New York Times: România, luptând cu Uniunea Europeană, se pregăteşte să o conducă într-un moment crucial
România se află în coliziune cu Uniunea Europeană chiar în momentul în care se pregăteşte să preia preşedinţia Consiliului UE. Guvernul de la Bucureşti merge mai departe cu schimbări aduse sistemului judiciar care au fost criticate aspru de Bruxelles, iar oficialii români de rang apără aceste decizii prin amplificarea limbajului eurosceptic, se arată într-un editorial New York Times.
Guvernul de stânga s-a implicat cu hotărâre în afectarea independenței justiției, iar acum ia în considerare acordarea amnistiei pentru persoanele condamnate pentru corupţie. Săptămâna trecută, ministrul român al Justiției a cerut oficial revocarea procurorului general, un critic deschis al mișcărilor guvernamentale, notează articolul.
În editorialul este precizat că Uniunea Europeană a criticat dur reformele justiţiei, iar drept răspuns Liviu Dragnea, liderul PSD, a acuzat blocul comunicat de tratament „discriminatoriu“ și a afirmat că „România nu va mai accepta să fie tratată ca o ţară de mâna a doua”. Premierul Viorica Dăncilă a spus că au fost mustrați doar „pentru că suntem o țară din Europa de Est“.
Preşedinţia României vine într-un moment crucial pentru viitorul UE, conform preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Printre problemele importante se numără ieşirea Marii Britanii din blocul european pe 29 martie şi gestionarea guvernelor autoritare.
New York Times amintește și declarația lui Juncker că România nu a înțeles pe deplin ce înseamnă președinția UE. (detalii aici)
În articol este precizat că, în ultimii doi ani, România a fost martora unui val de proteste, care au culminat în februarie 2017. Atunci, peste 500.000 de persoane au protestat faţă de o Ordonanţă de Urgenţă care ar fi dezincriminat corupţia. În plus, protestele antiguvernamentale din august, care au adunat în jur de 100.000 de persoane, s-au încheiat violent cu ciocniri între poliţie şi protestatari, iar sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Preşedintele Klaus Iohannis, exasperat de tensiunile politice, a declarat în noiembrie că România nu este pregătită să preia preşedinţia UE, se arată în editorial.
Iohannis este descris ca fiind „adesea în conflict” cu partidul aflat la guvernare, în special cu Liviu Dragnea, despre care este precizat că, deşi nu este prim-ministru oficial din cauza unei condamnări anterioare pentru fraudă electorală, el exercită o influenţă „demnă de un premier” asupra activităţilor guvernului.
Citește tot articolul în New York Times
Sursa foto: romania2019.eu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii