va avea: China CEA mai mare putere economica, Russia CEA mai mare putere militara, UE va fi o zona de anarhie totala cu tari controlate de carteluri arabo-ruse, cel putin 25 de tari conduse de dictatori vor avea bomba nucleara made in Russia, mos craciun va fi doar o poveste trista, isus e aborigen nascut in alice springs, copii vor avea parinte 1, patinte 2, parinte 3, dobre va fi un „ela” pentru ca nu poate fi el si nici ea, fiul lui Vlad va fi xenofob pt ca a indraznit sa se casatoreasca cu Maria si nu cu Marian, IAR Bad va scoate un kil de vin sa se cinsteasca cu ginerele sau pe nume petronela. Nu uitati privirea gingasa a lui Obama catre putin la olimpiada de la seul, cand rusia zdrobea Georgia. Nu la gimnastica!

    • Ce bine că nu suntem mulți trumpi, era vai de genialitatea noastră. Oricum, putem observa lesne, chiar ca oameni normali și fără 50 de ani de analiză, trei aspecte pentru anul 2050: 1)”planeta pamant” ar fi în pericol să mai existe dacă viteji dintr-ăștia care se luptă cu tratatele vor implementa masuri ce pot favoriza expansiunea Chinei, înarmarea Rusiei sau poluarea tuturor 2) ne-am tansforma în niște trumpete triste doar la gândul că există unii dintre noi atât de încuiați la minte încât nu doar că le place lor să stea sub o piatră dar și că își imaginează că îi pot face și pe alții să gândească la fel 3) Ana va ramane doar un troll zidit de mafioți discret, cred ei, că tot le plac zidurile.

    • Bad, ești obamist?

    • Am mai spus-o: cu așa troli idioți, șansele mafioților de a face propagandă eficienta sunt minime. Uitați-va cat de capabil este acest emil, un exemplar imbecil, unul dintre cei mai limitați postaci de pe aici.

  6. Nu are cum să fie altfel cu așa aliați secreți (și nu foarte secreți) ai Rusiei precum Germania și alți citiva. Nu mai zic că și Trump face frumos pe lingă uriașul pitic rus. În mintea lor afacerile justifică orice.

  7. Această viziune a găsit ecoi la ministrul de externe francez
    ce ciubotica cucului este „ecoi”

    • E singularul de la „ecoaie”. Dar acum, serios vorbind, pe tastatura „u” si „i” sunt una langa alta.

  8. nemtii prefera sa manance c…t cu polonicul peste tot decat sa aloce 2% din buget pentru inarmare, ceea ce e oricum infim pentru ei.iar mai nou se dau in barci cu toti dictatorii pentru niste maruntis…in fiecare saptamana mai vezi o stire cu UE si Rusia, UE si China, UE si Turcia, UE si Iran au vorbit, au dres, au facut…penibil!

    • Hai mai, de ce nu va prindeti ca astfel de concluzii nu fac decat sa va transforme in eurosceptici, vedeti, nene, adevaratul dusman – rusii si comunismul!

    • E aceeasi logica de tip „ferma animalelor” – two legs bad, four legs good. Germanii sunt ăia cu două picioare. De ce e vorba mereu de ei? Pentru că sunt nucleul UE și promovează o politică liberală. De ce e important ca oamenii să creadă că ei sunt sursa raului? Ca sa creadă și că UE e rău și că ce e liberal e rău.

    • Germania nu este o tara liberala, este o tara socialista. Stati pe acolo mai mult de 6 luni si veti intelege. In rest, fiecare crede ce vrea. https://michaelsanchezblog.wordpress.com/2013/03/05/roland-baader-uber-deutschland-und-den-kapitalismus/

    • După ce coboară in balon, ion ne va explica folosind propriile sale cuvinte în loc de linkuri irelevante, cum este o ”tara liberala”, cum este o ”tara socialista” și cum este Germania. Poate ne spune și câți ani are ca să ne dăm seama dacă a trait ”mai mult de 6 luni” și în Republica Socialistă România, de știe așa de bine. Ori doar crede că știe, ceea ce e liber oricine să o facă. Mai puțin cine trăiește într-o țară socialistă, acolo ești liber să fii sărac dar, în primul rând, să fii slugă. Dar fiecare crede ce vrea, într-adevăr și înțelege mai ales ce poate. Pe același tipar, se poate spune: ion din balon nu este un postac infect, este un idiot util. Stați 6 zile, nu e nevoie de 6 luni, urmăriți postările trolilor de pe internet și veți înțelege.

    • Bad, ești rău de stânga! Prea pe față…

    • E oare cineva care crede, vazandu-l de atâta timp pe acest specimen care își zice emil, că trolul ăsta obosit e in stare să recunoască mâna stângă altfel decât atunci când o ridică pentru că îi curge sânge din nas?

  9. UE vrea sa discute cu oamenii, cu tarile, pentru ca asta este UE, de ce nu intelegeti? UE este pragmatica si logica, ea pune pret pe negociere, pe comunicare politica, nu accepta ultimatumuri. Pana la Trump, SUA stia sa discute cu UE, Trump insa a venit cu ultimatumuri catre UE, cum face SUA prin America de Sud de secole, or asa ceva nu merge in Europa. Trump si Putin sunt de-o mama, amandoi cu ultimatumuri, credeti ca din senin s-a apucat justitia americana sa-l ia la intrebari de vreo intelegere cu Putin?

    • povesti pentru copii. 2% pentru armament, asta e realitate. de ce nemtii nu vor, e treaba lor.

  10. Presa stangista, care in urma cu 2 ani, sau unul singur, mai degraba 6 luni, ne isteriza cu povesti despre Trump, marioneta lui Putin si omul lui la Casa Alba, a revenit la vechile ei metehne. Nimic suprinzator, oricine a fost atent la ce s-a intampla in ultimii 10-15-20 de ani putea sa prevada evolutia.

    „Multilateralism” e un alt cuvant pentru „multipolaritatea” care ne era oferita drept reteta sigura pentru dobandirea Pacii Mondiale de catre internationala stangista, in frunte cu Rusia, in perioada George W. Bush si a razboiului din Irak.

    Atunci germanii ieseau cu milioanele pe strazi se protesteze impotriva „warmonger-ului” de la Casa Alba si a „imperialismului american” care ne mecdonaldiza de ne suna apa in cap si ne transforma in sclavi ai Capitalului si ai toanelor razboinice ale unui cowboy deopotriva retardat si geniu malefic.

    Pe atunci, termenul „americanizare” era o injuratura in gura stangii Europeana, roasa pe dinauntru de un antiamericanism care in ultimii doi ani isi arata din nou coltii cariati. Toate relele de pe batranul continent, de la terorismul islamic la existenta Israelului, veneau ateunci de sub palaria de cowboy a taranoiului de la Casa Alba.

    Au trecut 15 ani degeaba, ne-am intors la zero. Trump, caruia i se reprosa in urma cu doar cateva luni (saptamani?) ca este vandut rusilor, i se reproseaza in aceste zile, de acelasi NYT, ca respinge „multilateralismul”, care are acelasi intels, doar vag mai extins , cu „multipolaritatea” – ca solutie la o SUA mult prea puternica si agresiva, un NATO cat o armata invadatoare si o Rusie cat o mare putere ignorata si marginalizata pe nedrept la ordinul SUA.

    NYT: Europenii nu mai cred că Washingtonul nu se va schimba, nu cât timp Trump va vedea aliații tradiționali ca rivali economici, iar leadership-ul ca dictat. Dezgustul său pentru multilateralism și cooperare internațională este o provocare la adresa a ceea ce Europa este și trebuie să fie pentru a avea un impact în lume.

    Trump nu este cauza, spune Norbert Röttgen, președintele comitetului de relații internaționale din Parlamentul Germaniei, ci un simptom al unor schimbări tectonice geopolitice care conduc la o întoarcere la rivalitatea între marile puteri și forțele centrifuge, departe de multilateralism.

    https://www.g4media.ro/new-york-times-o-radiografie-a-conferintei-de-securitate-de-la-munchen-ruptura-dintre-trump-si-europa-este-acum-deschisa.html

    csf.ncsf.

    • Trump este doar un măscărici primitiv, un combinator ignorant și imprevizibil care nu reprezintă America ci niște șmecheri. Ăștia se folosesc de el pentru a-și atinge scopul de a menține oamenii în sărăcie, insecuritate, neștiință ca să-i poată folosi și să se poată îmbogăți de pe urma lor. Vor să inducă oamenilor frica, să-i învrăjbească pe unii împotriva altora. Ei tot încearcă să creeze un conflict între America și Europa, care nu există. De aici și campania împotriva Germaniei, bazată pe fake-uri și răstălmăciri. Urmăresc să existe discordie intre cei ce împărtășesc aceleași valori astfel încât să le slăbească puterea. Toți cei care cred in pluralism, libertate de gândire și de acțiune, diversitate, deschidere se opun celor care au concepții autoritariste, tribale și vor ziduri, uniformitate, inchidere și cenzură. Aici este conflictul și sunt in ambele tabere combatanți și din State, și din UE și din Rusia, chiar, de peste tot unde există oameni care iubesc libertatea și oameni cărora le convine supunerea. Pentru că Trump e un maimuțoi penibil nu înseamnă că America e mai puțin liberală sau „multilaterală” din moment ce însăși America a introdus si sustine aceste valori. De la faptul că au fost unele excese in politica americană sau că există și in prezent indivizi deranjați la cap care susțin tot felul de aberații extremiste și până la a considera că există un conflict intre America și Europa e cale lungă, la fel cum a spune că acum 15 ani era aceeași situație, e o exagerare. Probabil că Trump nu e omul rușilor dar felul in care se comportă le convine de minune iar el perseverează, ca un dobitoc, fără să-si dea seama. Oricum, cine pretinde că luptă împotriva rușilor invocând ca benefic felul in care se poartă Trumpeta și toți suflătorii care sr folosesc de el e fie suspect de naiv, fie de rea credință, de-a dreptul.

  11. Felicitări, foarte bune observațiile d-tale.
    Subscriu!

  12. Germania si Franta! Care e parintele 1 si care e parintele 2?

    • Asta cu parintele 1, parintele 2 e tare. Au învățat trolii cuvinte noi la lecția de azi a școlii de postaci. A scris-o mai sus sub fantoșa Ana, o repetă câteva rânduri mai jos, sub numele Dan. Așa o lipsă de imaginație…. și îi mai și plătesc, probabil.

  13. politica SUA nu e doar intr-un om, acolo e un aparat de oameni din diverse zone/structuri care iau niste decizii, stabilesc strategii, nu exista Trump vrea/Trump face (vezi cu gardul cat de greu ii este sa il faca, si cu atat mai mult in politica externa), deci daca e o opozitie a Trump impotriva UE, e de fapt opozitia SUA impotriva UE.

    parerea mea e ca se folosesc de caracterul lui Trump, sa isi creeze o identitatea separata de UE, tari din UE ( Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria …) prefera sa fie un soi de colonii americane decat parte UE, unde regulile sunt mai stricte cu statul de drept … In felul acesta se scade puterea UE, UE in loc sa fie concentrata pe dusmani, e concentrata si pe „prieteni” si prin scadearea puterii de fapt se creste dependenta fata de SUA, divide et empera

    binenteles Rusia jubileaza in toata schema asta, pentru ca atunci cand 2 se cearta, al treilea castiga

  14. Sincer, ma indoiesc ca o alianta cimentata pe durata a 70 ani se destrama pentru ca vreme de 4 sau 8 ani una din parti se comporta aiurea.
    In plus, nu stiu daca a sesizat cineva ironia: se plange de viitorul aliantei directorul berlinez al _Marshall Fund_.

    • i-o fi taiat fondurile si acum trebuie sa munceasca si el pe bune…

    • Cam la fel or să se taie fondurile și de către stăpânii trolilor, dacă se deconspiră ăștia într-o veselie și muncesc pe nebune.

  15. Dupa ce face doua mandate, poate isi ia unul pe viata. Este cel mai mare presedinte american.

  16. Administratia SUA , nu accepta ca tarile membre NATO sa nu isi respecte obligatia de a aloca 2% din PIB pentru aparare , si asa SUA cheltuieste mult mai mult in acest domeniu

    • Câinele moare de drum lung și trolii deconspirați ai Mafiei PSD-ALDE de administrație, de care sunt puși să se ocupe, mai nou.